Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa i tłuszczu wieprzowego z dodatkiem mielonej papryki pimentón, słodkiej lub pikantnej, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie. Polecam spróbujcie tej pysznej zupy. Kapuśniak z chorizo. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecalzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie(...)mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz
Niedzielny kucharzKurczak i chorizo to jedno z klasycznych hiszpańskich połączeń, które świetnie nadają się na tapas, na zakąskę albo na danie główne. Należy użyć pikantnego chorizo aby danie było bardziej wyraziste. Do przygotowania w 15 minut. Danie pochodzi z książki "Andaluzja Olé!" Victoriii Twead. Kurczak po hiszpańsku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieteż to ugotowałam w zapasie i zamknęłam w słoiki, otworzymy, kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę :) Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech ) * około 250 g kiełbasy chorizo * 1 czerwona papryka * 1 żółta papryka * 2 cukinie * 300 g pieczarek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku * 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej * 750 g passaty pomidorowej(...)odrobina oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do kiełbasy, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w cienkie paski obie papryki. Wszystko podsmażać. Następnie dodać sól, pieprz, słodką paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojone w półplasterki cukinie. Całość gotować
Zrób to smacznieSandwiche, sandwicze, czyli kanapki z chleba tostowego. Ciepły sandwich z roztopionym serem, awokado, pikantną kiełbasą chorizo, świeżą kolendrą to moja propozycja śniadaniowa. Warto jednak eksperymentować również z innymi składnikami. Najważniejszy jest chleb i żółty ser, reszta dodatków zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Drugim istotnym elementem jest urządzenie do opiekania, ja mam opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic . Kanapki(...)kanapek macie ochotę i ile chcecie włożyć do środka dodatków. Tylko nie przesadźcie, bo trudno Wam będzie zamknąć opiekacz Składniki chleb tostowy awokado żółty ser np. gouda kiełbasa chorizo świeża kolendra Wykonanie Chleb tostowy kroimy na kanapki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy na plastry, kiełbasę również kroimy w plasterki. Nagrzewamy opiekacz
Tajemnice SmakuKrewetki uwielbiamy w każdej postaci, chorizo odkąd je poznałam zawsze znajdzie się w mojej lodówce. dlaczego by nie połączyć dwóch moich ulubionych składników w jednym daniu? nic nie stało na ich drodze aby się połączyły. Do tego wyszukałam pyszny makaron z chili. Danie wyszło znakomite, polecam. Inspiracją było danie z bloga Olgi Smile, lubię do niej zaglądać. Krewetki z chorizo
Moje Małe Czarowaniepowstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania. Składniki: 500 g świeżej fasoli 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 pętka kiełbasy śląskiej 100 g chorizo 250 g surowego boczku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy. Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy. Boczek kroimy w słupki. Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień. Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy, smażymy do ich zrumienienia, dodajemy do fasoli. Dusimy (bez przykrycia) na średnim ogniu, po 30 min. dodajemy koncentrat pomidorowy , paprykę, kminek i majeranek. Mieszamy
R'n'G KitchenTakie trochę danie indyjsko - hiszpańskie wyszło. Aromatyczne chorizo, klejąca okra i fasolka w sosie pomidorowym to połączenie idealne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lubię takie nieoczywiste połączenia, aby potem stworzyły idealne danie. Okra, fasolka, chorizo, danie idealne. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary . Składniki: (na 4 porcje) 200g chorizo 1 porcja warzywnego startera 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz) kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju. Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj
Lejdi of the houseodgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek(...)posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie jak chorizo. Umyj groszek cukrowy. Rozgrzej szeroki rondel lub patelnię. Wlej na nią 3 łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok
Niedzielny kucharztemu, w XII wieku, król Alfons X Mądry, zarządził, aby w oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je przed natrętnymi muchami. I od tego przykrywania wzięła się nazwa tapa – pokrywka. Stąd nazwa przekąski – tapa, czyli tapas. Inna legenda wspomina(...)pstrąga ze szczawiem na chipsie ziemniaczanym Bellori Crianza, 2017, Bellori Vinos, Rueda Krewetki gamba (j eden z najbardziej cenionych gatunków krewetek na świecie – dzika krewetka głębinowa), aioli (sos czosnkowy), chorizo, czarna oliwka, ocet winny z Sherry, Valdecuevas Fermentado en Barrica, 2017, Grupo Valdecuevas, Rueda Żebro wołowe z grilla, anchovies (sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region
królestwo garówSKŁADNIKI: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 2 ziemniaki 15 dag kapusty włoskiej 6 dag chorizo łyżka oleju liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól sproszkowana słodka papryka suszony tymianek WYKONANIE: Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę
Kuchenne zapiski EdytySzybki i pyszny obiad dziś na stole podano. Moja ukochana hiszpańska kiełbasa chorizo i ulubione strączki: groszek zielony i ciecierzyca w jednym daniu. Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, polecam na obiad lub śniadanie. Chorizo i ciecierzyca - omlet śniadaniowy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekiełbasy Jak podkręcić smak klasycznej pomidorowej sałatki, żeby zrobić wrażenie na gościach? Wystarczy podać ją na ciepło. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodamy do niej tłustą kiełbasę typu chorizo, oliwki i chrupiące migdały. Sos do sałatki jest z keczupem, więc to taka sałatka grillowa bez konieczności rozpalania grilla. Składniki: 200 g kiełbasy w plasterkach np. peperoni, salami lub chorizo cebula
Ugotowane pozamiatane