minut 🇳🇱 – Holandia Co potrzebujesz by zrobić Snert 300 g suszonego zielonego groszku 500 g boczku wieprzowego 250 g polędwicy wołowej 300 g chorizo 200 ml bulionu warzywnego 1-2 marchewki 2-3 łodygi selera 1 duży ziemniak 2 cebule 1 por 0/5 selera Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki oleju roślinnego Woda Jak zrobić Grochówkę Suszony groszek wypukaj(...)połóż na desce. Dodaj warzywa do rondla, w razie potrzeby dodaj wody, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Mięso pokrój na małe kawałki, chorizo pokrój w talarki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć mięso z kiełbasą i podsmaż. Miękkie warzywa w zależności, jaką chcesz konsystencję, możesz ugnieść lub zblendować. Teraz dodaj mięso z patelni
RafalCookpozdrawiają cię”. 👥 – 4 ⏰ – 60-70 minut 🇵🇱 – Polska ✅ Składniki ✅ 300 g bekonu pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 200 g piersi z indyka pokrojonej w kostki ✅ 400 g świeżego Chorizo pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 2 cebule pokrojone w kostkę ✅ 3-5 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3-5 pomidory bez skórki ✅ 2 puszki czerwonej fasoli ✅ 150-200 g koncetratu pomidorowego(...)wymieszaj, smaż chwilę i dodaj czosnek, wsyp cukier i grzej całość, aż cukier zacznie się karmelizować. 🛠️ Wrzuć pomidora pokrojonego na wielkość kęsa, wymieszaj i chwilę grzej. 🛠️ Teraz wrzuć indyka, Chorizo i smaż całość kilka minut, często mieszając. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj pastę z koncentratem i ok. 200-250 ml ciepłej wody. 🛠️ Wsyp teraz resztę przypraw, czyli wędzoną paprykę, chili, sól, pieprz
RafalCookDzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne danie kuchni hiszpańskiej - soczewica z chorizo - LENTEJAS CON CHORIZO
Stare Garypatatas sprawdza się idealnie. Przepis na hiszpański omlet ziemniaczany tortilla de patatas? Składniki: 3-4 średnie ziemniaki, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół papryki, około 150 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo (jeśli nie macie, może być też boczek), 5 jajek, pół szklanki mleka, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić hiszpański omlet ziemniaczany Tortilla de patatas? Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę(...)plasterki, a czosnek posiekaj. Na średniej patelni z wysokimi rantami (zalecamy użycie patelni z powłoką nieprzywieraną) rozgrzej oliwę, równomiernie rozłóż plastry ziemniaków, następnie dorzuć cebulę, czosnek, paprykę i chorizo, zostaw na chwilę bez mieszkania, następnie smaż około 7 minut często, ale delikatnie wszystko przekładając. W międzyczasie wbij jajka do miseczki, dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Składniki
Kulinarna Polskamożliwości. Mam szansę poznać tutejsze tradycje i obyczaje. Najbardziej cieszy mnie możliwość poznawania hiszpańskiej kuchni, na którą już teraz patrzę inaczej. Wcześniej kojarzyła mi się przede wszystkim z gazpacho, chorizo, wykwintnymi winami i paella. Dotarło do mnie, że istotą jest wydobycie jak największej ilości smaków z produktów, dzięki czemu używa się mniej przypraw i minimalizuje straty warzyw i owoców (Hiszpanie(...)cech organoleptycznych. Sekret Jamón ibérico O tutejszej kuchni można by pisać bez końca, jednak ja chciałbym przybliżyć temat lokalnych wyrobów wędliniarskich. Wchodząc do carnicerí można dostać prawdziwego zawrotu głowy. Chorizo, fuet, jamón serrano to jedne z licznych wędlin w Hiszpanii. Jednak najbardziej moje serce skradła jamón ibérico. Szynka ta nie należy do tanich, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy
Gotuj po hiszpańskukilka prostych składników, złożyło się na pyszne danie :-) Komosa ryżowa z warzywami KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI Składniki na ok 4 porcje: 150g komosy ryżowej 100g chorizo 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 duże pomidory 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku sól himalajska(...)ostra papryka 2 łyżki oleju 1. Komosę porządnie płuczemy i gotujemy. 2. Fasolę odcedzamy i płuczemy, kukurydzę odcedzamy. Pomidory parzymy. Paprykę i szczypiorek drobno kroimy. 3. Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy. 4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok 5 minut. 5. Pomidory obieramy ze skórki
peggiwkuchniOstatni przepis na zupę-krem z kukurydzy podawałam na blogu trzy lata temu. Mamo, jak ten czas leci… Od tamtego czasu powstało już kilka różnych wersji kukurydzianki. Z chorizo zrobiłam pierwszy raz. 2 porcje: 1 pętko kiełbasy chorizo, ok. 120 g 2 średniej wielkości ziemniaki 2 mniejsze marchewki 2 kolby kukurydzy 2-3 gałązki naci pietruszki lub kolendry
Kucharzycailości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Kiełbaskę chorizo kroimy w drobną kosteczkę, pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojone chorizo, a po chwili także pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino lub bulion i chwilę odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień
cool and mintyPyszne, sycące i niezwykle szybkie w przygotowaniu GNOCCHI Z CHORIZO... Artykuł Gnocchi z chorizo i grillowaną papryką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry(...)majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się
Smaki Na Talerzupory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami. Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉 Składniki: 2 cebule 3 papryki 2 cukinie(...)pomidorów 200 g kiełbasy chorizo picante 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego papryka słodka mielona sól olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Kiełbasę kroimy
Kuchnia MagdaLenyskładniki 350 g ziemniaków 400 g - 1 średnia cukinia 500 g - pęczek zielonych szparagów 2 średnie młode białe cebule 3 ząbki czosnku 100 g chorizo pokrojonej w plasterki 1 duża garść liści bazylii sól, pieprz 1,5 l bulionu oliwa do smażenia przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Wywar zagotować, dodać ziemniaki(...)gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni dodać do ziemniaków. Na tej samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić
Stare Garynaprawdę świetne danie - bo można dowolnie kombinować z dodatkami :) Ta propozycja przypadnie do gustu miłośnikom śniadań białkowo-tłuszczowych :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 30 g kiełbaski chorizo 30 g sera feta 1/2 pomidora 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżeczka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Chorizo kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle. Zalewamy rozbełtaną i doprawioną
Moje Kuchenne Rewelacjepolędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Polędwiczkę pokroić w poprzek na 3 części. Nożem zrobić dziurę wzdłuż każdego kawałka polędwiczki. Wyrobić ją trzonkiem noża. Do każdego otworu(...)włożyć po 5 oliwek, kawałek papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po wyjęciu
Weekendy w domu i ogrodziesię w zupie pomidorowej rybnej, którą zresztą niedawno wam pokazałam. Dzisiaj kolejna wersja tej zupy, ale bardziej na bogato. Dodałam do niej tym razem oprócz kaktusa, kukurydze i kiełbasę chorizo. Powiem wam że dorsz kocha takie wyraźne paprykowe wędliny i z chorizo w jednej zupie komponuje się świetnie. Polecam takie połączenia i eksperymenty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik