chorizo - 1084 przepisów (strona:20/73)

Ciecierzyca z pomidorami i chorizo 129

stężenia trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu). Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych - ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek  pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis znajdziesz tutaj .  Składniki(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 1 pętko chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka olej do smażenia kawałek imbiru mała paryczka chili szczypiorek Wykonanie: obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu.  Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza jaglana z chorizo, oliwkami i cukinią 171

mnie dzisiaj danie na szybko, trzeba było zrobić małe sprzątanie lodówki, zostało kawałek chorizo, cukinii, kilka oliwek, a musiałam zrobić coś na szybko. Dawno tez nie było żadnej kaszy, bo mój młody tylko ziemniaczki i ziemniaczki z koperkiem, bo młode i tak jakoś mu posmakowały. Ja się już za kaszą jaglaną stęskniłam, więc zostało po mojemu ;)). Miłego wtorku Wam życzę(...)Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej chorizo 1/2 cukinii kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku natka pietruszki kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia Kaszę wrzucam na sitko, przepłukuję chwile pod wodą, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i wrzucam kaszę. Gotuję do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszam. Cukinię

kruche babeczki
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 207

couve gallega  (niedostępna w Polsce) oraz pikantna kiełbaska chourico.  W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania(...)nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej   gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody) 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę 80 g jarmużu 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka

cool and minty
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 159

Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia  marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni  ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego

cool and minty
Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo 135

się je przez przypadek dorwać w popularnym markecie, postanowiłem wykorzystać je do dzisiejszego przepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo(...)SKŁADNIKI dla 4 osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu

Food Square
Spaghetti z sosem pomidorowym, chorizo, oliwką, cukinią i suszonym pomidorem 154

mnie dziś makaronowo :)) Uwielbiam to wiecie, miał być razowy, ale nie chciało mi się iść do sklepu. Wcześniej w Biedronce zakupiłam chorizo , które czekało na swoją kolej. Do makaronu dodałam jeszcze trochę czarnych oliwek, cukinię, czerwoną cebulę, trochę passaty, na koniec jeszcze ciepłe posypałam stratą mozzarellą i smakowało nam wszystkim :)) Udanego weekendu Wam życzę, u mnie dalej remont i kupa(...)bałaganu, więc będzie średni ;)) Składniki: chorizo makaron spaghetti oliwki czarne cukinia mała cebula czerwona suszone pomidory 1 szklanka passaty (przetarte pomidory) 2 ząbki czosnku sól różowa do smaku olej kokosowy do smażenia starta mozzarella  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulkę podsmażam na wcześniej roztopionym oleju kokosowym, dodaję czosnek przepuszczony przez praskę, bądź pokrojony na drobno, cukinię

kruche babeczki
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 270

wypiekiem :D   Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania   Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem(...)pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo smażymy

Jak gotować i nie zwariować
risotto z krewetkami i chorizo 207

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Zupa lentilkowa 145

Zupa z czerwoną soczewicą i chorizo Pyszna i pożywna zupa, która nie potrzebuje drugiego dania by stanowić kompletny posiłek. Zaprasza aromatem, i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze jesienne wieczory. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji:                 6 Wartość kaloryczna:   270 kcal(...)Składniki: 2 puszki krojonych pomidorów bez skórek 200 gramów chorizo 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 spore marchewki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka harissy/sambalu lub chili w płatkach* 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotuj

Bazując na smaku
Sałatka z bobem 117

jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania, ale także na ciepło jako danie główne! Jest prosta i szybka(...)przygotowaniu i myślę że wielu osobom przypadnie do gustu. Polecam!  Składniki :  150g chorizo 1 średnia cebula opakowanie bobu 750g (u mnie mrożony) 300g pieczarek ostra i wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie :  Bób ugotować, przestudzić i obrać ze skorki. W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, przesmażyć na niej chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać cebulę pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 146

Chłodniejsze dni zbliżają się wielkimi krokami więc mam dla Was kolejną propozycję na szybki, rozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym z chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele(...)minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Do ugotowanej kaszy dodajemy gazpacho i mieszamy. Tak przygotowaną nakładamy do wydrążonych cukinii. Na każdej układamy po kilka plasterków chorizo i posiekanej papryczki chili. Posypujemy pietruszką. —>KLIK Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Do jogurtu wlewamy sok z cytryny, wyciskamy ząbki czosnku i doprawiamy

Mienta blog
Poranne chorizo 149

Słońce na zewnątrz, słonecznie wewnątrz. Kilka dni temu swoją premierę miał pyszny, rustykalny chleb. W lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już astronomiczna wiosna. Chcę zielonego. Dużo zielonego! Kanapka w swojej prostocie jest wręcz banalna. Bazą każdej jest zawsze dobre pieczywo i kompozycja dodatków, która nie tylko pobudza kubki smakowe ale i oko. Dla kontrastu- czerwono(...)zielono. I ciemne pszenno-żytnie pieczywo. Kilka plastrów chorizo. Mocno czerwona, wyrazista wędlina. Pomidor- gdyby mógł- pewnie spaliłby się ze wstydu że ledwo, ledwo przypomina „TE Pomidory”, obok których latem ciężko przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku

Karo in the Kitchen
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 256

pizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: chorizo pokrojone w cienkie plastry mozzarella porwana na kawałki jalapeno pokrojone w plastry karczochy pokrojone w plastry garść rukoli oliwa z oliwek WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu

OstryKęs
Calzone z warzywami 363

pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół(...)różyczek ugotowanego brokuła grillowana, marynowana papryka 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy pół pęczka szczypiorku 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo kulka mozarelli łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym przez około 10 minut. Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą

Mienta blog
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 153

odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.  przepis ze strony  Leites Culinaria składniki 1/4 szklanki  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę   4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej 6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych(...)tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony jarmuż, doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień 2 - 3 minuty. Doprawić solą o ile potrzeba (chorizo bywa słona) i pieprzem . Caldo verde nakładać do talerzy, dodając pozostałe plasterki chorizo. Smacznego! PRZEPIS DODAJĘ DO AKCJI ZIMOWE ZUPY

Stare Gary