hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo Składniki: Sandacz – filet 150g Kalafior – ¼ główki Chorizo – 20g Koperek Śmietana 36% - 50ml Kminek mielony, sól, masło, olej, sok z cytryny Wykonanie: Kalafiora kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni smażymy(...)chorizo pokrojone w plasterki, tak aby zrobiły się z niego chrupiące kawałki. Następnie zalewamy chorizo śmietaną, dodajemy kminek i chwilę redukujemy. Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kalafior i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kalafior pokrojony w cienkie plastry, tak aby powstały
Kuchnia Bon AppetitTrwa sezon na kurki a ja szukam rożnych zmyślnych sposób na wykorzystanie ich i oto jeden z nich. Bezglutenowe i cienkie gofry, jajko sadzone, smażone z chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja! Składnik (na 2 porcje): Bezglutenowe gofry: 1 jajko 1/2 szklanki maślanki 4-5 łyżek(...)łyżka masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2- 3 łyżki oliwy z oliwek Pozostałe składniki: 50 gram chorizo 200 gram kurek 2 - 3 jaja oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję
Mango Papajarazu ugotowałam. I wtedy przypomniałam sobie, że u Ewy widziałam pomysł na bób z cebulą i pietruszką. Zapowiadał się bardzo smakowicie, więc dorzuciłam jeszcze boczku i chorizo. Taki bób z cebulką, boczkiem i pietruszką smakuje wprost genialnie. A do tego jajko i chorizo - rozkoszny obiad! Składniki: 500g bobu 100g boczku 50g chorizo 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek(...)masła klarowanego sól pieprz 4 jajka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ba maśle zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i boczek. Dodać bób. Osobno podsmażyć plastry chorizo, żeby wytopić z nich tłuszcz, dodać do bobu. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bobem, doprawić do smaku. Jajka usmażyć lub ugotować w koszulkach. Na talerz wyłożyć porcję bobu oraz jajko. Podawać
Obiad gotowyktóry ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula 100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki(...)Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, zdjąć z patelni. Z chorizo zdjąć skórkę, pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni. Do gotującego się bulionu wrzucić liście, ziele, marchew i seler, gotować 3 minuty, dodać kapustę, gotować ok 5 minut
Obiad gotowyPodróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu 3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek(...)czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy
Szefowa kuchniPrzedstawiam danie kuchni iberyjskiej, które przygotowałam bazując na produktach z Lidla. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu. Do jej przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów(...)charakterystycznych dla kuchni iberyjskiej. Zapraszam Was do wyruszenia w tę podróż razem ze mną:). 800g ziemniaków 300g kiełbasy chorizo (do kupienia w Lidlu) 1 duży filet z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 100g zielonych oliwek (z Lidla) 1 jajko 250ml jogurtu greckiego 1/2 pęczka natki pietruszki 100g twardego sera, np. cheddar papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
Szefowa kuchniCześć ! Dziś inspiracja obiadowa na szybko. Pół godziny i pyszny obiad gotowy. Któż nie kocha makaronu ?! Z chorizo i suszonymi pomidorami smakuje pysznie ! Składniki (2 porcje): makaron penne 100 ml śmietany kremówki 140 g kiełbasy chorizo 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów 1 mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo(...)zmielony czarny pieprz, wędzona papryka grana padano Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Suszone pomidory – na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki – posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz
Moja pasja smakuŁodzi jest szaro i deszczowo. W takie dni wybieram ostrzejsze, rozgrzewające potrawy. Pozwalają mi one jakoś przetrwać dany dzień. Dziś mam dla Ciebie przepis na młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ? Składniki (2 porcje): 300 g młodych ziemniaków – małych duża garść zielonej fasolki szparagowej 140 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona cebula(...)świeżo zmielony czarny pieprz, sól, tymianek suszony olej roślinny do smażenia 1 mały pęczek natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę
Moja pasja smakupotrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii", bez modyfikacji się nie obeszło ale czy nie na tym polega kreatywne gotowanie? Polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację. Fritatta z chorizo i halloumi kawałek ok 15 cm chorizo 1 łyżka oliwy 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków 8 jajek 2 łyżeczki papryki mielonej 2 łyżki śmietany kilka plasterków sera halloumi natka pietruszki korniszony(...)ogórki kiszone Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina
Dzieje kuchennej Wiewiórybazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji Na suchej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż tłuszcz w większości się wytopi a samo chorizo stanie się chrupiące. Makaron gotuję(...)całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów
Mango PapajaOmlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka(...)mleka sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy
Pyry na GazRavioli w sosie pomidorowym z chorizo 2016-06-14 19:52:40 Ilość porcji: 3 Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania(...)efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej
Wędrówki po kuchnikoncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo - garść makaronu spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy) - parmezan do posypania NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka(...)przyprawy i wino. WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój chorizo na plasterki. KLOPSIKI I CHORIZO dodaj do sosu pomidorowego, który powinien całkowicie je zakrywać. Duś przez około 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje dodaj wody lub sosu pomidorowego. MAKARON
Kuchnia bezglutenowa Lolipassaty pomidorowej 1 duży pomidor malinowy, obrany ze skórki 600- 650 ml bulionu 1 papryka czerwona 3-4 łyzki kukurydzy konserwowej 12-15 ulubionych krewetek 100 gram chorizo 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta soli i pieprzu przyprawy: szczypta wędzonej papryki, szczypta chili, szczypta kuminu sok z 1/4 cytryny cząstki cytryny do podania 1 łyżka cukru- opcjonalnie Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)alkohol wyparuje. Dodajemy passatę pomidorową oraz bulion i przykrywamy patelnię folią aluminiową lub pokrywą. Całość gotujemy 18-20 minut, na wolnym ogniu bez mieszania. W tym czasie kroimy chorizo w plastry lub półplasterki jeśli jest duże i smażymy na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu, tak by było chrupiące. Przekładamy usmażone chorizo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się
Mango Papajapiekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych na masową skalę kurczaków, które możecie kupić w markecie(...)kurczaka, dodatkowo polewając je z wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki na dnie uduszą się w sosie z kurczaka i aromatycznym tłuszczyku
Karo in the Kitchen