Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie syta i rozgrzewająca zupa. Zupa z chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy(...)pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli
Kulinarne życietortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki (na dwie porcje): 3 ziemniaki 3 jajka 6 plasterków kiełbasy chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc(...)warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż na jajecznicę czy klasyczny omlet. Ziemniaki przełożyć z patelni na talerzyk dla lekkiego ostudzenia. Z patelni
Weekendy w domu i ogrodzieChorizo to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego(...)zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe
O kuchni z uczuciemziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy. Formę do zapiekania wysmarować oliwą(...)wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić. zastawa
królestwo garówmamy mało czasu, lepiej po nie sięgnąć niż kupować gotowce. W tym przepisie użyłam gotowaną na parze soczewicę z puszki. puszka soczewicy „gotowane na parze”, 600 g surowego chorizo, 2 cebule, cukier, Cebule pokroić w półplasterki. Chorizo pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm (ja zdejmuję skórkę). Na patelnię wrzucić chorizo, podsmażyć. Przełożyć na półmisek. Na patelni pozostanie tłuszcz(...)wytopiony z kiełbasy, dodać do niego cebulę, którą poddusić dodając szczyptę cukru. Następnie dodać soczewicę oraz podsmażone wcześniej chorizo. Poddusić razem. zastawa
królestwo garówKiełbasę chorizo przywieźliśmy z Teneryfy. I właśnie dziś na śniadanko ją zjedliśmy :P SKŁADNIKI: 1 kiełbasa chorizo 4 jajka zielony groszek 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szczypiorek i czosnek a następnie dorzucić groszek. Całość podsmażyć jeszcze przez chwile. Wbić jajka, posypać przyprawami. Przykryć i smażyć tak długo
MarciochaKucharzyświeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem(...)parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny garść listków bazylii parmezan do posypania Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę z cytryny, podsmażamy minutę. Pomidorki wrzucamy
Dzieje kuchennej Wiewióryzdarza się, że są jedynymi składnikami, natomiast czasami są tylko dodatkiem. To co włożycie do środka, to Wasz wybór. U nas ostatnio quesadilla zagościła w towarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo(...)kawałków suszonych pomidorów z oleju - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - pół szklanki startego sera Placek tortilli obsypać delikatnie serem, oregano i papryką. Położyć chorizo i pokrojone w paski suszone pomidory. Obsypać ponownie serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Tak samo zrobić 2 pozostałe placki. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra
CookYourselfChorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia(...)przypomina tą oryginalną i nawet wytapia sie na pomarańczowo jak w oryginale. Potrzebuje mniej czasu dojrzewania niż moja poprzednia i dlatego polecam ją gorąco. Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietapas . Tapas , czyli małe przekąski serwowane zwykle do napojów, mają hiszpański rodowód. Wywodzą się z Andaluzji. Podawane w tamtejszych tawernach kieliszki z sherry przykrywano z wierzchu plasterkiem chorizo . Miało ono chronić alkohol przed muszkami "octówkami". Dodatkowo, słone chorizo wzbudzało pragnienie, co skutkowało zamawianiem kolejnych trunków. Z czasem, chcąc sprzedawać jeszcze więcej sherry, zaczęto urozmaicać przekąski(...)pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe
KUCHARNIAJulii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki: na ciasto 155g mąki pszennej(...)soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą i masłem do uzyskania "mokrego piasku". Dolać wodę
W kuchni wieczoremPierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli zdecydujecie się na jej zakup, kupcie tą droższą, hiszpańską. Przynajmniej pierwszy raz, żebyście mogli poczuć jak powinna smakować. Ostatnio skusiłam się na chorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno(...)ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki bulionu warzywnego 10 czarnych oliwek 1,5 łyżki suszonego tymianku mąka pszenna sól i pieprz do smaku
W kuchni wieczoremSkładniki: 1 kg młodych ziemniaków 150 g chorizo 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 pęczek koperku 4 jajka gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy lub skrobiemy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy(...)twardo. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i przesmażamy z dodatkiem łyżki oliwy i rozmarynu na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich przesmażone chorizo razem z sosem, który powstał podczas smażenia(usuwamy gałązkę rozmarynu). Do ziemniaków dodajemy pokrojoną dymkę oraz poszatkowany koper. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do sałatki
Qchnia po prostupowinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie dając wyjątkowy efekt. Dzisiaj makaron na ostro – bardzo ostro. Składniki: ulubiony makaron ugotowany al’dente 2 laski chorizo 2 garstki świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 szkl passaty pomidorowej sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła parmezan do posypania makaronu Masło umieszczam w patelni(...)masło wrzucam pokrojone chorizo. Chwilę smażę. Dodaję szpinak i dusze aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę. Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Petarda. Artykuł Makaron bardzo pikantny z chorizo, pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plśrednia cebula czerwona 0,5 kg ziemniaków 8 ząbków nieobranego czosnku 8 niedużych pomidorów 70g chorizo pikantnej 8 udek kurczaka bez kości i skóry 1 zielona papryka 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki(...)ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut. 3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm). Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę
peggiwkuchni