chorizo - 1084 przepisów (strona:18/73)

Zupa z chorizo, dynią i soczewicą 148

Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie syta i rozgrzewająca zupa. Zupa z chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy(...)pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli

Kulinarne życie
Tortilla patatas z chorizo 129

tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki (na dwie porcje): 3 ziemniaki 3 jajka 6 plasterków kiełbasy chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc(...)warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż na jajecznicę czy klasyczny omlet. Ziemniaki przełożyć z patelni na talerzyk dla lekkiego ostudzenia. Z patelni

Weekendy w domu i ogrodzie
Danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo 198

Chorizo to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego(...)zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w  odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe

O kuchni z uczuciem
Zapiekane chorizo z ziemniakami 101

ziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy. Formę do zapiekania wysmarować oliwą(...)wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić.   zastawa

królestwo garów
Chorizo z soczewicą. 108

mamy mało czasu, lepiej po nie sięgnąć niż kupować gotowce. W tym przepisie użyłam gotowaną na parze soczewicę z puszki. puszka soczewicy „gotowane na parze”, 600 g surowego chorizo, 2 cebule, cukier, Cebule pokroić w półplasterki. Chorizo pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm (ja zdejmuję skórkę). Na patelnię wrzucić chorizo, podsmażyć. Przełożyć na półmisek. Na patelni pozostanie tłuszcz(...)wytopiony z kiełbasy, dodać do niego cebulę, którą poddusić dodając szczyptę cukru. Następnie dodać soczewicę oraz podsmażone wcześniej chorizo. Poddusić razem.   zastawa

królestwo garów
Kiełbasa chorizo z jajkiem sadzonym 144

Kiełbasę chorizo przywieźliśmy z Teneryfy. I właśnie dziś na śniadanko ją zjedliśmy :P SKŁADNIKI: 1 kiełbasa chorizo 4 jajka zielony groszek 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szczypiorek i czosnek a następnie dorzucić groszek. Całość podsmażyć jeszcze przez chwile. Wbić jajka, posypać przyprawami. Przykryć i smażyć tak długo

MarciochaKucharzy
Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem 151

świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da.  Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem(...)parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny garść listków bazylii parmezan do posypania Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę z cytryny, podsmażamy minutę. Pomidorki wrzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quesadilla 143

zdarza się, że są jedynymi składnikami, natomiast czasami są tylko dodatkiem. To co włożycie do środka, to Wasz wybór. U nas ostatnio quesadilla zagościła w towarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo(...)kawałków suszonych pomidorów z oleju - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - pół szklanki startego sera Placek tortilli obsypać delikatnie serem, oregano i papryką. Położyć chorizo i pokrojone w paski suszone pomidory. Obsypać ponownie serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Tak samo zrobić 2 pozostałe placki. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra

CookYourself
Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo 196

Chorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia(...)przypomina tą oryginalną i nawet wytapia sie na pomarańczowo jak w oryginale. Potrzebuje mniej czasu dojrzewania niż moja poprzednia i dlatego polecam ją gorąco. Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czas na cebulki. Tapas. 147

tapas .   Tapas , czyli małe przekąski serwowane zwykle do napojów, mają hiszpański rodowód. Wywodzą się z Andaluzji. Podawane w tamtejszych tawernach kieliszki z sherry przykrywano z wierzchu plasterkiem chorizo . Miało ono chronić alkohol przed muszkami "octówkami".  Dodatkowo, słone chorizo wzbudzało pragnienie, co skutkowało zamawianiem kolejnych trunków. Z czasem, chcąc sprzedawać jeszcze więcej sherry,  zaczęto urozmaicać przekąski(...)pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe

KUCHARNIA
Tarta z chorizo i cukinią 244

Julii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki: na ciasto 155g mąki pszennej(...)soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą i masłem do uzyskania "mokrego piasku". Dolać wodę

W kuchni wieczorem
Kurczak po baskijsku 227

Pierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli zdecydujecie się na jej zakup, kupcie tą droższą, hiszpańską. Przynajmniej pierwszy raz, żebyście mogli poczuć jak powinna smakować. Ostatnio skusiłam się na chorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno(...)ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki bulionu warzywnego 10 czarnych oliwek 1,5 łyżki suszonego tymianku mąka pszenna sól i pieprz do smaku

W kuchni wieczorem
Sałatka z młodych ziemniaków i chorizo 87

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 150 g chorizo 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 pęczek koperku 4 jajka gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy lub skrobiemy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy(...)twardo. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i przesmażamy z dodatkiem łyżki oliwy i rozmarynu na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich przesmażone chorizo razem z sosem, który powstał podczas smażenia(usuwamy gałązkę rozmarynu). Do ziemniaków dodajemy pokrojoną dymkę oraz poszatkowany koper. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do sałatki

Qchnia po prostu
Makaron bardzo pikantny z chorizo, pomidorami i szpinakiem 61

powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie dając wyjątkowy efekt. Dzisiaj makaron na ostro – bardzo ostro. Składniki: ulubiony makaron ugotowany al’dente 2 laski chorizo 2 garstki świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 szkl passaty pomidorowej sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła parmezan do posypania makaronu Masło umieszczam w patelni(...)masło wrzucam pokrojone chorizo. Chwilę smażę. Dodaję szpinak i dusze aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę. Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Petarda. Artykuł Makaron bardzo pikantny z chorizo, pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku 213

średnia cebula czerwona      0,5 kg ziemniaków     8 ząbków nieobranego czosnku     8 niedużych pomidorów     70g chorizo pikantnej     8 udek kurczaka bez kości i skóry     1 zielona papryka      1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki     1/2 łyżeczki(...)ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut. 3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm).  Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę

peggiwkuchni

Proponowane wyszukiwania