chorizo - 1084 przepisów (strona:35/73)

TARTALETKI Z CHORIZO 135

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję(...)kostkę. Chorizo kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Składniki kładę na ciasto a następnie posypuję serem żółtym. Na ciasto kładę trzy paski ciasta. Piekę ok 25 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo 141

oliwek 400 g ciecierzycy z puszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 1 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 200 g świeżego jarmużu 100 g kiełbasy chorizo   Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną ciecierzycę, gałązki tymianku i rozmarynu oraz liście laurowe(...)zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem do czasu aż ziemniaki zmiękną  2. Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy całość do garnka z zupą  3. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, kroimy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy w razie konieczności solę

Słodki Kompromis
TAGLIATELLE z rukolą i chorizo. 185

lodówką i zobaczyłam czego jest mało, co się kończy i zrobiłam sobie przepyszny obiad. SKŁADNIKI: 200 g makaronu Malma 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 100 g chorizo 3 spore garści rukoli 1 łyżka masła czosnkowego 1 plasterek żółtego sera sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Zacznij od ugotowania makaronu. Po prostu ugotuj go według zaleceń producenta(...)czasie zdążysz zrobić bazę do makaronu. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekane chorizo, posiekaną cebulę z czosnkiem i drobno pokrojonego pomidora.  Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, a następnie rukolę. Dopraw do smaku. Przemieszaj. Na sam koniec porwij kawałek sera. Prosto? i smacznie

ClauditteMissCooking
Paella z indykiem i brukselką 178

innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki 100 g pomidorów 1 mała ostra papryczka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta szafranu sól(...)Cebulę posiekaj drobno, większe brukselki pokrój na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości.  Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki. Pokrój chorizo. Mięso indycze pokrój na kawałki.  Drobno przesiekaj ostrą papryczkę z  nasionami (jeśli lubisz ostro) lub bez. Weź patelnię z grubym dnem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso

Gotuj Sam!
Grzanki serowe z chorizzo 202

Grzanki z chorizo, czyli tradycyjną kiełbasą hiszpańską i mozzarellą to doskonałe połączenie na pyszne śniadanie. Zapiekanki sprawdzą się również na każdej imprezie a ich smak doceni każdy gość :) Składniki na 2 porcje: 2 bułki 16 plasterków kiełbasy chorizo 4 plastry sera mozzarella 6 czarnych oliwek (bez pestek) 2 szczypty ostrej papryki 1 łyżka startego parmezanu masło Przygotowanie: Bułki przekrawamy

Alutka-Gotuje
Bigos 193

kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)litra wody (ja wlałam 700 ml wody  + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest przygotować dwa-trzy

peggiwkuchni
Dzisiaj tak na szybko ;) 159

czas gna..    a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach, które już czas zrobić żeby na świąteczny grudniowy czas były ;)  na początek przepis na Chorizo – tak proste do zrobienia a tak pyszne – przepis znajdziesz TU  . Nasze już wisi i się suszy, zdjęcie z wczoraj powyżej.  A i jeszcze przy okazji możesz zrobić

Kuchnia na wzgórzu
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie

Codziennik Kuchenny
Krem z papryki z chorizo 142

bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski(...)patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz  z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Naleśnikowe roladki 122

składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku roladki. Smarowidło(...)resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki wkładamy

Pichceniomania
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 158

Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól Oliwa z oliwek – 2 łyżki + do wysmarowania formy Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków Sos piri-piri – 1 łyżka Wykonanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka(...)oliwie z oliwek przez 3-5 minut. Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka. W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy szafran i 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki

Kuchnia Bon Appetit
Ślimaki z chorizo 139

puszkę ślimaków i kiełbaskę można długo przechowywać, to dobry pomysł na przekąskę do wina dla niespodziewanych gości.   Składniki:   puszka ślimaków śródziemnomorskich (odsączonych z zalewy) 50 g kiełbasy chorizo (pół kiełbaski) szalotka lub cebula 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oliwa lub masło klarowane do smażenia   Przygotowanie:   Szalotkę siekamy i podsmażamy, dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę(...)minutach, kiedy się podsmaży dodajmy jeszcze ślimaki i pomidorki. Po chwili podajemy ciepłe. Artykuł Ślimaki z chorizo pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Figi z chorizo 121

Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki. Na patelnię (która można wstawić do piekarnika) wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się zrumieni z obu stron. Na wierzchu ułożyć figi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
'Chłopska' sałatka ziemniaczana- z chorizo i burakami 213

Sałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo

Kraina Miodem Płynąca
ZUPA Z CIECIERZY I CHORIZO 111

się rozgrzewających potraw,poza tym dużo ćwiczę więc białko jako budulec mięśni to podstawa. Składniki:   1 puszka ciecierzycy lub 400-500 g suchej cieciorki ok 20 dag kiełbasy chorizo 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1l - 1,5 l bulionu  1 puszka pomidorów bez skórki lub 4-5 pomidorów świeżych 4 łyżki oliwy sól,pieprz papryka ostra(...)gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Ugotowaną bądź gotową ciecierzycę dodać do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,suszonym tymiankiem jeśli nie mamy świeżego oraz ostrą papryką. Chorizo pokroić w półplasterki, usmażyć na suchej patelni,dodać do zupy i całość gotować ok 5 min.Można jeszcze doprawić wg uznania. Jeśli używacie suszonych ziaren ciecierzycy jak ja musicie pamiętać

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania