pomysłów na pieczone zawijane :) Zawijane w szynce parmeńskiej: szynka, szparagi, oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek z oliwą i solą do posmarowania. Zawijane w szynce hiszpańskiej jamon i/lub w plastrach chorizo z pieprzem z mozzarellą: chorizo w plastrach, jamon, kawałki mozzarelli, sól, pieprz, oliwa z oliwek i wyciśnięty czosnek. Kiedyś popełniłam artykuł o szparagach, znajdziecie
Cytryna&Co.przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki pół łyżeczki kurkumy łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego (ja mam zamrożony) szczypta mielonego kminku pikantna kiełbasa chorizo Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy tomate frito i przyprawy. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Podajemy z usmażoną kiełbasą chorizo
Cytryna&Co.makaronu (u mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie(...)chwili dodajemy sobrasadę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy sosem tomate frito, mieszamy z ugotowanym makaronem i przesypujemy do brytfanki. Smarujemy z wierzchu pesto, układamy plasterki chorizo, posypujemy serem i zapiekamy
Cytryna&Co.niż na B ;-). Środa: Sałatka soczewicowo-ryżowa z krewetkami W tym daniu godny uwagi jest sposób gotowania soczewicy i ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło(...)składników użyliśmy: Lista zakupowa Mięso/wędliny Polędwiczka z indyka 2x 8,5 zł Piersi z kurczaka 2x 4 zł Rostbef 9,5 zł Polędwica wołowa 16,5 zł Chorizo 5 zł Owoce morza Krewetki 250 g 15 zł Makarony/kasze/pieczywo Makaron z ciecierzycy 6 zł Makaron gryczany 7 zł Soczewica 4 zł Ryż 100 g 1,5 zł 2 ciabatki
Niedzielny kucharzanchois Wine pairing z: Los Escribanos (Garnacha Tintorera-Monastrell) 2015 z winiarni Castillo de Chiva oraz 3 in One, czyli One Zin (kupaż Garnacha, Tintorera, Shiraz i Tempranillo) Chorizo w cydrze Wine pairing z: Venta del Puerto Nº 12 Danie główne: Policzki wołowe duszone w winie Wine pairing z: Venta del Puerto Nº 18 Deser: Flan Wine pairing z: Mistila(...)wina był One Zin. Świeży, owocowy i nowoczesny. Wprawdzie też odnalazł się w towarzystwie tapasów, ale wypadł dużo słabiej niż oldschoolowy mocniejszy Los Escribanos. Bardziej już konkretnymi tapas było chorizo duszone w cydrze podane z Nº 12 od Venta del Puerto. To przykład jednego z moich ulubionych stylów wina (chociaż Nº 18 smakowało mi jeszcze bardziej). Zrobione
Ugotowane pozamiatanedobrej jakości żółtego sera lub mozzarella w kostce lub tartego – nie tego w zalewie (patrz na skład) Wybrane przykładowe dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami lub chorizo (dobrej jakości) 100 g papryki żółtej i/lub czerwonej ( mnie pół na pół) 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione(...)pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami oraz papryka. Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu roztopienia się sera. Najlepiej kroić na kawałki, gdy pizza
Ola la LCHFodgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek(...)posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie jak chorizo. Umyj groszek cukrowy. Rozgrzej szeroki rondel lub patelnię. Wlej na nią 3 łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok
Niedzielny kucharzHiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania. Muszę Wam przyznać, że kiedy wpadł mi do głowy pomysł na przyrządzenie tego dania, do końca nie byłem pewien, jak to smakowe połączenie się uda, bo jak to aż tak zmieniać klasyczną i znaną każdemu [...] Artykuł Hiszpańskie(...)leczo” z chorizo i ziemniakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plWłoska pyszna kanapka na ciepło zwana bruschettą gościła na naszym talerzu. Kanapka z pastą z aromatycznego i kremowego awokado, czerwony pieprz jako dodatek i aromatyczna kiełbasa wprost z Hiszpanii - chorizo. Zaczynamy? ale po kolei. Włoska kanapka z pastą z awokado i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukinia czy pomidor. Sięgnąć możemy także po mięso. W zapiekance najlepiej sprawdzi się kiełbasa. Jeśli uda Wam się dostać w sklepie kiełbasę z papryką, ta będzie najlepsza. Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina naszą swojską kiełbasę ale ma w sobie dodatkowo paprykę. W trakcie pieczenia kiełbasa puszcza tłuszcz i wszystkie smaki w nim zawarte. Podkreślą one smak ziemniaków(...)potrzebne do przygotowania zapiekanki. 4 jajka ugotowane na twardo 2 zielone cebule 300 ml mleka 200 ml śmietanki (30% albo 36%) 15 dkg kiełbasy z papryką (np. węgierksa lub chorizo) 60 dkg ziemniaków 1,5 łyżeczki soli 1/6 łyżeczka pieprzu Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą . Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Ja do tej czynności użyłam krajalnicy. Kiełbasę
mecooksPyszne śniadanie, pyszny obiad, nie wiem jak wolicie, ja zajadałam na obiad te pyszne naleśniki z dodatkami. Ulubiona mozzarellą, ciągnąca i pachnąca po rozgrzaniu, idealne chorizo, domowej roboty , pyszności. Zachęcam do wypróbowania przepisu: Naleśniki nadziewane mozzarellą i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechoć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy, bo to mało znane i niedocenione mięso, które ma szereg zalet(...)niesamowity smak. W połączeniu z marynowaną dynią o słodkim, octowym posmaku i pikantnym chorizo sprawdza się znakomicie. To na pewno propozycja godna uwagi, dla szukających nowych, nieoczywistych smaków w klasycznych burgerach. 😉 Jeśli wolicie jednak klasykę to postawcie na jajo-burgera, bo na pewno się nie zawiedziecie! Jest w nim wszystko, czego trzeba, by Wasze buźki wprost eksplodowały smakiem! Gdy tylko
Cooking MonsterPropozycja na to danie ma wiele walorów, nie tylko smakowych. Pozwala na wprowadzanie swoich modyfikacji składnikowych. Podstawą jest kurczak, resztę dodajemy sami. Składniki 1 kg podudzi kurczaka 300 g chorizo 2 cebule 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk zielonej papryki 1 strąk żółtej papryki 6 ząbków czosnku 500 ml passaty pomidorowej 300 g pomidorków cherry 1 garść czarnych oliwek(...)Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone na plasterki chorizo. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, miód, ocet, sos, paprykę, przyprawiamy do smaku doprawiamy wędzoną papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem
R'n'G Kitchenzezłościła. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min. , odsunąłem na bok patelni. Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem. Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo, ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min. Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i resztą bazylii
R'n'G Kitchenszklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu) Kulka mozzarelli Kawałek chorizo – 15-20 cm Duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i razem z pokrojonym głąbem włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek(...)mieć około pół centymetra grubości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarelle oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto. Artykuł Wtorek: Pizza diavola na cieście z kalafiora pochodzi
Niedzielny kucharz