wersja będzie wyśmienicie smakować. Do zupy polecam makaron ryżowy, a pędy bambusa możecie zastąpić kiełkami fasoli mung. Przeczytaj również przepis na: Pad Thai z krewetkami Składniki 300 ml bulionu 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty curry 1 cebula pędy bambusa garść świeżej kolendry makaron ryżowy sól pieprz 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3-4 łyżki oleju Sprawdź przepis(...)przez kilka sekund pastę curry, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu. Najczęściej gotujemy go przez ok. 6-8 minut. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna zupka z chrzanem....mniam pyszna była. bulion biała kiełbasa 1-2 marchewki kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka 1-2 łyżki kaszy manny śmietana Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić.Wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele , kiełbaskę i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz kaszę manną, a na koniec śmietanę. Doprawić
Moje domowe kucharzenieKolejna pyszna i szybka do zrobienia zupka..ilość składników wedle własnego gustu. bulion marchewka kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić, wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan, a na koniec śmietanę. Doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanym
Moje domowe kucharzeniegrzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki(...)podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy jeszcze około 5 minut
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, lubczykiem i tymiankiem. Wlać bulion z sosem sojowym i dusić do miękkości cebuli ok 30 min. Przed końcem duszenia dodać musztardę. Mięso pokroić w większe kawałki. Posypać solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na patelni po kilka min z każdej strony na ładny brązowy kolor. Przełożyć do sosu i dusić jeszcze ok 5 min. Po wyłączeniu ognia posypać szczypiorkiem
Gaździnka warzyPrzepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokościskładniki200 g szynki gotowanejduży pęczek pietruszkiłyżka kaparówparę korniszonków500 ml bulionu lub rosołużelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)sólpieprzprzygotowanieSzynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko(...)popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki
Stare Garyząbków czosnku, drobno posiekany2 łyżki masła1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych)duży pęk świeżych liści bazylii1 łyżeczka świeżych liści tymianku1 litr bulionu z kurczaka lub wodyprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłożyć folią aluminiową , ułożyć na niej pomidory przeciętą częścią do góry, posypać solą i pieprzem polać(...)dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda
Stare Garyzupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut(...)wody z bulionem. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego HB724 Triblade . Wrzucamy do zupy pokrojony ser, doprawiamy białym pieprzem, wlewamy mazeinę wymieszaną z niewielka ilością wody, wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i zupa zagęści się i stanie się kremowa. Zupę krem wykładamy na talerze, na środku robimy dekoracyjne krople z jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewką i groszkiem, składniki: 500-600 piersi z kurczaka, ok. szklanki mrożonej marchewki z groszkiem, duża cebula, ząbek czosnku, kilka łyżeczek posiekanego koperku, 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, 1/2-3/4 szklanki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem), opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, ulubione suszone(...)mięso przyprawami. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zrumienia. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek. Dodać marchewkę z groszkiem, listek i ziele. Zalać całość wodą lub bulionem (dodać tyle płynu, by delikatnie przykryła składniki). Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody
Lekcje w kuchnicukru listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wina 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego mała garść posiekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku(...)ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku. Wyjmij z piekarnika
karmelowyczosnku garść szpinaku 3 kopiaste łyżki sera mascarpone gałązka bazylii 4-5 łyżek tartego parmezanu 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów) 300 ml wody lub delikatnego bulionu przyprawy: łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku szczypta chilli opcjonalnie: odrobina sera z pleśnią, gorgonzoli (żeby jeszcze podkręcić smak) do podania: makaron al dente Czas przygotowania 20 minut Czas(...)talerz i na patelnię wrzucamy pomidory. Podsmażamy je przez 3-4 minuty i dodajemy czosnek. Czekamy jeszcze pół minutki, aż uwolni aromat i wszystko zalewamy wodą lub bulionem. Czekamy, aż się zagotuje i do środka wkładamy kurczaka (razem z wszystkimi sokami, które wypuścił), bazylię, oregano i chilli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Analiza Smakuporcje: 20 dag czerwonej soczewicy 1 duża czerwona cebula 1 żółta papryka 4 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego ghee 300 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka garam masala ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól selerowa do smaku Natka pietruszki lub kolendra do posypania Sposób(...)ghee, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem, gdy zmięknie wsypać suchą czerwoną soczewicę, dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość przesmażyć aż zacznie wydzielać aromat. Zalać gorącym bulionem, wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, całość gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozlać
Wanilia i Kardamonkalafiora 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka startego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 250 ml bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 4 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę(...)Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty. Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy. Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenporcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru(...)podania: świeża bazylia lub natka pietruszki śmietana 200 g drobnego makaronu Jak zrobić szybką zupę pomidorową? Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. W 3 l garnku zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę i gotować około 5 minut. Następnie wrzucić pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, cukier i przyprawy. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut, aby cebula się rozpadła
Kuchcik gotujekostkę ✅ 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 2-3 papryki ramiro pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę ✅ 400 g makaronu fideo ✅ 750 ml bulionu warzywnego ✅ 200 g owoców morza ✅ 200 g krewetek ✅ Sól ✅ Złoty proszek prosto z Hiszpanii 1 łyżeczka ✅ Cytryna lub limonka ✅ Oliwa z oliwek 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej kilka(...)się rozpadać. 🛠️ Dodaj owoce morza, wymieszaj i chwilę gotuj. 🛠️ Wsyp makaron, wymieszaj, chwilę smaż, dodaj sól i złoty proszek, wymieszaj i to jest ostanie Twoje mieszanie w garze. 🛠️ Wlej bulion, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj, aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowana, na ostanie kilka minut połóż na górę Fideuà krewetki, które potrzebują chwili by, były idealnie zrobione. 🛠️ Przed
RafalCook