garnka. Dodaj do nich sos sojowy, czosnek, pora, natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie. Zalej je około 4 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, tak aby bulion bardzo delikatnie bulgotał. Gotuj w ten sposób przez około półtorej godziny. Grzyby zalej trzema szklankami wody i gotuj przez około 30 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie obierz(...)skórki buraki, pokrój je średniej wielkości kostkę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Do bulionu warzywnego dodaj upieczone buraki, a następnie gotuj około 10 minut. Wyłącz ogień pod garnkiem i zostaw całość na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki dokładnie się połączyły. Jeśli chcesz nieco skrócić
okolicepalnika.plrisotto 1 filet z piersi kurczaka 1 słodka papryka czerwona 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chili bulion (około 1/2 l) tarty parmezan natka pietruszki tymianek sól oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Cukinię, paprykę oraz papryczkę chili umyć(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw razem z przyprawami i smażyć przez kilka minut. Dodać ryż, wmieszać. Dodać bulion i całość dusić na patelni aż ryż wchłonie płyn i zmięknie (mieszając od czasu do czasu). W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Jeżeli ryż wchłonie płyn i nadal będzie twardy
zadanie-gotowanienieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty(...)oleju, dorzucamy do niej pęczak, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mięso i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze
Cynamonowe szczęścieCouscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś czas zawartość naczynia(...)Para z dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi przyprawami. Bulion służy jako sos. Marokanki bardzo często z couscousu potrafią ulepić w dłoniach kulki i tak jeść – nie jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN
Ostra na Słodkotakiej drobnej zmiany zachęcam, Jeśli skorzystacie, dajcie znać jak Wam smakowało 200 g ryżu 1 duża cebula 2 nieduże marchewki 1 duża łyżka posiekanego koperku 2-3 szkl. bulionu opcjonalnie pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane marchewki trzemy na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy surowy ryż, cebulę oraz startą(...)marchewkę. Smażymy przez chwilę. Następnie zawartość patelni podlewamy 1-2 chochlami bulionu. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. co jakiś czas mieszając. Stopniowo uzupełniamy bulion. Pod koniec, gdy ryż już napęcznieje i odpowiednio zmięknie, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem
Smaki Na Talerzuwyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 szkl. mąki skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu ZUPA: 7 buraków 1,5 litra bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 cytryny sól do smaku Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej
Kuchnia w oparachwiększość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki mielonej kolendry 1,5 litra bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego lub 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 400 ml gorącej wody sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju do smażenia (odradzam smażenie
Cztery Fajerysiekamy i odkładamy do osobnej miski, buraczki kroimy w małą kosteczkę i odkładamy do drugiej miski duża cebula, drobno posiekana 300 g ryżu do risotto 500 – 750 ml bulionu warzywnego łyżka masła łyżka ziaren słonecznika łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Przygotowanie: W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy(...)około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejna porcję. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie będzie miękki. Gdy ryz jest już gotowy wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiemSkładniki: (4 porcje) 1,5 szkl. ryżu arborio 1 duża łyżka masła 1/4 szkl. białego wytrawnego wina 4 szkl. słonego bulionu warzywnego 6 szt. małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku) 1 szkl. świeżego zielonego groszku 1,5 szkl. świeżego bobu 6 szt. malutkich młodych marchewek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek koperku garść drobno startego parmezanu kilkanaście młodych listków(...)patelnię wsyp ryż, mieszaj i smaż, aż będzie szklisty (około 4 minut). Wlej wino, wymieszaj z ryżem i czekaj, aż odparuje. Po zredukowaniu się wina wlej 1 szkl. bulionu i dorzuć pokrojone na półcentymetrowe kawałki marchewki (takich młodych marchewek nie musisz obierać ani skrobać, wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz i umyjesz). Gotuj na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn
Delicious Placedwóch zielonych warzyw, które bardzo lubie czyli brokuła i szpinaku. Najlepiej smakuje z grzankami. składniki: 1 mały brokuł ( ok 400 g różyczek ) 150 g szpinaku ok 900 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła sól,pieprz śmietanka 30 % Brokuła podzielić na małe różyczki. Szpinak posiekać. Do garnka wać bulion i zagotować, wrzucić brokuła. Szpinak podsmażyć na maśle i również wrzucić(...)granka. Gotować aż brokuł będzie miękki. Następnie zawartość garnka zmiksować na krem, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu. Zupę zabielić niewielką ilością śmietanki, można wlać do garnka i wymieszać lub dodać śmietankę do zupy na talerzu. Zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujeposiekanego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryczka chilli, z grubsza posiekana 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 2 puszki x 400 ml mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu rybnego ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki masła orzechowego 100 g boczniaków, pokrojonych w cienkie plasterki(...)Rozgrzej resztę oleju kokosowego w średnim rondlu na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez 5 minut często mieszając. Dodaj cukier, zamieszaj i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodaj mleko kokosowe, bulion drobiowy i sos rybny, wymieszaj, przykryj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj warzywa i gotuj kolejne 15 minut
karmelowykuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa 4 grzybki typu shitake włoszczyzna(...)jajka na twardo. Groszek gotujemy Do wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką
Kuchnia w oparachogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej wodzie w której się moczyła . Gotujemy do miękkości. Kiedy fasola już będzie miękka, z bulionu wyjmujemy ugotowany korpus, obieramy go z mięsa, które następnie dorzucamy z powrotem do garnka. Fasole razem z wodą przelewamy do bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz(...)majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimarchewki. Słodka marchewka, kwaskowa pomarańcza i rozgrzewający imbir świetnie razem się komponują. składniki: 500 g obranej marchewki 1 duża cebula kawałek świeżego imbiru 1 łyżka masła 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 duża pomarańcza Marchew i cebulę pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać drobno starty imbir. Ja dałam 2 cm kawałek średniej(...)grubości ale to wszystko zależy jak mocny aromat imbiru lubimy. Chwilkę jeszcze smażyć. Następnie dodać marchewkę i całość zalać bulionem. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować aż marchewka będzie miękka. Potem całość zmiksowacć blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Gotową zupę podałam z groszkiem ptysiowym
Monia miesza i gotujenasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i indyka i podsmaż aż przestanie być surowy(...)środku. Następnie dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj i smaż aż prawie zmiękną, przez około 10 minut, po czym dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw
karmelowymikrofalówek oraz do mrożenia. Jeśli zainteresowało was to naczynie żaroodporne to tutaj macie link do niego :) Składniki na 2-3 osoby: 1 szkl ryżu do risotto (arborio) 3 szkl bulionu warzywnego/drobiowego 1 ząbek czosnku 1/3 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka domowego warzywka lub kupnego (można pominąć) kilka różyczek brokuła 250 g pieczarek 1 łyżeczka natki pietruszki(...)przesmażamy pierś pokrojoną w kostkę razem z brokułowymi drzewkami. 4. Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, dodajemy przesmażone pieczarki oraz pierś z brokułem. Zalewamy to 2 szklankami gorącego bulionu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika . 5. Po około 25 - 30 minutach pieczenia/gotowania się ryżu, mieszam całość i jeśli jest mało płynu to wlewam całą ostatnią szklankę albo pół, mieszam pozostawiam
Gotowanie...to proste !smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki, łodyżki a także młode listki. składniki: 800 g botwiny (buraczki, łodyżki i listki) 2 l bulionu pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) pęczek koperku 4 łyżki śmietany 3-4 łyżki soku z cytryny sól do smaku Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie(...)umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości. Koperek drobno posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy
Monia miesza i gotujeTosi, ale wiele osób przychodzi tylko dla niej. Ponieważ nie chcę skończyć z taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak(...)pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy
Ugotowane pozamiatanetaki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę(...)szczyptą chili. Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki i wkładamy w marchewkę,z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paski, wszystko zalewamy bulionem i dodajemy ketchup, delikatnie mieszamy. Pokrywę garnka szczelnie zamykamy, gotujemy na 1 poziomie około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz przekręcamy zawór żeby wypuścił parę i czekamy około
Sama słodycz i szczypta chilimogę zająć się zupełnie innymi rzeczami, co jest szczególnie wygodne w tygodniu. Ja do swojego dodałam ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja(...)Kwestia smaku Składniki na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki lub 1 duża po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól
Fabryka pomysłówkrem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa(...)warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę, staramy się zachować sos, który pojawił się w misce. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy
Kulinarne przygody Gatitykoniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone w cząstki gruszki, wlewamy odrobinę koniaku i podpalamy(...)gotujemy tak długo póki alkohol się nie wypali). Podpieczone gruszki dodajemy do zupy. Całość miksujemy i ewentualnie dodajemy buliony, jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta. podajemy z karmelizowanymi gruszkami. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniemój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć(...)zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę to trwa, staram się zblendować także pestki... Do zblendowanych pomidorów dolewam bulion (w zależności od tego jaki akurat mam, bywa warzywny, ale bywa też mięsny), oczywiście gdy krem jest dość gęsty. Moje malinówki były bardzo mięsiste, uzyskałam z nich super gęsty krem
Smaczne Zdrowekostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz(...)odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli
karmelowycały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka(...)tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą
Posadzone i zjedzoneprzesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się
Monia miesza i gotujezielona zupka krem w sam raz na letni obiadek. składniki: 3 kalarepki (po obraniu 500 g) 1 średnia młoda cukinia (ok 500 g) 1 garść posiekanego koperku 750 ml bulionu 1 łyżka masła Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niz kalarepkę. W garnku rozpuścić(...)masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę
Monia miesza i gotujeSkładniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw(...)czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiprzepiórki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2-3 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, włożyć cebulę, przepiórki(...)podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać rozgniecione jagody jałowca, pieprz, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę lub bulion. zastawa
królestwo garówdyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówwyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii 2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa z oliwek garść prażonego słonecznika Pomidory delikatnie naciąć i zalać(...)Cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony
Jemy Pijemypyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja. Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie, emanuje jakąś elegancją(...)skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek
Kuchnia PrezydentowejPrzyprawy do steków firmy Rafex http://rafex.eu/ 1 łyżka Przyprawy Greckiej firmy Rafex http://rafex.eu/ wegeta, pieprz do smaku 3 , 4 szklanki bulionu 1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą(...)włożyć kilka cebulek . Odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso zmięknie . Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami
Sama słodycz i szczypta chiliodpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników. Do zupy można wykorzystać również makaron gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru sól(...)obrać. -Ziemniaki , koper i seler pokroić w kostkę, por w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący bulion i gotować do miękkości warzyw. -Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron ugotować w osolonej wodzie , przecedzić i dodać
Zakamarki mojej kuchnibędę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI: 1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ser żółty do dekoracji 1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki(...)marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kto ugości moich gości?Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut. W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać(...)bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry) i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę
królestwo garówpiersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca, 1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około(...)półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odparować płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Wyjąć piersi z tłuszczu, podsmażyć chwilę, w celu nadania ładnego koloru. Pierś podawać
królestwo garówPamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA, a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie odstawiamy do wystudzenia(...)formy wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę na nie różyczki brokuła oraz warstwę kalafiora. Zalewamy tężejącą galaretką z bulionu odstawiamy do lodówki. Wykładamy na talerz ozdobiony sałatą dekorując natką pietruszki, można również podać z sosem czosnkowym. Smacznego
kgwjanczewowielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki(...)pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem. Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę a następnie śmietanę. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z z jajkiem. Smacznego
MarciochaKucharzyBulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek 5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości Doprawiamy. Zawartość naszej patelni(...)wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym i blenderem doprowadzamy do gładkiej masy
Jadło i czytadłoZupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem inspiracja Smitten Kitchen Składniki (na 4 porcje): zupa marchewkowa: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę) sól, pieprz(...)konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp
Chilli Czosnek i Oliwaświeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutajskładniki4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała(...)papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni
Stare Garyzupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe.Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie(...)cytryny.Konsystencje zupy wzmocni chrupiaca posypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe.Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)2 ziemniaki0.5 l bulionu warzywnegomala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula2 zabki czosnku1/3 lyzeczki ziarenek anyzku1/2 lyzeczki mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i niewielką ilością bulionu z rondla (około 1/2 szklanki). Wymieszać całość dokładnie... tak, żeby nie było grudek(...)dodać zawiesinę do bulionu z przecierem pomidorowym. Doprawić papryką i pieprzem. Gotować jeszcze przez około 10 minut (często mieszając), do momentu aż sos zgęstnieje.Po tym czasie, tak przygotowanym sosem, dokładnie zalać wcześniej przygotowane pulpeciki i gotować wszystko razem przez kolejne 10 minut. Bardzo ważna uwaga! Nie musimy wykorzystać całego sosu. Lejemy go tyle ile sami uważamy za stosowne.Inspiracja: przepis
Świat Domowej Kuchniktóry wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa. SKŁADNIKI:( 4 porcje )** polędwiczki wieprzowe 2 szt** cebula – 2 szt** masło – 150 g** bulion – 300 ml** sól** pieprz** papryka** śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.W garnku(...)grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem
Ostra na Słodkonieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe(...)papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni
Food Squarewegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć(...)przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu wystudzić, obrać z folii i pokroić na małe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu. Posiekać czosnek i papryczkę i również wrzucić. Następnie miksować blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić solą. Podawać
Food SquarelimonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranusok z 1 cytryny2 garści posiekanej mięty1 garść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzKuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko nieco więcej niż
Food Squarepora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz ziołowy;Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć(...)pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę.Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler
Gospodyni Miejskaznalazłam na Ale Meksyk !.Arroz vedre, czyli zielony ryżProporcje dla 3 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:250 g ryżu1 mała cebula1 ząbek czosnku1/2 pęczka natki pietruszki4 łyżki oliwy400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*sól morskapieprz* Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.Wykonanie:Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze(...)pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityzbyt wiele :)Tak było dzis i powstało takie oto danie :)Składniki:40 dag mięsa wieprzowego łopatki1 puszka pomidorów w puszce1 cukinia2 marchwie1 czerwona cebula1,5 szkl bulionu warzywnego2 garście makaronu rurki skosne Czanieckie Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem Kamis młynek2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy w kostkę(...)podsmazamy, dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron, jesli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Doprawiamy suszonymi pomidorami i ew. jeszcze solą z pieprzem
Z Majeczką w kuchniSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste makaron / pasta1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal1 łyżeczka(...)teaspoon of parsley Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy
Projekty ze smakiemstarcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól(...)minuty każdy kawałek, nie wrzucajmy na patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką
Walijskie Pichceniesosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie:Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki(...)Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec
Walijskie Pichcenierozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam! Scroll down for recipe in English Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem (6-8 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki 30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
karmelowyłososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić(...)cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty dodać pomidory i wino, poczekać aż lekko odparuje. Następnie do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje
Pasja Smakupiersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki nitek szafranu 500 ml bulionu 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy(...)misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu
Kulinarne przygody Gatitysuszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie
NaKońcuJęzykabób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 200 g ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 600 ml wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie: Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)nich część płynu i zgęstnieją. Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw szafranem rozrobionym w 2 łyżkach wrzątku i papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut (jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa
Chilli Czosnek i Oliwakoperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie(...)szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest gładka zwiększam ogień i doprowadzam
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki:500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz(...)zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut
Z miłości do słodkościmarchewki – 1 korzeń pietruszki – 1 cebula biała – 1 czerwona cebula – 100 g selera – 5 łyżek koncentratu pomidorowego – 100 g makaronu – 2 l bulionu – ¾ łyżeczki mielonego imbiru – sól, pieprz – natka pietruszki – ½ łyżeczki tymianku – ½ łyżeczki majeranku – 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy(...)bulion i wsypujemy pokrojone w małą kostkę warzywa. Gotujmy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy: sól, pieprz, paprykę mieloną, imbir, paprykę słodką, tymianek i majeranek. Wsypujemy soczewicę i gotujemy kolejne 5 minut na koniec wsypujemy makaron i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy natka pietruszki. Nie zadowalajmy
Zdrowy Styl Joannykaloryczna. Super się sprawdzi dla osób będących na diecie. Przeczytaj również: Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki 750g dyni 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 cebula 450 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cm imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz pestki dyni 2 łyżeczki kurkumy szczypta soli Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego(...)oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy całość. Zupę dyniową wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy odrobine jogurtu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersja będzie wyśmienicie smakować. Do zupy polecam makaron ryżowy, a pędy bambusa możecie zastąpić kiełkami fasoli mung. Przeczytaj również przepis na: Pad Thai z krewetkami Składniki 300 ml bulionu 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty curry 1 cebula pędy bambusa garść świeżej kolendry makaron ryżowy sól pieprz 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3-4 łyżki oleju Sprawdź przepis(...)przez kilka sekund pastę curry, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu. Najczęściej gotujemy go przez ok. 6-8 minut. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna zupka z chrzanem....mniam pyszna była. bulion biała kiełbasa 1-2 marchewki kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka 1-2 łyżki kaszy manny śmietana Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić.Wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele , kiełbaskę i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz kaszę manną, a na koniec śmietanę. Doprawić
Moje domowe kucharzenieKolejna pyszna i szybka do zrobienia zupka..ilość składników wedle własnego gustu. bulion marchewka kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić, wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan, a na koniec śmietanę. Doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanym
Moje domowe kucharzeniegrzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki(...)podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy jeszcze około 5 minut
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, lubczykiem i tymiankiem. Wlać bulion z sosem sojowym i dusić do miękkości cebuli ok 30 min. Przed końcem duszenia dodać musztardę. Mięso pokroić w większe kawałki. Posypać solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na patelni po kilka min z każdej strony na ładny brązowy kolor. Przełożyć do sosu i dusić jeszcze ok 5 min. Po wyłączeniu ognia posypać szczypiorkiem
Gaździnka warzyPrzepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokościskładniki200 g szynki gotowanejduży pęczek pietruszkiłyżka kaparówparę korniszonków500 ml bulionu lub rosołużelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)sólpieprzprzygotowanieSzynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko(...)popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki
Stare Garyząbków czosnku, drobno posiekany2 łyżki masła1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych)duży pęk świeżych liści bazylii1 łyżeczka świeżych liści tymianku1 litr bulionu z kurczaka lub wodyprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłożyć folią aluminiową , ułożyć na niej pomidory przeciętą częścią do góry, posypać solą i pieprzem polać(...)dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda
Stare Garyzupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut(...)wody z bulionem. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego HB724 Triblade . Wrzucamy do zupy pokrojony ser, doprawiamy białym pieprzem, wlewamy mazeinę wymieszaną z niewielka ilością wody, wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i zupa zagęści się i stanie się kremowa. Zupę krem wykładamy na talerze, na środku robimy dekoracyjne krople z jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię