masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego(...)wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków na gałązce sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię
Moja pasja smakutypu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis na około 5 porcji Potrzebujemy: około 1,5 litra bulionu warzywnego - 2 marchewki(...)soli kala namak o jajecznym smaku, jeśli ktoś ma) grzanki *warto dokładnie sprawdzać skład chrzanu, gdyż sporo z nich ma w składzie mleko Przygotowanie: 1. Zaczynamy od wstawienia bulionu warzywnego, który będzie naszą bazą. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły
Bananowe Polebyć absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany(...)mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem
Moja Delicjaduże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki(...)mięso co najmniej raz zamieszać. Dzięki temu mąka równomiernie się zrumieni i zamknie mięso. Garnek wyjąć z piekarnika; temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza. Do mięsa wlać wino i bulion (bulionu tyle, by mięso było tylko nieznacznie przykryte). Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski grzyby, drobno posiekany czosnek i zioła - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać, przykryć
W SMAKPikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz(...)ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Wrzucamy do gotującego się bulionu KROK 2 Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, następnie pokrojoną cebulę oraz chili i podsmażamy dopóki cebula się nie zrumieni. Podsmażoną cebulę oraz chili wrzucamy do gotującego się bulionu. KROK 3 Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do gotującego się
smacznieinatematryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5 litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie(...)Pieczarki obieramy kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasteki. Wodę gotujemy, dodajemy bulion i mieszamy, aż się rozpuści. Szynkę szwardzwaldzką kroimy na cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz. Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy
Mania GotowaniaKurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Jak przygotować Szynkę w galarecie? Składniki: 7 dużych plastrów szynki gotowanej mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) 6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi(...)środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę. Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym potrzebujemy 1/2 litra płynu. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRisotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki(...)500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oraz witamin, ma doskonały smak i przepiękny kolor, który cudnie prezentuje sie w moim serniku... Niewątpliwą ozdobą sernika jest pyszna galaretka, którą przyrządziłam z delikatnego bulionu warzywnego, a w niej zatopiłam łososiowe i warzywne róże... Róże wykonałam z pociętych plastrów ŁOSOSIA "MÓWI" Pure Wędzonego na Zimno oraz cieniutko pokrojonych plasterków ogórka i rzodkiewki... Całość(...)ŁOSOSIA "MOWI" Signature Wędzonego na Gorąco sol i świeżo zmielony pieprz do smaki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny SKŁADNIKI NA GALARETKĘ I RÓŻE: 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie ŁOSOSIA "MOWI" PURE Wędzony na zimno 6 Plastrów 5 -6 dużych rzodkiewek 10 cm ogórka świeżego odrobina kawioru i koperku
Słodko-Słony Świat Ilonychwilę postać w kuchni :) Składniki (na 4 osoby) : Polędwiczki : 1 kg polędwiczki wieprzowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu(...)użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny
cucinaretutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g tartego pamigiano reggiano kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj ), większe sztuki pokroić(...)działań użyć drugiej patelni. Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić. Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki. Dodać kurki, przyprawić solą i sporą
Codziennik Kuchennyrobi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 kg ziemniaków szczypta oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu zrobionego z bulionu(...)maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką
Kuchnia w oparachczerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki(...)obtaczamy je w cebuli, czosnku oraz przyprawach. Chwilę smażymy. Dosypujemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego
ladykitchenzwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką(...)farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość
Ogrodnik w podróżyTakie roladki można zrobić przy okazji gotowania rosołu. Wystarczy odlać bulionu na galaretę a zwijanie szynki to już ekspresowo będzie. Roladki idealnie się sprawdzą na wielkanocnym stole a także na imprezkach jako dodatek do tzw zimnej płyty. Składniki: 7 plasterków szynki konserwowej 0,5 serka śmietankowego typu almette 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3/4 szkl bulionu(...)kopiasta łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb Do dekoracji ugotowana marchewka natka pietruszki kukurydza z puszki borowiki marynowane Przygotowanie: Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Do serka dodać chrzan i wymieszać. Każdy plasterek posmarować serkiem i zwinąć roladki. Ułożyć na półmisku i udekorować warzywami i grzybami. Zalać
Ala piecze i gotuje