buliony - 500 przepisów (strona:5/34)

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 169

mogę zająć się zupełnie innymi rzeczami, co jest szczególnie wygodne w tygodniu. Ja do swojego dodałam ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja(...)Kwestia smaku Składniki na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki lub 1 duża po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól

Fabryka pomysłów
Krem z papryki z chorizo 128

krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca.  Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa(...)warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę, staramy się zachować sos, który pojawił się w misce. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Krem z pasternaku i gruszki 141

koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone w cząstki gruszki, wlewamy odrobinę koniaku i podpalamy(...)gotujemy tak długo póki alkohol się nie wypali). Podpieczone gruszki dodajemy do zupy. Całość miksujemy i ewentualnie dodajemy buliony, jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta. podajemy z karmelizowanymi gruszkami. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 126

mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć(...)zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę to trwa, staram się zblendować także pestki... Do zblendowanych pomidorów dolewam bulion (w zależności od tego jaki akurat mam, bywa warzywny, ale bywa też mięsny), oczywiście gdy krem jest dość gęsty. Moje malinówki były bardzo mięsiste, uzyskałam z nich super gęsty krem

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 148

kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz(...)odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli

karmelowy
Boeuf Strogonow (Stroganow) 148

cały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka(...)tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą

Posadzone i zjedzone
Koperkowa zupa krem 126

przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii i kalarepy 104

zielona zupka krem w sam raz na letni obiadek. składniki: 3 kalarepki (po obraniu 500 g) 1 średnia młoda cukinia (ok 500 g) 1 garść posiekanego koperku 750 ml bulionu 1 łyżka masła Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niz kalarepkę. W garnku rozpuścić(...)masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę

Monia miesza i gotuje
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 164

Składniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw(...)czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Przepiórki duszone 139

przepiórki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2-3 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, włożyć cebulę, przepiórki(...)podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać rozgniecione jagody jałowca, pieprz, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę lub bulion.   zastawa

królestwo garów
Kremowa zupa z dyni 127

dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni

Atlas Smaków
Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem 143

wyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii  2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa z oliwek garść prażonego słonecznika Pomidory delikatnie naciąć i zalać(...)Cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony

Jemy Pijemy
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 154

pyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja.                  Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie,  emanuje jakąś elegancją(...)skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek

Kuchnia Prezydentowej
Wołowina w sosie własnym 158

Przyprawy do steków  firmy Rafex  http://rafex.eu/ 1 łyżka  Przyprawy Greckiej firmy Rafex  http://rafex.eu/   wegeta, pieprz do smaku  3 , 4  szklanki bulionu  1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa  Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą(...)włożyć kilka cebulek .  Odstawić na noc do lodówki .  W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso zmięknie .  Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 188

odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól(...)obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron ugotować  w  osolonej wodzie , przecedzić i dodać

Zakamarki mojej kuchni