sosie własnym: 500g schabu wieprzowego 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz do smaku mąka pszenna 1 ząbek czosnku 1 paska łyżeczka kminku tłuszcz do smażenia woda lub bulion do podlania kotletów Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym: Krok 1. Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i ukształtować okrągłe kotlety(...)krążki lub posiekać. Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn. Czosnek posiekać drobno. Krok 3. Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody (tak, aby płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże
Moja Książka Kucharskagroszku świeżego 2 małe papryczki czerwone 2 małe papryczki pomarańczowe 4 młode marchewki 3 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 liście kaffiru 5 g pokrojonych w paski grzybów mun 1 łyżeczka cukru palmowego 1 mała puszka ananasa 100 g makaronu nitki ze spiruliną 100 ml zimnej(...)Marchew obieramy, kroimy w julenkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek. Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby. Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą. Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy. Gotujemy 5 min. Mąkę mieszamy
R'n'G Kitchen100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju) sól pieprz 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Kaszę ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać(...)liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie. W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut. Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną. Smacznego
Obiad gotowysoli Na zupę: 4 duże pomidory ( tak około 60 dag ) 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub margaryny do smażenia bulion warzywny ( tak około 1 litr ) przyprawa Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy sól do gotowania makaronu świeży koperek do posypania zupy(...)skórkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa ( oprócz pomidorów ) i przesmażamy kilka minut. Uważamy, żeby za mocno nie zrumienić, następnie wrzucamy pomidory i chwilę przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy Vegetą Natur . 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji
Izabelawkuchniłyżeczki pieprz 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cukru 4 łyżki octu jabłkowego Jak zrobić kryzysowy barszcz ukraiński: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Najpierw rozgrzewamy duży garnek, i na tłuszczu przesmażamy pokrojone w ćwiartki cebule i czosnek. Następnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone(...)kostkę warzywa, kaszę, soczewicę. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kryzysowy barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujestopni przez około 50 minut, aż kurczak zrobi się rumiany. W tym czasie ugotuj wcześniej odłożoną część część kurczaka w około 2 szklankach osolonej wody – aby powstał bulion. Gotowego kurczaka wyjmij z brytfanki, następnie cały sos własny, który wytworzył się podczas pieczenia, przelej razem z cebulą do bulionu, zmiksuj i zagotuj. W połowie szklanki ciepłej wody rozprowadź mąkę
Kulinarna Polskaząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki
gotuj ze mnąGulasz po węgiersku – składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew(...)przypadku garnek próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać także cebulę, marchewkę i paprykę. Całość chwilę poddusić. Wlać gorący bulion. Dodać mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie do smaku. Przykryć i gotować około godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry
Arbuziakikropką nad i tego dania. Składniki (na 3-4 porcje): 200g zielonej soczewicy 200g chorizo lub innej kiełbasy paprykowej 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego połówka cukinii łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku odrobina natki pietruszki do posypania Soczewice namaczamy na noc w wodzie. Po nocy(...)grubości pióra. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego marchewkę oraz seler i chwilę smażymy – około 3-4 minut, często mieszając. Następnie, dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. W międzyczasie na patelnię wrzucamy kiełbasę chorizo oraz
Smaczna Stronatylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3 Składniki 2 pętka białej kiełbasy 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim
R'n'G Kitchendużym smakoszom 😋 SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju) 1 cebula 15 ząbków czosnku 600 g ziemniaków 1 litr bulionu gałka muszkatołowa do smaku sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO NA GRZANKI: bagietka lub bułka pokrojona w drobną kostkę masło 1 ząbek czosnku sól do smaku WYKONANIE: ZUPA: W garnku rozgrzej masło(...)lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut. Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonyrisotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem(...)nasienne. Do środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni. Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem. Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką
Obiad gotowydodawać przepisy gdyż praca na kuchni pochłania sporo czasu.. Dziś dzień wolny więc nadrabiam zaległości. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu SKŁADNIKI: 170g makaronu mini kolanka 170g szynki 500ml bulionu 100g śmietany 30% 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz różne zioła 1 łyżka mąki pszennej 150g startego sera żółtego WYKONANIE: 1. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron. 2. Na makaron(...)wyłożyć szynkę, pokrojoną w kostkę. 3. Bulion zagotować ze śmietaną i z koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz i zioła według uznania. 4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody, i zagęścić nią sos. 5. Całość posypać startym serem żółtym. 6. Piec w temperaturze 200* około 40 minut pod przykryciem
Dziś Ja gotuje