buliony - 500 przepisów (strona:17/34)

Zupa cebulowa w pół godziny 266

się robić tą zupę, ale  jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 4 duże drobno posiekane cebule   1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza)   1 ,5 łyżki mąki   1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka(...)dekoracji  Przygotowanie Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut. Kromki bagietki zgrillować na patelni. Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 165

150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. ·     Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami wrzącej wody i gotuj(...)wrzątku (ok. 3 cm) wkładamy wydrążone połówki bakłażana i gotujemy ok. 5-7 min. Delikatnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. ·   Pokrojoną cebulę   wrzucamy na rozgrzany na patelni bulion lub oliwę, po chwili dodajemy pokrojone papryki i miąższ bakłażana, dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pieczarki   i tofu. Całość pogotować jeszcze kilka minut

Roślinna - blog wegański
Sos z boczników. 201

Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI  350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina  mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy  i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem i chwile obsmażamy(...)Dodajemy  grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.  Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion. Gotujemy ok  15 minut  na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.  Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min. Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w curry z pieczarkami 385

filetu z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym(...)garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu

VioletoweKucharzenie
Pieczone żeberka z cebulą 292

przygotowanie jest bardzo łatwe, a możliwość dodatków nieograniczona. Jako, że ja uwielbiam kaszę, to zdecydowałam się właśnie na nią. Składniki: 1 kg żeberek 1 ketchup pikantny 150 ml bulionu  6 cebul sól, pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Następnie doprawić słodką papryką. Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę rozłożyć dnie naczynia żaroodpornego(...)nią wyłożyć żeberka i przykryć resztą cebuli. Obficie polać ketchupem, podlać bulionem i wstawić do piekarnika.  Piec pod przykryciem przez ok. 90 min. w temperaturze 200 st.C. W razie potrzeby jeszcze dopiec

Pasja Smaku
Bitki wołowe 261

Tradycyjne, pyszne, mięciutkie bitki wołowe - łatwy obiad, który zawsze smakuje :) SKŁADNIKI 500 g ligawy  1 cebula sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 2 szklanki bulionu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Lekko rozklepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron.  Przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną(...)plastry. Dodajemy do mięsa, zalewamy bulionem, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kociołek z wieprzowiną 406

kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy) łyżka masła tymianek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać powstały bulion do miseczki. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso

Konrad Gotuje
Szybka zupa cebulowa 220

Szybka zupa cebulowa to idealna potrawa na zimowe, chłodne wieczory :):) SKŁADNIKI: 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej :)) 1 kg cebuli sól, pieprz, kminek 4 łyżki oleju 4 kromki czerstwego chleba 4 plastry sera żółtego  KROK 1: Cebulę siekamy w tzw. "piórka"      Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy(...)mieszając od czasu do czasu by cebula nie przywierała do patelni, dopóki nie stanie się miękka  KROK 2: Cebulę przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut KROK 3: Przygotowujemy grzanki; kroimy kromki chleba na mniejsze kawałki, kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika doki ser się nie rozpuści Gorącą zupę przekładamy na talerz, układamy na wierzch grzanki

smacznieinatemat
Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania 181

marchewkę i groszek, z ogródka. Nie jakieś kupne, niewiadomego pochodzenia tylko PRAWDZIWE:) Powstała marchewka z groszkiem. Do obiadu. Składniki: kilka sztuk małej, młodej marchewki groszek w łupinkach 1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym 1/3 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów 112

Składniki: 1 czerwona cebula ząbek czosnku pół łyżeczki masła 100 g soczewicy 200 ml bulionu warzywnego 60 g suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki jajko 2 - 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę ugotować na bulionie do miękkości ( ostudzić ). Drobno posiekaną cebulę zeszklić z wyciśniętym czosnkiem na maśle.Posiekać pomidory.  W misce wymieszać soczewicę, cebulę, pomidory, jajko

Gaździnka warzy
Zupa cebulowa z serowymi grzankami 121

Składniki: 5 większych cebul 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 50 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego bagietka kilka plasterków sera Brie 50 g masła Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu

Gaździnka warzy
Farsz do pasztecików 152

listkami laurowymi, solą do smaku, kilkoma ziarenkami pieprzu, 4-5 ziarenkami ziela angielskiego i 2-3 ząbki czosnku. Ugotować do miękkości. Udka ugotować tak samo w osobnym garnku, powstały bulion spod nich nie wylewać. Ugotowane i ostudzone oba mięsa zmielić razem z 3 cebulami. Dodać zgniecione przez praskę 2 ząbki czosnku, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i oregano (do smaku). Żeby(...)farsz nie był suchy wlać ok 3/4 szklanki bulionu spod kurczaka. Wymieszać i zawijać w paszteciki................. Smacznego

Gaździnka warzy
DOKĄD ZAWĘDROWAŁA RZEŻUCHA? 177

kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE grządka rzeżuchy - u mnie porcja z średniego talerza deserowego 4 ziemniaki 1 cebula 1,5 -2 szklanek bulionu sól, pieprz do smaku oliwa Cebulę i ziemniaki obrać i dość drobno pokroić. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażać ok. 1-2 minut. Zalać bulionem i gotować

KUCHARNIA
Zupa cebulowo-serowa 267

Rozgrzewająca i  niewymagająca kulinarnych umiejętności czy dostępności składników zupa cebulowa. Składniki: 6 cebul  2 marchewki   2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 1 litr bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju lub 2 łyżki masła    sól, pieprz,  słodka/ostra papryka w proszku Marchewkę pokroić w cienkie plastry /idealnie sprawdza się przy tym obieraczka do warzyw(...)cebulę w plasterki i dusić w rondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować.  Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem.  Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
RISOTTO 169

Zapracowana, zabiegana, zmęczona................postawiłam dziś na szybki obiad. Polecam wszystkim, którzy cierpią na podobne objawy :) SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 2 woreczki ryżu  bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka  8 pieczarek  1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać(...)pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać ryż, wymieszać i zalać bulionem.Od czasu do czasu mieszać i w miarę potrzeby podlewać bulionem, aby ryż nabrał miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawionego kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, razem z pokrojonymi pieczarkami , papryką i wcześniej obgotowanym brokułem. Gdy ryż nabierze odpowiedniej miękkości, łączymy składniki z obu patelni, dodajemy kukurydzę

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania