Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnioliwekstarty parmezansól, pieprz Sos:1 mała cebulka1 ząbek czosnku1 duża śmietana 18 % (400g)1/2 słoiczka czarnych oliweksól, pieprzPrzygotowanie:Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus.Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki(...)odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakpęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak3 małe buraki czerwone1 mała cebula, najlepiej czerwona1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej100 g chudego boczkusól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku1 listek laurowy3-4 kuleczki ziela angielskiego Buraki wyszorować(...)nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę
Czerwień i błękitwrzucić makaron, gotować ok 10minut, odsączyć na sicie.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną
Walijskie Pichceniekostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę
Walijskie Pichceniekiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat pomidorowy papryka ostra papryka słodka sól bazylia liść laurowy ziele angielskie bulion warzywny 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% natka pietruszki olej Wykonanie:Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki
Walijskie Pichcenieobiadowe. Warstwa mięsna: 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie: Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu
Walijskie Pichceniedruga wersja mojej ulubionej, wiosennej botwinki. Tym razem ze startą rzodkiewką, jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie. Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: bulion drobiowy pęczek botwinki 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki śmietana 18% 3 jajka ugotowane(...)koperek 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 2 łyżki koncentratu buraczanego Wykonanie:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną
Walijskie Pichceniekoncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka ostra papryka sól Wykonanie: Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru. Następnie do bulionu dodajemy wypłukaną soczewicę oraz pomidory. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, obie papryki. Gotujemy mieszając
Walijskie Pichceniechińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżeczka mąki olej ok 1.5 szkl bulionu. Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie(...)rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami
Walijskie Pichceniewyhamowanie. Potrzebujemy takich momentów. Niestety, w życiu jest ich zastraszająco mało. KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. /przepis własny;/ na 5-6 sztuk 1 szklanka zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę
W kuchni Karmel-itkikopytka znalazłyśmy w starym zeszycie i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad. Składniki: 2 szklanki fasoli ćwierć szklanki bulionu 3\4 szklanki mąki pszennej jajo 2 łyżeczki suszonego cząbru sól Wykonanie:Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić(...)fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Anioły w kuchnimały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitoliwek, która zdecydowanie podnosi smak. Składniki. 25 dag szpinaku świeżego 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ryżu 0,5 l bulionu 10 oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Wykonanie. Szpinak umyć, odcisnąć z wody. Posiekać drobno razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę. Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy(...)warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i dodać ryż oraz pokrojone oliwki. Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba. Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą. Polecam z dobrym smakiem
Kulinarny karnet Christopheraporzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso(...)mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić
Apetyczna babeczka