podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Sos: 10 pieczarek 150 ml białego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula kilka łyżek oleju pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami. Kiedy grzyby i marchewką(...)zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaoliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę(...)krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku
Kuchnia Łukaszadynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra(...)miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel na mniejsze części (powinna się właściwie rozpadać na pure) i włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, po czym ponownie podgrzej. Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu
Chilli Czosnek i Oliwakasza będzie twarda. Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor(...)ogórek sok z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie:Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie. Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarownego, zielona pietruszka, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy(...)ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku
Moniki Smakołykisycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :) Składniki: 1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni, 2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej), 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz.Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić(...)Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku
Delicious TitbitsPyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)sól i pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego
Niezły Młynekostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem(...)szalotkę wraz z chilli w proszku, a gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę serka mascarpone. Uwagi: Czosnek pieczemy
Przysmaki Karolkizupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed(...)czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Posiekać cebulę, ziemniaki pokroić w małą kostkę i razem z cebulą podsmażyć na oliwie aż cebula się zrumieni. Do ziemniaków i cebuli wlać bulion. Włożyć podzielone na różyczki brokuł i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić. Gotować ok. 15 minut. Wystudzić i zmiksować. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat Smakułodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin(...)przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem
Blondynka Gotujesłoiczka) 3 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera cebula ząbek czosnku śmietana 3 ziarenka ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe pieprz, sól 2 kostki - bulion grzybowy 1 jajko 2 łyżki mąki Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Teraz musimy je zeszklić (najlepiej już(...)Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie mógł zostać piasek). Dodajemy 2 kostki i gotujemy przez
Brzuszki Łakomczuszkipodsmażamy cebul, gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Wszystko podsmażamy. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy w krążki - dorzucamy do garnka i też chwilę podsmażamy. W tym czasie robimy bulion z kostki rosołowej i 0,5l wrzątku. Gdy warzywa już się trochę podsmażą zalewamy bulionem, następnie dodajemy jeszcze 0,5l ciepłej wody. Teraz wrzucamy suszone grzyby oraz obrane i pokrojone
Brzuszki Łakomczuszkiwrzucam kostkę rosołową. Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam(...)olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka masła Wykonanie: Mięso połączyć z ugotowaną kaszą jęczmienną, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dobrze wyrobić ręką, tak żeby składniki się połączyły. Liście buraczane zblanszować(...)zimną wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku. Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Pasja Smakuczerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej;200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki);200 g pieczarek;cebulka;1 łyżeczka masła;oliwa z oliwek;sól, pieprz,ok. 1 l bulionu warzywnego;Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę(...)gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 h.Smacznego
Miksturownik