buliony - 500 przepisów (strona:18/34)

Zupa z zielonego groszku i sera pleśniowego 154

Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone cebule oliwa 300 ml bulionu drobiowego 2 listki laurowe 800 g mrożonego zielonego groszku 700 ml wody 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur) 3 łyżki białego octu winnego szczypta gałki muszkatołowej sól(...)pieprz szczypta cukru Wykonanie: Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę

IMPRESJA SMAKU
Świeżonka z mięsa z szynki 203

Składniki: 1 kg mięsa szynka wieprzowa, 4 cebule, kilka łyżek oleju, sól, pieprz, do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą. Przygotowanie:    Mięso z szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się(...)mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy mięsko na patelnie. Podsmażamy i mieszamy. Po 15 minutach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą lub bulionem. Jak odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut podsmażamy, co jakiś czas mieszamy

Aga w kuchni
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 195

woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy(...)ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty. Zakrywamy pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut w 220 stopniach góra - dół

BaRepas
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 180

własną:) SKŁADNIKIPasta curry (z na bazie tego przepisu klik z tym, że pominęłam kardamon a dodałam łyżkę natki pietruszki)2 spore cebulekora cynamonuliść  cynamonu4 łyżki oleju sezamowegoszklanka bulionu warzywnegoszklanka mleka kokosowego1/2 kg filetu z łososia10 małż (muli)sok z połowy limonkiPRZYGOTOWANIE Zaczęłam od starannego oczyszczenia muli. Każdą muszle dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżąca wodą. Następnie usunęłam wąsy, którymi(...)spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien być dość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia

Magiczna kuchnia Darii
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 189

mięsa wołowego70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę1 średnia czerwona cebyla pokrojona w drobną kostkę2 liście laurowe5 gałązek tymianku suszonego5 gałązek świeżej natki10 ziarenek czarnego pieprzu175ml czerwonego wytrawnego wina500ml bulionu wołowego1 nieduży ogórek konserwowy3 łyżeczki posikanych kaparów30g masła2 czubate łyżki mąki pszennejmakaron dla 4 osóboliwasólnatka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping(...)odłożyć na papierowy ręcznik.Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut. Po 10 minutach dodać korniszona i kapary.Podawać z ugotowanym makaronem. Można go wstawić, kiedy do sosu dolewamy wina

W kuchni wieczorem
Rosół z włoskimi akcentami 208

mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu,6.      solimy i doprawiamy na końcu, pamiętając, że smak  w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7.      warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8.      rosół musi być gotowany na małym ogniu. Wywar(...)godziny). Im dłużej tym lepiej. A najlepiej całą noc! 13.  rosół odtłuścimy za pomocą  papierowego ręcznika, który wchłonie nadmiar tłustych "oczek"14.  nadmiar bulionu możemy zamrozić,15.  rosół lubi lubczyk, warto go hodować w doniczkach lub w ogrodzie. Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
zupa ogórkowa 238

marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać(...)dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.  Można podawać z grzankami

Stare Gary
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 217

oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty  curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu  z kurczaka1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki brązowego cukrudo podania3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmatiprzygotowanieRozgrzej piekarnik(...)imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę .Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty .Wlać  mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie

Stare Gary
Jarmuż smażony z czosnkiem 216

mięs. Przepis ze strony Food networkskładniki1/2 kg jarmużu,  liście grubo posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz 2 łyżki octu winnego czerwonego przygotowanieZ  jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube(...)paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i poddusić aż zmięknie,  nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać bulion i jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku,  dodać ocet. Smacznego

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 378

chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera

Stare Gary
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 218

mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki  mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750  ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często(...)mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać  razem  kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie  -  około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać

Stare Gary
Chili sin carne 178

czerwonej fasoli (480 g po odsaczeniu)1 cebula1 zabek czosnku2 lyzki masla ghee lub oliwy2 czerwone papryki1 puszka pomidorow krojonych(240g po odsaczeniu)2 lyzki przecieru pomidorowego200-250 ml bulionu warzywnego1 mala papryczka chili-opcjonalnie1/2 lyzeczki slodkiej czerwonej papryki1/2 lyzeczki cukrupieprz1 lyzeczka solipol peczka koledry-opcjonalnieWykonanie:°Soczewice wyplukac w zimnej wodzie i zalac podwojna iloscia wrzacej wody i gotowac(...)Fasole czerwone wyplukac na sitku pod zimna woda.°Cebule i czosnek obrac,rozdrobnic i przyzmazyc na goracym masle.°Papryke pokroic w kostke ,dorzucic do cebuli z czosnkiem ,podsmazyc,zalac bulionem i dusic 6-8 minut.° Dodac soczewice,fasole,pokrojone pomidory z puszki,przecier pomidorowy i przyprawy:sol,cukier papryke i pieprz. Dusic razem okolo 10 minut.Podawac przybrane listkami kolendry.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii - najprostsza 211

najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak cukinii.Skladnik na 4 porcje:2-3 cukinie1 cebula1 zabek czosnku500-600 ml bulionu warzywnego1-2 lyzki masla gheesol,pieprz ,curryszczypiorek jogurt lub smietanke do przybraniaWykonanie:z cukinii odkroic pietki i pokroic ja w kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz(...)pestkamiobrana cebulke poroic w piorka i zeszklic na rozgrzanym masle ghee.Dodac rozdrobniony czosnekdo cebulki z czosnkiem dodac pokrojona cukinie i podsmazyc calosc razem.Nastepnie zalac bulionem i gotowac do miekkosci okolo 15 minutzmiksowac blenderem na gladki krem.Doprawicdo smaku sola,pieprzem i currypodawac z kleksem smietany lub jogurtu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 251

zwykłym obierakiem do warzyw.Składniki na 4-6  porcji:połówka dyni Butternut1 cebula1 ząbek czosnku2 cm świeżego imbirusól,pieprzgałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee700-800 ml  bulionu warzywnegoser gorgonzolagarstka orzechów włoskichWykonanie:dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkęobrać cebulę ,czosnek i imbirw garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany(...)czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpieccałość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minutna suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekaćmiekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 220

jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbkówCzas przygotowania: 7 godzinSkładniki:1 kapusta (1500 g)60 g suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie:Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę(...)liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania