buliony - 500 przepisów (strona:12/34)

Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 194

oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby(...)warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone kotlety ułóż warstwami

wegujemy
Zupa chrzanowa 149

mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól 1 liść laurowy(...)angielskie 1/2 łyżeczki majeranku Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem

wesoła kuchnia
Gulasz z grzybami w chlebie 145

łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra bulionu drobiowego Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso

wesoła kuchnia
Zupa kminkowa 197

cedziłam). Do czystego wywaru dodać ziemniaki gotować kolejne 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce wymieszać żółtko ze śmietaną. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle mieszając. Mieszaninę żółtka i śmietany przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę

Stare Gary
KREM Z PORA Z GRZANKAMI I CZARNUSZKĄ 176

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 1 duży ziemniak, 1 por, 2 szkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo(...)czarnuszka   WYKONANIE Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki

słodki bratek
Zupa krem z dyni 178

dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól, pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory

Zainspirowana w kuchni
Dyniowe leczo 228

waga razem ze skórką) 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 300ml mleczka kokosowego 200ml bulionu sól pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Dyniowe leczo – przepis: W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę(...)wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.   Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka z dzika pieczona w niskiej temperaturze 200

szynki z dzika, 4 łyżki smalcu, 6 jagód jałowca, garść świeżego rozmarynu, 5 nieobranych ząbków czosnku, 100 ml mocnego bulionu, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć, w naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym smalcu. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny. Mięso wyjąć i odłożyć, sos przecedzić, zagotować

królestwo garów
Najprostszy makaron z dynią 221

szybki obiad. Poniżej przepis na dwie porcje. 250 g miąższu z dyni 1 średniej wielkości cebula 10 g masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki utartego parmezanu Dodatkowo: makaron penne dla dwóch osób Cebulę drobno posiekać. Dynię pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek(...)suszone oregano. Cebulę zeszklić i dodać pokrojoną dynię. Całość zalać bulionem, dodać sól i gotować na patelni na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie a woda odparuje. Podawać z makaronem. Po wierzchu posypać startym parmezanem

Bullio
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 147

wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym pomidorki. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze

Podróż w kulinaria
Zupa pieczarkowa 230

produkty dłużej zachowają swoją świeżość. Dlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów.    Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki  2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek(...)spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska   pieprz czarny  Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę

Ala piecze i gotuje
RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ 179

SKŁADNIKI: * ryż do risotto – ok.200 g * groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl * ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek * bulion warzywny – 450 ml * cydr – 125 ml * masło -1 łyżka * szałwia * tymianek * sól * pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy(...)posiekany czosnek oraz ryż – smażymy ok. 1 minutę. Całość zalewamy cydrem, a kiedy ryż wchłonie cydr dodajemy po kubku bulionu ( każdy kolejny dodajemy dopiero po wchłonięciu poprzedniego ). Na koniec dodajemy masło, ugotowany wcześniej zielony groszek oraz „porwany” ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami – szałwią, tymiankiem i rukwią. Smacznego

Ostra na Słodko
Krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem 187

który podbił moje serce. Wyrazisty, z głębią smaku i dozą ostrości. Składniki: 1kg papryki czerwonej 700g pomidorów z puszki lub zwykłych, obranych ze skórki 5 ząbków czosnku 1,5l bulionu warzywnego 1 cebula 5 łyżek mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy Kilka pęczków świeżej bazylii Bazylia i oregano suszone Starty parmezan Sól, pieprz, chilli, papryka słodka Przygotowanie: Paprykę pieczemy w piekarniku(...)stopniach. Cebulę kroimy w kostkę, by lepiej nam się zblendowała. Czosnek wyciskamy. Upieczoną paprykę blendujemy z pomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.  Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach

Czarnawisienka
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 302

zmieni kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki(...)cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut

Cooking Monster
Zupa jarzynowa z cukinią. 210

Składniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu gniazd nasiennych) oraz ziemniaki kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Wszystkie warzywa posypane papryką podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Smacznego

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania