buliony - 500 przepisów (strona:10/34)

Zupa krem z dyni na żurku 87

ulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3 Składniki 1,5 kg dyni 4 gałązki świeżego rozmarynu 500 ml żuru 700 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 8 plastrów bekonu 1 mini bagietka 50 g startego żółtego sera oliwa z oliwek 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda(...)nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C . Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry. Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni

R'n'G Kitchen
Faszerowane sakiewki schabowe 347

kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam!     Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu(...)Następnie przewracamy sakiewki na boki i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor *** *** Na patelnie dokładamy resztę farsz, i przez chwilę podsmażamy go razem z mięsem *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości, co jakiś czas przewracając sakiewki *** *** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy

Blog z Apetytem
Karkówka duszona w młodej kapuście 101

porcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 700 g karkówki 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego 1 średnia główka młodej kapusty 2 marchwie 2 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać łyżeczkę(...)około godzinę do lodówki. Po podanym czasie wlać olej na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć zamarynowaną karkówkę i obsmażyć na ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać bulionem mięsnym i włączyć na małej mocy palnika do gotowania. Dusić pod przykryciem około godziny. Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do garnka z duszącym się mięsem. Kapustę oczyścić

WSZYSTKO SMACZNE
Pikantna zupa serowa z batatem. 181

dalej. ;) Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 duży batat 1500 ml bulionu 2 łyżki octu cydrowego  125 g startego cheddara sól Wykonanie: Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane przyprawy. Dodać pokrojonego(...)kostkę batata, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około 30 minut - aż kawałki słodkiego ziemniaka staną się zupełnie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ocet i zmiksować blenderem. Dodać ser i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Podawać z grzankami i posiekaną natką lub szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym 75

tych. Składniki 750 g ziemniaków 200-250 g mąki ziemniaczanej 2 kulki mozzarelli Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 180 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego bazylia świeża cukier sól, pieprz Przygotowanie C Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką. Ser kroimy na paluszki(...)powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem. Przygotowujemy sos. W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu  ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię

R'n'G Kitchen
Naleśniki po meksykańsku zapiekane 432

indyka, ale może być wieprzowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól pieprz 250 ml bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka fasolki 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy(...)mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.  3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano

kruche babeczki
Przepisy z cukinią w roli głównej 187

wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz. Umyte, obrane cukinie, cebule i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. W garnku(...)rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty. Wsypujemy czosnek oraz cukinię i smażymy przez 4 minuty. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez około 12 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zdejmujmy z ognia i miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami lub kleksem ze śmietany. Cukinia z grilla

Tradycyjna Kuchnia
Kaszotto z kurczakiem i botwinką 153

kaszy pęczak 3 łyżki oliwy 1 por 500 g filetów z udka kurczaka 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/3 szklanki białego wina 1 i 1/2 szklanki bulionu Na rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oliwy, dodać kasze i chwile podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnie. Smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, łyżkę oliwy oraz tymianek(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, dodać białe wino, zagotować aż odparuje około 3 minuty. Dodać pokrojone buraczki (liście zachować) oraz wlać gorący bulion. Doprawić. Przykryć pokrywką i gotować około 23 minuty. Po tym czasie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze 3 minuty

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z bakłażana 156

bakłażana.  Krem jest bardzo szybki i prosty  do zrobienia. Taka zupa najlepiej smakuje  z kleksem śmietany i grzankami. Składniki: 3 duże bakłażany 2 marchewki 1 L bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa chilli sól, pieprz dodatkowo śmietana natka pietruszki grzanki Wykonanie: Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać(...)piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę  z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz wołowy z warzywami 89

Bardzo lubimy takie połączenia. Składniki 500 g wołowiny ekstra 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 l bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej(...)ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką.  Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min. Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas

R'n'G Kitchen
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 158

przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno się marnować. Wierzcie lub nie, ale powstała na… bulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą

Niedzielny kucharz
Zupa-krem z kapusty i pomidorów 100

marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie mango i czarnuszka do podania Rozgrzej oliwe z oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki(...)seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 131

jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania(...)kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy

Życie zaczyna się w kuchni
Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 146

początku możesz zostawić ją samą sobie – musi puścić sok, pod koniec smażenia mieszaj ją co chwilę i smaż aż zacznie nabierać lekko brązowego koloru. W garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego posmażoną paprykę i gotuj kolejne 10 minut. W innym garnku zagotuj wodę, połóż na niej metalową miseczkę lub mniejszy garnek i wrzuć połamaną na kostki białą czekoladę. Wyłącz(...)polewaj cienkim strumieniem zupę w talerzach. Zupę możesz udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Składniki 800 g czerwonej papryki (4 duże sztuki po odrzuceniu nasion) 900 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju z chilli lub łyżka masła i dwie szczypty chilli 100 g białej czekolady opcjonalnie orzechy laskowe lub płatki migdałów opcjonalnie: pieczywo Jeśli spodobał

Eat me! Fit me!
Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami 152

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm Składniki: 700 g piersi 700 g filetów z udka kurczaka 500 g wątróbki 1/2 szklanki bulionu 2 duże jajka 2-3 łyżki rozpuszczonego masła sól pieprz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 garści pistacji 3 garści suszonych moreli kilka plasterków wędzonego boczku Wykonanie(...)Mięso z kurczaka i wątróbkę kroimy kostkę i następnie albo mielimy albo blendujemy. Przekładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy bulion, masło i przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszamy. Morele kroimy w paski, pistacje siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy do masy, mieszamy. Mięso przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki boczku. Pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity