buliony - 500 przepisów (strona:11/34)

Karp w sosie słodko-kwaśnym 127

mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej olej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem(...)zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków

R'n'G Kitchen
Filet kukurydziany duszony w mleku kokosowym z ananasem 143

słodko i słono. Idealnie pasuje do ryżu lub makaronu ryżowego. Obiad prosty i ekspresowy. Może się skusicie. Składniki: 1 filet kukurydziany Sól Odrobina oleju ¼ papryki czerwonej ¼ papryki zielonej Bulion warzywny 3 plastry ananasa z puszki Niewielka ilość soku z ananasa z puszki – opcjonalnie Spora łyżka mleka kokosowego Wykonanie: Fileta kroimy na kawałki, paski i przyprawiamy solą. Na patelnię wlewamy niewielką(...)ilość oleju. Podsmażamy fileta. Podlewamy bulionem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Papryki drobno siekamy i razem z mlekiem kokosowym dodajemy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dla podniesienia smaku możemy dodać trochę soku z ananasa. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Krem z batatów 215

minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 1 duży batat (ok 500 g) – 1 ząbek czosnku – pół cebuli – oliwa z oliwek -500-700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego – do podania: łyżka sera ricotta i drobina kiełków z buraka lub innych na porcję WYKONANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę(...)oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj batata i krótko duś. Po 4-5 minutach dodaj gorący bulion. Gotuj około 12-15 minut aż bataty staną się miękkie i za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki

nietylkopasta.pl
Gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami i szpinakiem 119

koniec 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1 średnia cebula 2-4 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz 2 czubate łyżki śmietany 18 % 2 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 2/3 szklanki soczewicy weź 2 x 2/3 szklanki wody. Pamiętaj, że wody musi być 2 x więcej. Soczewicę posól pod koniec(...)dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Dla lepszej konsystencji – kilka łyżek gęstego gulaszu, zblendowałam w oddzielnym naczyniu. Następnie wszystko razem wymieszałam. Gulasz

Moja pasja smaku
Zupa dyniowa wg przepisu Magdy Gessler 154

Składniki 1,5 kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 4 garście łuskanych pestek dyni sól morska pieprz biały Sposób Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli morskiej i gotować do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę pogotować

Kuchenne aromaty
Zupa Pieczarkowa 101

Składniki: 300g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła 1l. bulionu 2-3 łyżki śmietany 24% (może być 18) sól pieprz makaron Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę po czym podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki wrzucamy do cebuli i razem smażymy aż woda odparuje. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Wrzucamy makaron. Gdy makaron

Dziś Ja gotuje
KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 115

jesienny "must cook " :)  SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego  olej kokosowy  PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki

Marcepanowa kuchnia
Krem z leśnych grzybów z łazankami 113

grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone) 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego około 1 l bulionu (u mnie drobiowy) łyżka masła pieprz sól Łazanki: szklanka mąki + trochę do podsypania około 50 – 60 ml mleka jajko sól Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło(...)wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler

PatiGotuje
Kapuśniak z Pomidorami 113

SKŁADNIKI: 0,5kg kapusty 6,5 szkl. bulionu 2 młode marchewki 4 ziemniaki 1 duża cebula 300 g pomidorów 3 łyżki oleju sól pieprz pół łyżeczki przyprawy chilli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koperku WYKONANIE: Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liścia oraz głębia. Pokroić na paseczki i osolić. W dużym garnku ugotować bulion ( delikatnie osolony) dodać

Dziś Ja gotuje
Zupa rzodkiewkowa 118

jajkiem będzie bardziej sycąca. Na upały idealna, lekkostrawna i prosta w wykonaniu. Polecam! Zupa rzodkiewkowa Składniki na 4 porcje: 2 pęczki rzodkiewek 1 cebula dymka 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (u mnie domowy wywar z warzyw, można użyć z kostki) 100g śmietankowego serka topionego 2 łyżki śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy gotowane jajka do podania szczypiorek(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w półtalarki, ziemniaczki w kostkę. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki i łodyżki, kroimy w cienkie plasterki. W większym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę i ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy rzodkiewki, gotujemy całość jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy  pokrojony serek topiony i na wolnym ogniu

Smak mojej kuchni
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 138

PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano, bazylia. Przygotowanie: Makaron(...)patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści

JejKuchnia
Zupa krem z cukinii 123

upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza! Zupa krem z cukinii / 1 porcja Składniki: 150 - 200 ml bulionu warzywnego 1 cukinia 200 g 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cukinię myjemy i osuszamy(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy cukinię z cebulą i całym ząbkiem obranego czosnku Mieszamy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie szczyptę lub dwie ostrej papryki

Moja smaczna kuchnia
Zupa serowa z grzankami 111

Składniki: 3 litry bulionu 900 g serka topionego różne smaki (śmietankowy, radamer, emmentaler) 400 g sera gouda 250 g sera mozzarella 100 g sera parmezan 5 cebul 6 ząbków czosnku sól, pieprz Cebulę kroimy w niedużą kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. W dużym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojony

kulinarnyswiatdomi
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym 144

Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym   Składniki na 2 porcje:   4 kawałki białej ryby świeżej lub mrożonej (u mnie mrożony dorsz w kostce) 1 cebula pół szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina 3 łyżki gęstej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki posiekanego koperku   Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli układamy na patelni rybę, wlewamy wino lub bulion i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 5 minut. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
ZUPA KREM Z BURAKA 162

aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym i świeżym koperkiem ... MNIAM ! SKŁADNIKI : Mrożonka "Barszcz z podgrzybkami" 300 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  kilka goździków szczypta cynamonu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu(...)pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku . Po chwili dodajemy mieszankę warzyw i dusimy ok. 5 min ze szczyptą cynamonu i goździkami . Zalewamy bulionem warzywnym , dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy ok.15 min . Na koniec miksujemy na gładki krem ( należy wyjąć ziele i liście laurowe) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, octem winnym

Marcepanowa kuchnia