buliony - 500 przepisów (strona:30/34)

Boeuf Strogonow 3050

łyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka krojonych pomidorów, u mnie Valfrutta VALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól,ok. 1 łyżeczki ostrej papryki.Sposób przygotowaniaPokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach

Z Kuchni Do Kuchni
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 150

dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.Składniki:80 dag łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku200 ml soku jabłkowego2 łyzki miodu -uzyłam lipowego2 łyżki oleju rzepakowego250 ml bulionu warzywnego2 łyzeczki suszonego tymianku2 liście laurowe4 ziela angielskiesól,pieprz do natarcia łopatki2 gałązki swieżego rozmarynuWykonanie:Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka

Z Majeczką w kuchni
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 242

wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 258

oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, ząbek czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy

Walijskie Pichcenie
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 149

lekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka

Walijskie Pichcenie
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 248

obwiązujemy nitką.Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 157

obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej

Walijskie Pichcenie
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 188

naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz i zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Jeśli wody jest zbyt mało i nie przykrywa mięsa uzupełniamy bulionem.  Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie  rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK 201

podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Pieczarki  umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości.  W  garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku  Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 170

jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 110

papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany  łyżka masła Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone

Malinowe Pocałunki
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 170

wrzucamy ją do całości i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 177

maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron.Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie.Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 254

zeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś pewnej recepty. Można zorientować się w komentarzach o danym lokalu w internecie, ale uprzedzam

Kulinarny karnet Christophera
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 159

szklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki  Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy

Apetyczna babeczka