buliony - 500 przepisów (strona:29/34)

Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 127

kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę

Magiczna kuchnia Darii
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 153

smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Łopatka pieczona 203

ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin.Smacznego Post Łopatka pieczona pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 166

Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej.6. Naczynie

UgotujmyTo.pl
Schab po prowansalsku 184

schabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu grzybowego1 łyżeczka tymianku2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego2 łyżeczki ziół prowansalskicholiwasól i pieprzDzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór

Świat Domowej Kuchni
Faszerowane roladki schabowe 133

rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki.Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą.Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa serowa po studencku 247

ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe curry z krewetkami 182

patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako dodatek do curry

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 210

marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa nie tylko zimowa 173

bulionu1 łyżka masła50 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krupnik z kaszą jęczmienną 184

zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 mniut.Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Gotow

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 255

uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody.Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów.Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.Podawać gorące

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z ryżem 151

Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować

pieprzny smaczek
Boeuf Strogonow 3073

łyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka krojonych pomidorów, u mnie Valfrutta VALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól,ok. 1 łyżeczki ostrej papryki.Sposób przygotowaniaPokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach

Z Kuchni Do Kuchni
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 163

dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.Składniki:80 dag łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku200 ml soku jabłkowego2 łyzki miodu -uzyłam lipowego2 łyżki oleju rzepakowego250 ml bulionu warzywnego2 łyzeczki suszonego tymianku2 liście laurowe4 ziela angielskiesól,pieprz do natarcia łopatki2 gałązki swieżego rozmarynuWykonanie:Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania