ryby - 22566 przepisów (strona:132/1505)

Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 193

równomiernie pokryj rybę z wierzchu razem z otartymi skórkami cytrusów. 6. Skrop całość sokiem z pomarańczy. 7. Przykryj rybę papierem do pieczenia i przyciśnij deską lub talerzem. 8. Wstaw do lodówki na 24-48h. 9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża. 10. Gotową rybę krój w bardzo cieniutkie plasterki i serwuj na kanapkach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ryba po grecku, wersja obiadowa 138

Połączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz(...)wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Kucharzyca
Tani obiad- warzywa i nuggets z piekarnika 136

Pieczone warzywka to wygodna alternatywa do frytek.Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać z przyprawami, oliwą i upiec w piekarnika. Mało tego z warzywami można upiec nuggets z kurczaka i nuggets z ryby . Korzystając z jesiennych dobroci przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty. Uwielbiam sezonowe surówki. Są tanie, kolorowe, zdrowe i pyszne. Surówka z kapusty, rybne nuggets i pieczone warzywa to niewątpliwie tani(...)nagrzanego na 175ºC i piecz przez 30 minut. W misce rozmąć jajka z solą i szczypiorkiem. Podziel rybę na kawałki i wymieszaj z jajkiem. Obtocz rybne kawałki w bułce. Wyjmij blachę z warzywami, odgarnij na jedną stronę. Polej oliwą i ułóż kawałki ryby. Wstaw do piekarnika. Podkręć piekarnik do 200ºC i piecz przez 10 minut. Następnie przewróć rybę

codojedzenia
Paprykarz domowy 236

Gryf ze Szczecina. Paprykarz był racjonalizatorskim sposobem na wykorzystanie ścinków po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż(...)Nigerii utracono łowiska w Afryce Zachodniej i polska flota rybacka zmuszona była zmienić miejsce połowów. Wraz z kryzysem gospodarczym w latach 80-tych pogorszyła się jakoś paprykarza, często zamiast ryb dodawano do niego rybie odpady, a ryz zastąpiono pęczakiem. Mówiono wtedy, że do konserw z paprykarzem dodawano też wycofaną ze sprzedaży z powodu pasożytów rybę błękitek. W latach

Obiad gotowy
Łosoś w kremie chrzanowym 161

koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus  + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Łososia umyć i pozbawić skóry. Jeżeli są w nim ości, to wyciągnąć je pęsetą. Tak przygotowaną(...)Krem chrzanowy rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (zostawić odrobinę do posmarowania ryby). Łososia przełożyć na krem i przyprawić solą i pieprzem. Następnie rybę posmarować delikatnie chrzanem i rozsmarować na nim pozostały krem chrzanowy. Na około ryby ułożyć umyty i obrany w różyczki brokuł, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut

Passions hobbies life
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 135

porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego(...)naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze

Raj dla Podniebienia
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 209

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą, nieco pikantną, lekką i orzeźwiającą salsą pomidorową z awokado, czyli szybką sałatką na bazie świeżych pomidorów. Karmazyn jest drapieżną rybką morską z gatunku skorpenowatych, ma bardzo delikatne, soczyste i kruche białe mięso(...)włożyć na przemian gałązki tymianku i majeranku, odstawić na 15 minut do zamarynowania. Rozgrzać grill i grillować rybę z każdej strony na złoto (można przewrócić 2 razy) – około 20 minut (1o minut na 1 stronę lub krócej w zależności od wielkości ryby – gdy ryba jest gotowa, możną ją bez problemu nakłuć wykałaczką). W międzyczasie przygotować salsę. Pomidory

Pociąg Do Kuchni
ZAPIEKANA RYBA Z CEBULKĄ I SEREM 162

piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekamy15-20 minut, funkcja termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z rybą. Na podpieczonych kawałkach ryby układamy podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut aż ser się rozpuści. Rybę podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Mała w garnku miesza
Ryba po grecku 140

Rybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięć , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzieś wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY(...)miło popatrzeć :)  Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , pieprz, liść laurowy - 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozić , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w nie dużą kostkę . Warzywa umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej

Różne smaki w kuchni
Sandacz w pieczarkach, po Gorzowsku 201

jednocześnie ubolewam nad faktem, że te rzeczne są niedostępne. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie dziadkowie uwielbiali wędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby, szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest(...)pokroić w talarki. Cebulę w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego. Doprawić solą i pieprzem. Natomiast rybkę podsmażamy po ponownym jej osuszeniu ręcznikiem i oprószeniu tymiankiem i pieprzem. Ryba nie musi być długo smażona, ponieważ teraz dodamy do niej podduszone pieczarki z cebulą i tak razem będą się jeszcze dusić, aż do przeniknięcia smaków z 10-15 minut

Karczma Honorietty
Dorsz smażony z kozim serem 131

Bardzo proste w przygotowaniu danie, a zarazem bardzo smaczne i ładnie prezentujące się. Do ryby polecam frytki i miks sałat z sosem winegret. Koniecznie musicie spróbować ;-) Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza bez skóry 1/2 cytryny 4 plasterki sera koziego sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można zostawić(...)sola i pieprzem (lub wedle uznania) i ułożyć na lekko podgrzany tłuszcz. Smażyć rybę z jednej strony, obrócić na drugą i wtedy też położyć na rybie kozi ser. Zanim usmaży się druga strona ryby, to ser powinien ładnie się roztopić. Podawać od razu

Passions hobbies life
Pstrąg zawijany w boczek 180

umieszczamy w rybie.  Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy ryby do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy

Niezły Młynek
SMAŻONE ŚLEDZIE 129

jedzenia śledzi bo są bardzo zdrowe!  Ryby powinny znaleźć się w naszym menu, gdyż zwierają cenne dla na naszego zdrowia składniki. Przeciętny Polak zjada o połowę mniej ryb niż inni mieszkańcy Europy. Dziś napiszę trochę o śledziu z racji tego, że robiłam go na obiad 😉 Jest to bardzo zdrowa ryba, która zawiera duże ilości witamin i składników(...)mineralnych. Ryba ta jest bogata w cynk, żelazo oraz jod. Cynk wzmacnia naszą odporność, chroniąc przed infekcjami oraz dba o kondycję włosów, skóry i paznokci. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny i bardzo ważną rolę odgrywa w anemii. Bez niego nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Jod wchodzi w skład hormonów wydzielanych przez tarczycę. Śledź bogaty jest w witaminy A, D, E oraz

Kuchnia MagdaLeny
Karp w galarecie 139

Opis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna(...)łyżki oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka! 8212

pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco SKŁADNIKI: 1 kg filetów ryby na ciasto: 1 szkl.mąki 1 jajo 2 łyżki oleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl(...)łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron na oleju. Przygotowujemy zalewę-kroimy paprykę

Swojskie jedzonko