Przepis na delikatne i bardzo smaczne kotlety rybne. Kotlety robione na dwa sposoby, smażone i z piekarnika. Do zrobienia tych pysznych kotletów możecie użyć waszej ulubionej ryby. Składniki: 800 g mrożonych filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku odrobina gałki muszkatołowej po garści natki(...)Wykonanie: Cebulę obrać i rozdrobnić w malakserze. Następnie do malaksera dodać jajko i całość zmiksować na puszystą masę, około 2 minuty. Do jajka i cebuli dodać pokrojoną w kawałki rybę i rozdrobnić malakserem. Rybę i cebulę można zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Gotowa masę rybną przełożyć do miski, doprawić przyprawami, dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, podczas
Pani M - kuchnia smakowitaDorsz pod szpinakową kołderką to moja kolejna propozycja na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ryby warto jeść minimum raz w tygodniu, choć osobiście polecam i namawiam to ich konsumpcji znacznie częściej. W mojej kuchni występują one 2-3 razy w tygodniu. Ryby są źródłem kwasów omega-3, bardzo ważnych dla naszego zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu(...)porcja): polędwica z dorsza, 150g, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, 100g świeżego szpinaku, 50g sera feta, szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw myjemy rybę i osuszamy ją. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szpinak. Możemy podlać go lekko wodą i dusić, by liście zwiędły. Dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek
Natka PietruszkiSałatka z wędzoną rybą to propozycja dla wszystkich fanów potraw z rybą. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jeśli szukacie pomysłu na fajne wykorzystanie ryby wędzonej, to sałatka z wędzoną rybą sprawdzi się doskonale. SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ Składniki 1 duża makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 4 jajka 1 cebula(...)kostkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę układamy warstwowo w salaterce: białka jajek ogórek konserwowy czerwona cebulka żółtka sos makrela Sałatkę z wędzoną rybą można także wymieszać, ale ułożona warstwowo wygląda ładniej. Artykuł Sałatka z wędzoną rybą pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!miski przesypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże, tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, na ciasto wyłożyć farsz, a następnie kawałek(...)ryby. Ciasto skleić (krok 13.) i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Każdy kulebiak wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 45 minut w 170 stopniach. Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 1. Posolić kapustę 3. Zalać kapustę wodą i zagotować 4. Kapustę dusić na maśle 45 minut 5. Kapustę doprawić 6. Rozpuścić drożdże
KuchniaWeDwoje.plwieprzowiny i wołowiny , a chodzi o względy ideologiczne. Jeśli mieliście okazję zapoznać się z tekstem na stronie „ O mnie ”, to wiecie, że przez pięć lat go nie jadłam (wyłączając ryby ). Powrót do niego był podyktowany tylko i wyłącznie kwestiami zdrowotnymi. Jako posiadaczka grupy krwi „0” jestem typowym mięsożercą z natury. Jednak zawsze czułam wyrzuty sumienia z faktu, że zwierzę(...)nasze zdrowie czy też czynniki poboczne jednak mają większą wagę…? Oczywiście wszystko ma znaczenie, ale pytanie czy dla mojego organizmu to rzeczywiście taka różnica czy źródłem białka będą jaja , ryby czy też inny rodzaj mięsa … Wydaje mi się, że jeśli dieta będzie zbilansowana pod względem makro i mikroskładników, to nie ma to większego znaczenia. Białko to białko… Idąc
Modern Cave GirlPrzepis na rybę w pomidorach rodem z Hiszpanii, który od razu bardzo polubiliśmy – prosto, pysznie i na jednej patelni. Przepis na rybę w sosie pomidorowym Składniki: 500 gramów filetów z dorsza (najlepiej ze skórą), mąka pszenna do obtoczenia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść zielonych oliwek, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie (400 gramów), oregano, sól, pieprz, oliwa(...)zrobić rybę w sosie pomidorowym? Rybę podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, rybę smaż z każdej strony przez 2-3 minuty, zdejmij i odłóż. Cebulę pokrój w pióra, czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w paseczki. Warzywa razem z oliwkami wrzuć na tę samą patelnię, smaż często mieszając przez kilka minut
Kulinarna PolskaSzybki przepis na pyszna rybę, Tym razem wybrałam świeżą makrelę. Ryba wyszła pyszna, soczysta, po prostu pycha. Polecam:) Składniki: 3 świeże makrele 2 ząbki czosnku 2 garście kolendry cytryna masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Rybę czyszczę, myję i osuszam. Rybę nacinam z każdej strony, oprószam z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Czosnek kroję w plasterki(...)kolendrę siekam. Od środka rybę naciera masłem, wkładam czosnek, kolędę. Na patelni rozgrzewam masło, smażę rybę na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)zmieloną kolendrą. Limonkę sparzamy i jedną polówkę kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią
Niezły MłynekJeśli planujesz obiad z rybą dla kilku osób, ten przepis będzie idealny. Zapiekanka skandynawska to też brokuły i ziemniaki, a więc jest jednocześnie zdrowo, pożywnie i po prostu pysznie. Przepis na zapiekankę skandynawską z rybą i brokułem Składniki: 600-700 gramów filetów z dorsza, mąka do panierowania, 1 brokuł, 3-4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1/3 kostki masła, 2 płaskie(...)łyżki mąki pszennej, pół litra mleka, sól, pieprz, olej. Jak zrobić zapiekankę skandynawską z rybą i brokułem? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni i odłóż. W rondelku rozpuść masło, wrzuć posiekany czosnek, smaż chwilę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, robiąc zasmażkę. Następnie wlej mleko
Kulinarna Polskapolecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera(...)typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki. Następnie doprawiam ją solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i krótko obsmażam kawałki ryby z oby stron. Później, zdejmuję rybę z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Następnie, na tej samej
Natka Pietruszkipiątek to ryba A jak ryba to łosoś w jogurtowej panierce! When it’s Friday there has to be fish And when it is fish it has to be salmon in a yogurt cover! Print Recipe Łosoś w jogurtowej panierce (No Ratings Yet) Loading... Obiad, Kolacja, Ryby By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 10 min. – Cooking(...)łyżki (30g) ✔masło klarowane - 1 łyżeczka (5g) ✔kasza pęczak - 1 porcja (50g) ✔warzywa - pomidorki koktajlowe, szczypiorek/kolendra ✔przyprawy - pieprz, sól Instructions 1 Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2 Rybę przyprawiamy i obtaczamy w jogurcie, następnie w mące i ponownie w jogurcie i mące. 3 Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. 4 Podajemy z pomidorkami i kolendrą, smacznego! Nutrition
Martyna CooksDziś piątek więc na stół wjechała ryba. Teraz jest dużo czasu na potrawy czasochłonne ale jednak postawiłam na prostotę. Ryba jest delikatna i aromatyczna. Przygotowuje się ją szybko Składniki: 1200 g płatów tołpygi 3 cebule 4 łyżki masła 10 pomidorów suszonych 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka przyprawy curry 200 ml śmietany 1 ząbek czosnku sól pieprz kolendra przyprawa(...)ryb Cebulę pokroić w piórka. Posolić. Zeszklić cebulę. Suszone pomidory, passatę, curry, czosnek zblendować. Przyprawić solą i pieprzem. Do cebuli dodać zblendowane pomidory z przyprawami. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w dzwonka. Przyprawić przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Rybę wkładam na sos pomidorowy i dolewam śmietanę. Dusić przez 15 minut
Kuchnia w oparachDorsz smażony to u nas jedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem(...)warzyw z patelni (przesmażonych np. na maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchni