ryby - 22088 przepisów (strona:122/1473)

Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 299

jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu sklepach, na straganach, poukładane w stosy. Pomysł na takie potraktowanie ryby, czyli suszenie w soli, mieli portugalscy marynarze, kórzy pływając przez wiele miesięcy po morzach i oceanach, musieli w jakiś sposób zabezpieczyć szybko psującą się żywność.  Takiego dorsza można(...)Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :) składniki: ok. 1/2 filetów z dorsza (świeżego lub waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez

bistro mama
Pstrąg z pieca. 163

już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą, soczyste, pyszne... Polecam!!! Składniki na pstrąga z pieca na 1 porcję 1 wypatroszony pstrąg 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki selera lub pietruszki(...)selera jest o wiele lepsza i naprawdę polecam) przyprawa do ryb DO PODANIA: masło cząstki cytryny      Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (w środku i na zewnątrz). Natkę i czosnek drobno siekamy, dokładnie mieszamy i nadziewamy rybę. Pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut

Rozpustne gotowanie
Curry z ryby. 174

Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu(...)czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 144

raczej rybę z puszki :D). Smaki idealnie się komponują tworząc syte, wspaniałe danie. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na sałatkę z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki(...)sól (opcjonalnie) pieprz oliwa      Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę rozdrabniamy, przekładamy do miski. Miąższ awokado wydrążamy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do miski. Paprykę, rzodkiewki siekamy w średnią kostkę, szczypiorek i peperoni siekamy drobniutko, dodajemy do ryby. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki i również dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus rozdrabniamy

Rozpustne gotowanie
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 251

Szczecina. Z czasem do paprykarza zaczęto dodawać ścinki powstałe przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych. Według normy obowiązującej od 1967 roku paprykarz szczeciński to rozdrobniona masa powstała przez wymieszanie ryb z ryżem, koncentratem pomidorowym, olejem, cebulą, przyprawiona pieprzem nigeryjskim. Paprykarz zyskał niezwykłą popularność w kraju, a także za granicą. Eksportowany był aż do 32 krajów, między innymi do ZSRR, Dani(...)pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe papryka ostra i słodka w proszku do smaku sól pieprz olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 147

         Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 201

usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas(...)ryba itd. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wypieczenia jaki preferujemy. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 197

pyszna! Składniki: 700 g filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym(...)kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Dorsz 137

Dorsz jest rybą drapieżną występującą w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Bałtyku. Morze osiągać długość do 1,5m i wagę do 40 kg. Żyje około 20 lat i rośnie przez całe życie. W ostatnich latach dużo się mówi o zagrożeniu tego gatunku wyginięciem. Osobniki poławiane w Bałtyku zazwyczaj ważą nie więcej niż 2kg. Rzadko zdarza się złowić duże okazy(...)właśnie one są odpowiedzialne za przedłużanie populacji. W sprzedaży jest zarówno dorsz świeży jak i mrożony. Najczęściej w formie tusz lub filetów (ze skórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone są znacznie trwalsze

Wiem co jem
Pieczony pstrąg w sosie serowym 99

świeżo zmielony czarny pieprz Na sos: 250 ml śmietanki 30% 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu garść natki pietruszki sól do smaku Ryby nacieramy wewnątrz solą i pieprzem i upychamy w ich wnętrzu drobno zmielony koperek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków masła. Układamy ryby(...)czasie robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki sos. Po 20 minutach wyjmujemy ryby z piekarnika, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze 15 minut. Dobrze smakuje podawane z gotowanym brokułem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 114

Dzisiaj w poście propozycja  obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka(...)oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób przygotowania Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony. Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam

Wanilia i Kardamon
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z frytkami z selera 592

Ryba w sosie śmietanowo koperkowym to alternatywa dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnie podana rybą z patelni. Zdrowym dodatkiem do naszej rybki są frytki prosto z pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :)    Składniki: 5 dużych płatów ryby morskiej duży pęczek koperku  300ml śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz(...)duże selery 3 łyżki oliwy sól morska czerwona papryka słodka (pół łyżeczki) czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)   Przygotowanie: Rybę myjemy i nie solimy (jeżeli mamy mrożone płaty to pozostawiamy je bez odmrażania). Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu

ChilliJemy
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 128

ryby powinno się jeść często wiemy od dawna.  O tym, że Polacy jedzą za mało  ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany(...)tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz

ChilliJemy
Najlepsza marynata do ryb 115

marynata jest idealna do ryb. Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć(...)wszystkie składniki w szklanym naczyniu. Przechowywać marynatę w lodówce. Najlepsza marynata do ryb is a post from: naRuszcie.pl The post Najlepsza marynata do ryb appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pieczony leszcz z warzywami 174

dużej misce mieszamy warzywa ze sobą oraz resztą soli. Jeżeli dodajemy olej – również z nim. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość(...)płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie wrzeć. Kawałki ryby podajemy w porcjach razem z warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-28 {margin: auto;} #gallery-28 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-28 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-28 .gallery-caption {margin-left: 0;} Pieczony leszcz z warzywami - składniki Ryba i pokrojone

Kulinarna Pokusa