patelni piekarnik rozgrzej do 180 stopni rybę obtocz w mące i obsmaż na rumiano na patelni rybę przełóż do naczynia żaroodpornego polej ją wymieszanym z posiekanym koperkiem sobie cytrynowym wstaw do piekarnika na 10 minut gotowe! moje inne przepisy na ryby znajdziesz TUTAJ przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby znajdziesz TUTAJ Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J Na dwie porcje: 35-40 dag fileta z miruny 400 ml mleka 1 łyżka suszonych zioł do ryb Duża szczypta pieprzu cytrynowego Sól himalajska do smaku Groszkowe puree: 20 dag mrożonego groszku Hortex 250 ml mleka ½ laski wanilii 1 łyżka masła Sól himalajska do smaku Karmelizowane mini(...)natka pietruszki Sposób przygotowania: Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić na pół godziny aby ryba naszła przyprawami, zalać zimnym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 7-8 minut. Aż ryba będzie miękka
Wanilia i KardamonWędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku Składniki: filet z wędzonego łupacza 2 duże, świeże jajka (najlepiej od wolno biegających kur) 2-3 duże garście świeżego szpinaku masło do smażenia sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka ziaren pieprzu listek laurowy sok z połowy małej cytryny łyżka octu Jak zrobić jajko w koszulce: Przygotowanie ryby (łupacza): W rondlu(...)głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny. Gdy woda się zgotuje włożyć do niej rybę, zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić. Przygotowanie szpinaku: Szpinak przebrać, poodrywać ogonki, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, smażyć ciągle mieszając
Codzienne GotowanieCudownie chrupiąca i w delikatnie zielonym kolorze panierka 😋 w połączeniu z pieczoną rybą, dała znakomity, smakowy efekt. Składniki: -4 filety dowolnej ryby ( u mnie sola ) kołderka 😊 -1 sucha bułka -garść pestek dyni -garść sezamu -pęczek koperku -3-4 różyczki brokułu -3 żółtka -przyprawa ziołowa do ryb -kwaśna śmietana w razie potrzeby(...)Filety osuszyć ręcznikiem papierowym. Bułkę i pestki dyni zmielić. Różyczki brokułu bardzo drobno posiekać bez trzonków. Wszystko wymieszać z posiekanym koperkiem, sezamem, przyprawą do ryb i żółtkami. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać trochę śmietany. Panierka nie powinna się rozlewać i spływać z ryby. Filety ułożyć na żaroodpornym półmisku, na każdym rozłożyć równomiernie przygotowana masę i zapiekać
Kulinarne przemysleniaczasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊 Przygotowanie steku z indyka trwa raptem kilkanaście minut. Warto więc wcześniej przygotować sobie do ryby jakieś warzywka lub surówkę, bo podczas smażenia steku, już może nie być na to czasu. Ja podałam rybę z surówką z papryki, ogórka i cebuli . Składniki: 2 steki(...)Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Czas smażenia uzależniony jest od tego w jakim stopniu wysmażenia lubimy rybę najbardziej. Prawidłowo powinno smażyć się po 1 minucie z każdej strony. Niestety nie wyobrażam sobie jeść ryby różowej w środku, dlatego mój stek smażony był około 3 minut z każdej strony. Po prostu lubię mocno wysmażoną
Walijskie Pichceniesposobów, i że jest ona pyszna, pożywna, zdrowa i na pewno powinna zagościć w Waszym jadłospisie, jak również powinny ją jeść dzieci, które to przecież uwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI(...)Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki. Gotuj 5 minut. Dodaj krewetki. Dodaj pokrojonego na takie same kawałki (ryba wtedy się równo ugotuje!) łososia i morszczuka, wlej mleczko kokosowe. Posól, dodaj pieprz cytrynowy i wedle uznania chilli. Gotuj od zagotowania na małym ogniu około 3- 5 minut. Ryba jest
SMYKWKUCHNIRyby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin(...)tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 – 2 godzin. Im grubsza ryba, tym dłużej trzeba
mojewypiekiinietylkoCiecierzyca to bardzo zdrowe, wysokobiałkowe warzywo jednak mało doceniane. W połączeniu z wędzoną rybą lub nawet z rybą z puszki świetnie smakuje. Polecam pyszną, pożywną sałatkę z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 ryby wędzone (makrela, dorsz) ewentualnie tuńczyk z puszki 2 puszki ciecierzycy 1 duża czerwona cebula pęczek natki pietruszki sól pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek(...)oliwy z oliwek 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ryby oczyścić z ewentualnych ości i rozdrobnić według uznania. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do ryby. Cebulę pokroić w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Oliwę, sok z cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę dobrze wymieszać, dodać do sałatki
Pysznie & Pięknierybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków, a poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut! Składniki: ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry 2 jajka 1/4 szklanki(...)mleka 1/2 szklanki mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm i grubości około 2 cm. Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę
Kuchnia MagdaLenynazwaliśmy fast and fryless . Szukaliśmy takich przepisów, które będą robiły się same – wszystkie razem w piekarniku. Jak się okazało upiec można właściwie wszystko – nawet „smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu(...)koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia, które jest przecież średnio zdrowe, dania nie zawierają właściwie tłuszczu, nie mamy w domu zapachu smażonej ryby (z którym nawet najlepszy okap sobie nie poradzi). Oczywiście przygotowanie składników i przekładanie wszystkiego w piecu chwilę zajmuje – w sumie spędziliśmy więc dwie godziny w kuchni
Niedzielny kucharzpowinno być jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom
Niedzielny kucharzCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 800 g mrożonej ryby np. mintaj w kostkach 2 małe jajka 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej(...)gotowania ryby ponownie zagotować, do gorącego wywaru dodać przyprawy według uznania, na koniec dodać żelatynę, ilość według instrukcji na opakowaniu, szybko i dokładnie wymieszać. Lekko ciepłym zalać rybę w półmisku. Wystudzić, wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Wyśmienicie smakuje podana z sosem tatarskim . SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomigorącej wody, przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju(...)cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem. Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce. *** Rybę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku - u mnie dzień wcześniej
JejKuchniałosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego jak już mam ochotę na ziemniaki to jem zazwyczaj jednego(...)szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie jak ryby bardzo często przygotowuję posiłki z grzybów. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych. To że nie zawierają tłuszczów i białka wcale nie jest przyczyną, że mamy
codojedzeniaSkładniki: pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili z pstrąga odciąć ogon, płetwy(...)brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby, rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło
W Mojej Kuchni Lubię