ryby - 22566 przepisów (strona:106/1505)

Ryba w zalewie octowej 166

ViolaPassion Po prostu  ryba w occie. Pochodzę z Mazur ,a tam ryba jest na pierwszym miejscu. Składniki: około 1 kg Ryby - dowolna ale o białym mięsie Ja lubię szczupaka i pstrąga w takiej postaci. Mąka olej sól cytrynowa  i jajko do panierki Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody 3 ziela angielskie(...)jeśli jest wciąż za ostra nasza zalewa możemy dodać więcej cukru i wody. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki  na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję

Viola cooks with passion
Pstrąg pieczony w folii. Jak często jecie rybę? 140

Ryba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej ceny silnym czynnikiem jest też silnie zakorzeniona w naszym kraju tradycja jedzenia ryby raz w tygodniu, w piątek. Z moich obserwacji wynika też, że najpopularniejszą formą podania ryby w […] Artykuł(...)Pstrąg pieczony w folii. Jak często jecie rybę? pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Roladki rybne ze szpinakiem 291

Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez(...)szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser i jeszcze chwilę smażymy. Umytą i osuszoną rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz

MarcinChef
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 228

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu(...)wyłączamy kuchenkę i studzimy. Taka ilość wystarczy na ok. 5 porcji ryb. Umytą i osuszoną rybę kroimy w trójkąty. Tak będzie łatwiej uzyskać pożądany kształt. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając

MarcinChef
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 222

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki czy ziemniak, bierzecie 2 widelce i do dzieła. Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza(...)bałtyckiego mąka pszenna pieprz cytrynowy sól himalajska olej rzepakowy masło 125g świeżo zmielone 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo pokrojonego koperku cytryna Przygotowanie: 1/ Najpierw ważne rzeczy:  a/ ryby nie solimy i nie przyprawiamy niczym.  b/ używamy wyłącznie mąki c/ smażymy w głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 152

Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej(...)przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie

Anioszek w kuchni
Ryba po indonezyjsku 143

filety, kilka przypraw, hyc do piekarnika, a najlepiej na grilla w piekarniku tak jak ja to zrobiłam i macie pyszną rybę na obiad. Wystarczy ugotować ryż, jakąś szybką ostrzejszą sałatkę i obiad gotowy. Składniki: około 500 g filetów ryby (jakakolwiek biała ryba) 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku sok z jednej cytryny 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oleju szczypta ostrej papryki masło do wysmarowania foremki Sposób przygotowania: Filety ułożyć na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie dokładnie natrzeć rybę. Posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.  Sos sojowy, sok z papryki, olej oraz paprykę wymieszać ze sobą i polać tym sosem podpieczoną rybę

na moim stole...
Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano – dyniowymi 156

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Uwielbiam ryby, mogłabym jeść je na okrągło . Ostatnio przeglądając swoją kolekcję książek kulinarnych natknęłam się na ciekawy przepis na rybę w borowikowo – pomidorowym maśle podaną z plackami ziemniaczano – dyniowymi autorstwa Tomasza Jakubiaka. Dorsz, borowiki, kapary, czosnek i pomidory – pomyślałam sobie to musi świetnie smakować(...)może Wam się wydawać, że przepis jest czasochłonny, ale nic bardziej mylnego. Najdłużej zajmie wam usmażenie placków jednak możecie smażyć je jednocześnie przygotowując rybę drugiej patelni. Fajnym dodatkiem do ryby okazała się skórka z grejpfruta, dzięki niej ryba nabrała fajnego, wyraźnego smaku. Gorąco polecam Post Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano

Marta Gotuje
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 134

Całkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według(...)Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam! Składniki: 500g polędwicy z dorsza ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki jasnego piwa 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: cytryna, sos czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie

Kolizje Smaków
Grillowany pstrąg w ziołach 171

Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)   2 porcje  Składniki(...)cytryna cięta w plastry szczypta pieprzu cytrynowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła czosnkowego oliwa do smarowania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej

Niezły Młynek
Mintaj w chrupiącej, czosnkowej panierce 128

białego pieczywa 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1/3 szklanki stopionego masła Sposób przygotowania: Rybę rozmrozić, osuszyć, pokroić na porcje i posolić. Ułożyć na blasze do pieczenia. Lekko posypać pieprzem. Chlebowe okruszki wymieszać z koperkiem i nałożyć na każdą porcję ryby. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze stopionym masłem. Polać każdy kawałek ryby uzyskaną mieszaniną(...)Piec w temperaturze 180 stopni C aż wierzch każdej ryby pięknie się zrumieni czyli ok. 20-25 min. Mintaj w piekarniku się dość mocno kurczy więc lepiej przygotować większą porcję. Ja na osobę przeznaczam 1,5-2 filety w zależności od wielkości. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Pstrąg gotowany 176

rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia, by umieszczać rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY(...)Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy go przez 10-15 minut w zależności od wielkości ryby. Podajemy skropioną cytryną. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 191

obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek(...)garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze

Mango Papaja
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 177

mianowicie barwenę . Przepis inspirowany kuchnią indyjską i podpatrzony w jednej z książek tejże kuchni. Barwena jest rybą występującą w Północnym Atlantyku od Szkocji do Wysp Kanaryjskich, na Morzu Śródziemnym, a także w Morzu Północnym i zachodnim Bałtyku. Należy do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwioną rybą ( jej grzbiet jest niemal purpurowy ). Jest rybą niezwykle smaczną,o czym ja się(...)PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące kukurydzianej z każdej strony, otrzepujemy nadmiar. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone

Ostra na Słodko