pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ), Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy(...)klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki sos i polać pulpeciki
Pysznosci Babci Basipietruszki , ( ja dodałam mrożony koperek ) Przygotowanie : 1.Przygotować produkty 2 Ryby dokładnie oczyścić, opłukać i osolić z zewnątrz i wewnątrz 2. Następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem, 3. Wewnątrz ryby posypać pieprzem cytrynowym, 4. Pół cytryny pokroić w plastry , a następnie na pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu(...)ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia i nie przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min ( w zależności od wielkości ryby ) w temp. 200 stopni
Pysznosci Babci BasiMrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto(...)pamiętać, aby taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: - posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać i przyklejać się; - używać dobrego oleju lub masła klarowanego; - rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; - odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo
Zasmakuj Kuchnicieszyć się nieskończonymi pokładami sił witalnych. SKŁAD hydrolizowany kolagen z ryb * liofilizowany banan * liofilizowany owoc żurawiny * liofilizowane białko serwatkowe * liofilizowany owoc róży * liofilizowana czarna porzeczka KOLAGEN Z RYB Najważniejszym i zarazem najciekawszym składnikiem występującym w Golffish Kiss jest roztwór kolagenu uzyskiwany z wyselekcjonowanych skór ryb słodkowodnych. Badania wykazały, że jest to najlepszy kolagen do zastosowania(...)człowieka. Użyty kolagen pochodzi ze skór młodych ryb, żyjących maksymalnie dwa lata. Dzięki temu w roztworze występują głownie kolagen typu I, II i III. TYP I - jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie. Obecny jest w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach, tkance łącznej i podskórnej, skórze. TYP II - występuje w chrząstkach stawowych
Zdrowie na języku :Ppasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela(...)też pstrąg. składniki 1 wędzona ryba 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu 1/2 pęczka szczypioru sól, pieprz sposób przygotowania Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól. Całość mieszamy na koniec dodając drobno posiekany szczypior i wstawiamy na 15 minut do lodówki
Miód i pieprzPodczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów z morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko(...)grudek. Koperek siekamy i dodajemy do ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście ( wkładamy pojedynczo ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty ( prezentowanej na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyzachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła(...)pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego oliwę ( dodanie oliwy umożliwia nam smażenie ryby w wyższej temperaturze bez obawy przypalenia masła) i gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety, zawsze zaczyniając smażenie ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez
Miód i pieprzHalibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich mniej, a szkoda. Tak wspaniałą w smaku rybę zrobiłam w najprostszy sposób, aby nie psuć jej smaku. Jeśli macie ochotę na inne moje przepisy z rybami to zapraszam tutaj Składniki(...)ryby halibut sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki sól pieprz masło klarowane do smażenia Rybę skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym. Halibut smażony
O kuchni z uczuciemDelikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb(...)łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory
Wanilia i KardamonRyba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki
Kulinarne Fantazje Marioliwczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku(...)zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby
Smakołyki AsiWczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również jako szybki i łatwy obiad. Składniki: 4 filety ryby morskiej (u mnie Bass) 7-8 ziemniaków 1 średni brokuł sól pieprz cytrynowy Składniki sosu: 250ml kwaśnej śmietany (u mnie mieszanka śmietany(...)naturalnego) 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa 1 szklanka gorącej wody 1 czubata łyżka mąki pęczek koperku Ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości. Ryby posypujemy solą i pieprzem cytrynowym i bardzo krótko obsmażamy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie kroimy rybę na mniejsze kawałki. Brokuła dzielimy na różyczki i chwilkę odgotowujemy
kuchnia doskiRyba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki(...)kurkumy Sposób wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni
Kuchnia domowa Aniprzypuszczał, że jego dzieło będzie obecne na milionach pikników, wycieczek, imieninach, urodzinach i będzie stanowiło mało wykwintną zakąskę do wódki. Pierwowzorem paprykarza była afrykańska potrawa czop -czop, czyi mieszanina ryb i ryżu z przyprawami. Nie będę się wymądrzać na temat tejże potrawy rodem z Afryki, bo się nie znam. Wróćmy do naszego rodzimego paprykarza. Do produkcji tego „przysmaku” używano(...)produktów tradycyjnych i skończyło się heheszkowanie i podrabianie. Paprykarz szczeciński jest oficjalnie produktem tradycyjnym. Niby w oryginalnym paprykarzu jest świeża ryba, ale ochota na paprykarz naszła mnie podczas pobytu w Kościelisku, a to nie jest Polinezja Francuska i ryb nie mamy. Padło na wędzoną makrelę i tak powstał domowy paprykarz szczeciński po mojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia
ladykitchenkażdego połowu wracała do wody, ale kilka razy mieliśmy okazję jeść świeżutką rybkę pieczoną na grillu – na zdjęciu karp i leszcze. Wystarczy sprawioną rybę podzielić na porcje, obtoczyć w oleju, doprawić solą i przyprawą do ryb. Piec na rozgrzanym grillu, uważając przy przekładaniu na drugą stronę, bo skórka ryby lubi przyklejać się do rusztu. To taki szybki sposób(...)rybę w prowizorycznych warunkach. A kiedy połów nie był udany, szliśmy na rybkę do smażalni, którą mogę Wam polecić. Smażalnia u Kazika to jeden z trzech lokali tego typu usytuowanych na zakręcie głównej ulicy. Z daleka widać charakterystyczne zielone parasole, które dawały cień w upalne dni. Ryba serwowana u Kazika jest naprawdę pyszna – świeża, soczysta z dodatkiem świetnych surówek
W mojej kuchni