ryby - 22566 przepisów (strona:92/1505)

Pieczona makrela z batatami 105

Dziś przy piątku na blogu oczywiście rządzi ryba! I to nie byle jaka, bo świeża bałtycka makrela. Tak, tak, wiem, Wam makrela też kojarzy się głownie z tą wędzoną, ale dziś mam dla Was niespodziankę. Tym razem na tapetę wezmę świeżą makrelę. Postanowiłam ją przyrządzić bardzo prosto, czyli tak jak najbardziej lubię przygotowywać ryby. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie(...)przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i listkami tymianku. Makrele układamy na batatach. Część masła wkładamy do ryb, drugą część układamy na wierzchu tuszek. Ryby posypujemy pieprzem i tymiankiem. Cebulę kroimy w grubsze plastry, układamy na batatach i skrapiamy oliwą. Ryby pieczemy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg w pomarańczach 123

Piątek zazwyczaj w wielu domach oznacza jedno - na obiad będzie ryba 😁 Ale przecież piątek to nie jedyny dzień tygodnia, w którym po ryby warto sięgać 😉 Polacy najczęściej wybierają gotowe filety - nic w tym dziwnego, są proste do przygotowania i przede wszystkim pozbawione ości. Ja też zazwyczaj kupuję właśnie filety. Tym razem jednak postanowiłam zaszaleć i przygotować rybkę w całości(...)Wiele osób rezygnuje z jedzenia pstrągów ze względu na to, że kupujemy w całości razem z ościami. Bardzo łatwo możemy się ich jednak pozbyć - wystarczy przeciąć tuszkę ryby do końca, a następnie cienkim nożem podważyć końcówkę kręgosłupa i ciąć blisko ości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Dziś więc pokażę Wam przepis na pstrąga w pomarańczach. Pstrąg w pomarańczach - przepis

Z notatnika dietetyka
Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami 80

Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami to zdrowa i wyrazista w smaku ryba. Pyszne jednogarnkowe danie na piątkowy lub niedzielny obiad. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 2 pstrągi patroszone 16 g masła ½ pęczka koperku sos z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 5 sztuk młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona ½ pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta soli(...)żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne

KuchniaWeDwoje.pl
Miruna w sosie szpinakowym, z kruszonką 145

Ryb jemy bardzo mało i choć wiem, że nie ma się czym chwalić, to prawda jest taka, że dobra ryba kosztuje więcej niż kurczak, wieprzowina itd. Jak mam kupić te wszystkie pangi itp to wolę nie jeść. Wybór zazwyczaj pada na mirunę bez skóry, bo nie dość że naprawdę smaczna, to jeszcze nie ma ości, a przy dzieciach jest(...)bardzo wygodne rozwiązanie kiedy nie muszę siedzieć i sama ich wybierać. Zamarzyło mi się jednak podać rybę inaczej niż zwykle i powiem nieskromnie, że nawet mi się to udało, bo pomysł z makaronem i kruszonką mi jak najbardziej smakował.  Składniki dla 3-4 osób: 1 bardzo duża miruna bez skóry lub 2 mniejsze 200g świeżego szpinaku 2 łyżki masła

Kuchnia w czekoladzie
Makro i mikroskładniki kluczowe dla naszego zdrowia 88

kości i zębów, a to zwiększa zagrożenie próchnicą oraz osteoporozą. Magnez znajdziemy m.in. w nasionach roślin strączkowych oraz w koperku i natce pietruszki. Cennym źródłem tego pierwiastka są też ryby, np. łosoś i pstrąg. Także sałata, rzeżucha, jabłka, kiełki i zarodki pszenne, grzyby kurki, sok pomidorowy, marchwiowy i z czerwonych buraków. Sód i potas Pierwiastki te działają przeciwstawnie(...)komórki nie mogłyby żyć, dlatego cały czas musimy dbać o to, aby przyjmować odpowiednie ilości tego pierwiastka. Aby zapobiec niedoborowi żelaza warto sięgać po czerwone mięso, drób, jaja, czy ryby. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych jest łatwo przyswajalne. Żelazo znajdziemy także w zbożach, fasoli, kaszach oraz warzywach i owocach. Selen To silny przeciwutleniacz, który współpracuje z witaminą E. Chroni

Natka Pietruszki
Halibut na warzywnym curry 100

Dziś będę was zachęcał do przygotowania sobie wyjątkowo smacznego i wyjątkowo zdrowego dania. Bo po pierwsze jego składową jest ryba, których to ryb jednak jako społeczeństwo jadamy zbyt mało. Po drugie jest to nie byle jaka ryba, tylko halibut, którego określa się jako rybę dla wymagających, jedną z najsmaczniejszych jakie można dostać na rynku. A kolejny atut(...)papryczka pepperoni 1 głąb brokułu 100 g dyni piżmowej 100 g żółtej pasty curry 250 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego 5 łyżek oleju sezamowego     Ryba:   500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Dieta w chorobie Hashimoto 117

jego odpowiednia podaż jest tak ważna. Dodatkowo wysoka zawartość białka w posiłku zwiększa jego sytość, a co za tym idzie ułatwia redukcję masy ciała. Świetnym źródłem białka jest drób, ryby, nabiał, tofu, czy nasiona roślin strączkowych. Błonnik – odpowiednia podaż błonnika zapobiega zaparciom, reguluje gospodarkę węglowodanową (poziom glukozy i insuliny we krwi) i obniża poziom cholesterolu, do tego podobnie(...)układu krwionośnego, na które osoby chore na Hashimoto są bardziej narażone. Źródłem WNKT są oleje roślinne np. oliwa z oliwek czy olej lniany, orzechy i nasiona, awokado oraz tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela. Antyoksydanty – są to związki działające przeciwzapalnie, które neutralizują wolne rodniki. Niektóre witaminy antyoksydacyjne wspomagają także pracę tarczycy. Związki te znajdziesz przede wszystkim w warzywach

kuron.com.pl
Flądra pieczona z warzywami 93

szybki, prosty i kolorowy obiad. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was flądrę pieczoną z warzywami. Przepis jest banalnie łatwy do przygotowania,  a pieczona ryba wspaniale smakuje. Natomiast co do warzywnych składników, to po prostu zrobiłam przegląd moich szuflad w lodówce 😀. Powiem Wam, że wyszło pysznie.  Z dzisiejszego wpisu dowiecie się także(...)odróżnić dwie bardzo do siebie podobne ryby, czyli flądrę, znaną także pod nazwą stornia i turbota, zwanego skarpem. #naturalniebałtyckie Flądra pieczona z warzywami   Jak odróżnić podobne do siebie ryby Stornia potocznie zwana flądrą jest bardzo podobna do turbota, potocznie zwanego skarpem. Na pierwszy rzut oka są prawie identyczne, więc zaraz Wam podpowiem czym się różnią?  Stornia

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz smażony saut'e 107

Dorsz smażony saut'e - zobacz łatwy i smaczny przepis.     Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę. Dorsz smażony - składniki : około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby) sól, pieprz(...)kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać, usunąć ości, skórę zostawić - pokroić w poprzek na porcje. Następnie rybę skropić sokiem z cytryny (można odstawić na kilkanaście minut do zamarynowania) i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Krok 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane - usmażyć filety z dorsza zaczynając

Moja Książka Kucharska
Smażony pstrąg w migdałach 150

Smażony pstrąg w migdałach przygotowany w całości lub w formie filetów, sprawdzi się rewelacyjnie jako jedno z dań na wigilijnym stole. Do przygotowania smażonego pstrąga potrzebna Wam będzie, poza rybą oczywiście, odrobina masła klarowanego, cytryna , migdały i natka pietruszki. Pomimo, iż ryba smażona jest w całości wcale nie potrzebuje zbyt dużo czasu na patelni. Tak przygotowany pstrąg jest miękki oraz(...)płatkami migdałowymi. Pstrąg w migdałach Warto wiedzieć robiąc smażonego pstrąga. Płatki migdałowe przed podaniem do smażącego się pstrąga można dodatkowo uprażyć. Nie smażcie pstrąga zbyt długo. Zbyt długo smażona ryba będzie mieć suche mięso. Jeśli smażycie filety z pstrąga smażcie je po 2-3 minuty z każdej strony. Filety nie potrzebują tyle czasu na usmażenie co cała ryba. Wewnętrzna temperatura

MeCooks
Kwasy tłuszczowe EPA, DHA i GLA – zdrowie płynące z natury 156

się zdrowiem na dłużej. Ale czy jest, to takie proste? Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję DHA i EPA, musielibyśmy zjadać dwie porcje ryb dziennie. Czy każdy może sobie na to pozwolić? A co z osobami, które nie jadają ryb? Tu z pomocą przychodzą też dobrej jakości suplementy, które można znaleźć(...)łagodzi objawy alergii, łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, normalizuje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i nawilżenie skóry. Gdzie znajdziemy kwasy DHA i EPA? Najwięcej kwasu DHA jest w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki czy halibut. Ten rodzaj kwasu występuje też w algach, orzechach, tofu, siemieniu lnianym, oleju lnianym i rzepakowym. A gdzie znajdziemy kwasy

Słodkie okruszki
Maatjesharingen (Hollandse Nieuwe) 168

lodówek, było to bardzo ważne. Chociaż dzisiaj powiedzielibyśmy, że duże spożycie soli jest niezdrowe, to w tamtych czasach i tak było to zapewne lepsze niż najzwyklejsze zatrucie się nieświeżą rybą. W konsekwencji był to też bardzo ważny towar handlowy, którym przez setki lat obracano w ilościach hurtowych. Taki śledź w ogólności znany był też na ziemiach polskich i pewnie każdy(...)wczesnego lata, gdy nie mają jeszcze ikry i mleczu, za to jak najbardziej dużą zawartość tłuszczu. I to jest pierwsze, kluczowe kryterium. Kolejna fundamentalna sprawa to technika przetworzenia ryb. W języku niderlandzkim określa się ją słowem kaken i uważa się, że powstała gdzieś w XIV wieku. Polega ona na usunięciu skrzeli i niemal całych wnętrzności, ale za wyjątkiem trzustki

Kulinarna Pokusa
Dorsz w cieście na bazie białek 104

omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę(...)chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają. 400 g fileta z dorsza bałtyckiego 3 białka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta imbiru 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonego tymianku szczypta cukru olej rzepakowy do smażenia Rybę pokroić na mniejsze kawałki. (Jeżeli masz mrożone filety musisz

Krylowa Kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję