się dopiecze. Technicznie jest to odpowiednik intensywnego obsmażania mięsa, które wkładamy potem do piekarnika bez przykrycia. Techniki tej nie stosujemy jednak raczej do bardzo delikatnych mięs, takich jak większość ryb, natomiast może być słuszna w odniesieniu do popularnej wśród grillowiczów karkówki wieprzowej. To czy dobraliśmy odpowiednią temperaturę łatwo rozpoznamy po tym, co dzieje się z grillowanymi produktami. Jeśli(...)mięs (jak karkówka i kurczak), aby przyspieszyć proces grillowania i ograniczyć negatywne efekty dłuższego przebywania produktów na ruszcie. Natomiast nie jest ona zwykle potrzebna w przypadku warzyw i większości ryb, co nie znaczy, że nigdy się nie zdarza. Przeznaczone do grillowania mięso w marynacie Marynata w ścisłym znaczeniu powinna zawierać ocet – i często go zawiera, a jeśli
Kulinarna Pokusanacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4 godziny. Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy od wielkości ryby). Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza(...)ryba jest gotowa. zastawa
królestwo garówpolski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :) Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe(...)takie popularne ... Ale czuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś
Jemy Pijemybardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki(...)pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku
Kuchnia PrezydentowejChciałabym aby w naszej diecie było więcej ryb. Niestety zakup dobrych ryb wcale nie jest taki prosty. Te mrożone z supermarketu odpadają bo więcej w nich wody niż ryby. Poza tym w większości są to ryby z chińskich hodowli karmione nie wiadomo czym. A świeżych jak na lekarstwo. Z tęsknotą wspominam początki funkcjonowania w naszym kraju(...)sieci Auchan i duże stoisko ze świeżymi rybami ułożonymi na tłuczonym lodzie. Czego tam nie było – halibuty, dorsze, łososie, flądry, sandacze i wiele innych. Z czasem jednak zaczęło stopniowo maleć i dziś po 15 latach ogromnie się skurczyło. Nie wiem czy to z powodu ograniczenia naszym rybakom połowów przez UE, czy też z powody wysokiej ceny nie miały
Wiem co jempaczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się tak spieszyć i poszukam czegoś lepszego, bo powiadają, że do tej potrawy najlepszy jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża(...)papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy w średnie kawałki i wrzucamy razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2,5 litra). Po zagotowaniu wody, dorzucamy do wywaru pokrojone w GRUBE krążki cebule i całość gotujemy do miękkości ryb. Po tym czasie płyn
Kuchenna KontrrewolucyaPonoć mężczyznom dodają wigoru! Składniki na 1 porcję: 1 ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby sok z 1/4 cytryny Rybę myjemy i osuszamy(...)ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami (na zewnątrz i w środku). Następnie rybę oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pędy sosny. Smażymy rybę z obu stron po ok. 5 min z każdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem
Bon Appetit Małgorzatypotrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest ryba. O ile w ciągu roku jem w domu bardzo dużą gamę przeróżnych ryb, o tyle w Wigilię doceniam smak karpia, nie szczupaka, nie sandacza, ale koniecznie karpia! Wiele osób twierdzi że w tej rybie(...)widzę w niej wszystko, a jej tłustość uważam za jej atut, co do mulistego posmaku, również nie mogę się zgodzić z tą opinią. Ważne jest abyśmy kupili faktycznie świeżą rybą w sprawdzonym miejscu. U mnie karpia kupuje się od lat w tym samym miejscu i nie mogę narzekać, co prawda dużą rolę odgrywa tu również jej odpowiednie przygotowanie, które zaczyna
Kuchenne aromatyRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je spożywać z uwagi na zawartość cennych składników zwłaszcza kwasów omega nam niezbędnych, zawartych zwłaszcza w rybach morskich, należy je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Składniki: 1 kg filetów z ryby 4 cebule 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną
kgwjanczewoselera naciowego sól słodka papryka majeranek cząber sok i skórka z cytryny niewoskowanej Sposób przygotowania: Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler(...)plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami
Pyry na Gazformy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt. Składniki - 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej ) - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 łyżka masła - ½ szklanki śmietany 18% - ½ puszki kukurydzy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 jajko - 2 łyżki mleka(...)rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość
Świat Smakuposiekaną natką i żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do środka ryby. Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana(...)rybę można upiec w piekarniku. zastawa
królestwo garówcytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón. Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego, do sklepu Złoto Hiszpanii . Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą ryb i owoców morza, które docierają do Warszawy prosto z Hiszpanii. Rafał Klask, którego na co dzień można spotkać w sklepie przy ul Puławskiej.... opowiadał nam o rybach(...)możliwości gotowania, dostaliśmy owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże.... Dostawa w każdy czwartek. zastawa
królestwo garówprzepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa(...)dużych cebul koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g) 1 duży liść laurowy 4 ziela angielskie 1 szklanka octu ½ szklanki wody 8 łyżek cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Rybę przyprawić solą i pieprzem, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w pióra a następnie
Mama Gotujetakże filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina białego garść pomidorków koktajlowych koperek sól pieprz grubo mielony (ja użyłam(...)dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być przykryta winem, musi pozostać chrupiąca. Po 2 minutach, kiedy alkohol wyparuje rybę
Kulinarne Inspiracje