ryby - 22566 przepisów (strona:83/1505)

Sushi 216

zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej(...)będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać  ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości

Kuchcik gotuje
Leszcz w pomarańczach 185

olejem, posypać przyprawami, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, rybę odwrócić i ułożyć na niej plastry pomarańczy. Polać sokiem, który nam został na desce po pokrojeniu pomarańczy. Pomarańcza nie zdąży się przypiec, ale stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po grecku 212

Ryba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny(...)kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia  Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i selera obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Ugotować
zupa ze szczupakiem smażonym na maśle 190

angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób  ). Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając  warzywa ( cebule, marchew, seler(...)ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.  Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Labraks pieczony w folii 162

nadrabiam zaległości i zapraszam Was na pyszną rybę, oto labraks pieczony w folii. Labraks, czyli okoń morski. Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe.  Przygotowałam go według przepisu zamieszczonego  w najnowszej książce kulinarnej Kuchni Lidla pod tytułem "Ryby są super". Labraks pieczony  w folii Czas(...)przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone labraksy 1 łyżeczka masła  posiekana natka pietruszki sól morska pieprz 5 plasterków cytryny folia aluminiowa Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wnętrze ryby delikatnie solimy. Do środka wkładamy po pół łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na pół plasterki cytryny. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
filet z pstrąga w galarecie 179

garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy,  odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb(...)się wywaru wkładamy kawałki filetów z pstrąga, resztę marchewki pokrojonej w paski, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie). Na półmisku układamy ugotowane kawałki ryby. Teraz do wywaru dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy go( wcześniej próbując) solą, oraz pieprzem i wyłączamy palnik. Do jeszcze gorącego wywaru

Miód i pieprz
Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią 194

wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz ze skórką. Zamiast tradycyjnie smażonej ryby w panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :) * pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce) * polędwica z mintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml  * ketchup- 3 łyżki(...)pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :)  Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Kraina Miodem Płynąca
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 156

filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy(...)ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem. Warzywa podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni. Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę

królestwo garów
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 234

łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym  na pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki(...)tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego  1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz  sól do smaku Składniki na sos: 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany 2-3 łyżki gęstego jogurtu  2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy

potrawyregionalne
Pstrąg w galarecie 295

marchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować(...)wolnym ogniu ok 20 min. Ryby ostrożnie wyjąć, rozwinąć z gazy i ułożyć na półmisku. Warzywami udekorować półmisek. Wywar przecedzić i dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną żelatyną oblać ryby i schłodzić w lodówce. Wersja wigilijna 2014 Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 192

przetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające.  Zapraszam na dzisiejszy wpis  z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone(...)przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec

Kulinarne przygody Gatity
Witaminy w diecie 187

groch, fasola, zielone i żółte warzywa. (Witaminę niszczy alkohol, kofeina, herbata i surowa ryba) Witamina B2 (ryboflawina) – wrażliwa na światło, ale stosunkowo odporna na działanie podwyższonej temperatury; istotna dla przemiany materii i produkcji energii w organizmie. Mleko i jego przetwory, ciemne pieczywo, mięso, podroby i ryby. Witamina  B3 (PP, niacyna) – odporna na działanie wysokiej temperatury, na utlenianie(...)działanie światła; istotna dla zdrowia układu nerwowego. Mięso, ryby, jajka, nasiona zbóż i roślin strączkowych, zielone liściaste warzywa. Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, wzmaga energię, szczególnie w sytuacjach stresujących. Drożdże piwne, podroby, pełne ziarno, fasole, melasa, orzechy. Witamina B6 (pirydoksyna) – przeciwutleniacz, reguluje równowagę sodowo – potasową oraz utrzymuje właściwą proporcję kwasów i zasad. Wątroba

Kuchenne innowacje
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 171

cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem(...)każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając.  Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową ( powinna z łatwością odchodzić od ryby), wtedy wyjmujemy pstrągi z rusztów i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 215

Staramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej(...)dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem

Kuchnia domowa Ani
Zupa rybna 145

siebie i to niekiedy znacznie.  Dokładnie pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana(...)łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma konieczności ich krojenia w specjalny sposób ) i dodajemy do prawie ugotowanych warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je. Oddzielnie wyjmujemy ryby. Wywar przecedzamy przez sitko ( aby pozbyć się ewentualnych ości ). Warzywa kroimy w kostkę

Smaki Ewy