ryby - 22566 przepisów (strona:90/1505)

Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 99

gruntowe 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)zalewy kapary. Lekko solimy do smaku. Przelewamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-13 minut. Po upieczeniu można przybrać np. koperkiem. Podajemy np. z ryżem, pęczakiem czy kuskusem. U mnie do ryby podałam surówkę z kapusty i koperku. Surówka koperkowa z białej kapusty: Z kapusty usuwamy zewnętrzne

Poezja smaku
Ryba w kremowym sosie ze szparagami. PRZEPIS 164

rybą w roli głównej nigdy dość. Tym razem wypróbowaliśmy przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami i wyszło pysznie. Przepis na rybę w kremowym sosie ze szparagami Składniki: 500 gramów fileta z łososia lub ryby morskiej (można też pół na pół, tak jak tym razem u nas), duża cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek zielonych szparagów, kopiasta łyżka mąki(...)szklanki mleka, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż z obu stron na patelni – najlepiej teflonowej lub podobnej, ryba bez panierki może przywrzeć. Kawałki zdejmij i odstaw. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodaj mąkę i chwilę zasmaż, cały czas mieszając, aby całkowicie

Kulinarna Polska
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 128

stylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej(...)puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki oliwek bez pestek garść liści bazylii natka pietruszki mąka do obtoczenia ryby sól pieprz oregano przyprawa do ryb  Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać

Obiad gotowy
Dorada ryba śródziemnomorska z pomidorkami 111

PRZYGOTOWANIA Umytą i wypaproszoną rybę natrzeć w środku solą i czosnkiem, nadziać pomidorkami i natką pietruszki Na patelni ułożyć rybę polać 3 łyżkami oleju z oliwek, dodać pokrojone pomidorki, natkę pietruszki oraz ząbek czosnku. Dodać tyle wody, aby zakryła połowę ryby Dusić pod przykryciem po 15 minut z każdej stony SMACZNEGO

zielonacukinka
Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem 191

rozluźnia spięte mięśnie po wymagających trasach skutych lodem. Do tego puszysty ryż przesiąknięty przytulnym zapachem cynamonu i rzut świeżej natki pietruszki :) Kremowy sos otulający miękkie i wciąż jędrne kawałki ryby, słodkie pomidory i ryż z cynamonową nutą to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o szybkość, prostotę, smak i moc przyjemnego rozgrzewania! Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem Potrzebujesz(...)cebuli dodaj przyprawy i smaż 30sek. 3. Na patelnię wlej pomidory z puszki i 1/4 puszki wody - wymieszaj. 4. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. 5. Na patelnię wlej mleko kokosowe, wymieszaj. 6. Na wierzchu sosu ułóż kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś 5-7min. aż ryba będzie miękka. 7. Curry dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowe sushi – co potrzebujemy? 178

lepsze :) No dobrze ale nie będę się już chwalił :) Chcę w tym wpisie pokazać Wam jakie podstawowe składniki potrzebujemy aby przygotować domowe sushi. Ryba To oprócz ryżu podstawowy składnik każdego sushi. Możemy wykorzystać do przygotowania sushi ryby surowej (najpopularniejszy jest łosoś i tuńczyk), ryby smażonej, grillowanej. Osobiście(...)polecam Wam wykorzystania ryby wędzonej. Głównie ze względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników. Ryż Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 185

stoi na przeszkodzie, aby go zastąpić inną rybką. Pomidorowe puree przygotowałam, z młodych ziemniaczków i wyszło nieziemsko kremowe. Całość dopełnia surówka z ogórka małosolnego, która idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych(...)pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko

Kierunekuchnia
Ryba zapiekana na szpinaku 167

Szpinak: 2 czubate łyżki mąki ok. 40-50 g masła 2 szklanki bulionu 450 g mrożonego szpinaku 4-5 ząbków czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ryba: 2 płaty miruny/ dorsza/lub innej ryby o zwartej, mięsistej konsystencji odrobina soku z cytryny 2-3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do ryb kilka plasterków żółtego sera olej + masło(...)gałki muszkatołowej. Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornej formy. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę dzielimy na porcje. Skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdy kawałek otaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Obsmażone ryby układamy na szpinaku. Na każdym płacie umieszczamy plasterek żółtego sera. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
ROLADKI Z ŁOSOSIA 110

czasochłonnego. W lodówce znalazłam trochę łososia więc postanowiłam przygotować klasyczne, proste roladki z łososia. Konsumpcja ryb wzrasta z każdym rokiem. Na świecie je się średnio 20 kg ryb rocznie. W Polsce jemy średnio 13 kg ryb rocznie c jest bardzo słabym wynikiem ponieważ Finlandczycy jedzą ich 50 kg/rok a Portugalczycy aż 60 kg/rok.  Łosoś jest jedną(...)częściej kupowanych przez nas ryb. Zawiera on 20 g białka na 100 g ryb co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem tego składnika. Łosoś jest jednak wysokokaloryczny jednak jest bogaty w kwasy omega 3, które normalizują ciśnienie we krwi działają przeciwzakrzepowo zmniejsza cholesterol we krwi hamuje chorobę wieńcową serca zmniejsza rozwój cukrzycy typu 2 działa przeciwnowotworowo działa przeciwdepresyjnie Roladki

Kuchnia w oparach
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 248

tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym @media (min-width:800px){ .ads-right(...)jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Jeśli macie dużą patelnię, to spokojnie możecie na każdym kawałku ryby ułożyć najpierw suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką

Kulinarne Przeboje
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 194

pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła  - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę(...)czasie smażymy rybę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, rybę kładziemy od strony skóry i smażymy aż skórka stanie się złota.  W międzyczasie można skontrolować sytuację kaszy, przemieszać, a jeżeli cały płyn już się wchłonął, a naszym zdaniem kasza jest zbyt al'dente, dodać więcej bulionu i ponownie przykryć. Gdy skóra ryby nabierze złotego koloru delikatnie przewracamy

Cook&Love
Pieczony łosoś – pyszny obiad w 5 minut 237

porcje. Każdy kawałek posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb lub własną kompozycją przypraw (np. czosnek granulowany, bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy). Rybę układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Między kawałki ryby układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie(...)fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki

Dieta bez mleka