ryby - 22566 przepisów (strona:90/1505)

Ryba zapiekana na szpinaku 181

Szpinak: 2 czubate łyżki mąki ok. 40-50 g masła 2 szklanki bulionu 450 g mrożonego szpinaku 4-5 ząbków czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ryba: 2 płaty miruny/ dorsza/lub innej ryby o zwartej, mięsistej konsystencji odrobina soku z cytryny 2-3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do ryb kilka plasterków żółtego sera olej + masło(...)gałki muszkatołowej. Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornej formy. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę dzielimy na porcje. Skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdy kawałek otaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Obsmażone ryby układamy na szpinaku. Na każdym płacie umieszczamy plasterek żółtego sera. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
ROLADKI Z ŁOSOSIA 121

czasochłonnego. W lodówce znalazłam trochę łososia więc postanowiłam przygotować klasyczne, proste roladki z łososia. Konsumpcja ryb wzrasta z każdym rokiem. Na świecie je się średnio 20 kg ryb rocznie. W Polsce jemy średnio 13 kg ryb rocznie c jest bardzo słabym wynikiem ponieważ Finlandczycy jedzą ich 50 kg/rok a Portugalczycy aż 60 kg/rok.  Łosoś jest jedną(...)częściej kupowanych przez nas ryb. Zawiera on 20 g białka na 100 g ryb co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem tego składnika. Łosoś jest jednak wysokokaloryczny jednak jest bogaty w kwasy omega 3, które normalizują ciśnienie we krwi działają przeciwzakrzepowo zmniejsza cholesterol we krwi hamuje chorobę wieńcową serca zmniejsza rozwój cukrzycy typu 2 działa przeciwnowotworowo działa przeciwdepresyjnie Roladki

Kuchnia w oparach
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 256

tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym @media (min-width:800px){ .ads-right(...)jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Jeśli macie dużą patelnię, to spokojnie możecie na każdym kawałku ryby ułożyć najpierw suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką

Kulinarne Przeboje
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 203

pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła  - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę(...)czasie smażymy rybę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, rybę kładziemy od strony skóry i smażymy aż skórka stanie się złota.  W międzyczasie można skontrolować sytuację kaszy, przemieszać, a jeżeli cały płyn już się wchłonął, a naszym zdaniem kasza jest zbyt al'dente, dodać więcej bulionu i ponownie przykryć. Gdy skóra ryby nabierze złotego koloru delikatnie przewracamy

Cook&Love
Pieczony łosoś – pyszny obiad w 5 minut 259

porcje. Każdy kawałek posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb lub własną kompozycją przypraw (np. czosnek granulowany, bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy). Rybę układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Między kawałki ryby układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie(...)fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki

Dieta bez mleka
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów 156

Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h. Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych(...)obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto. Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry. Ryby podajemy ze świeżą sałatą, skropione cytryną i kilkoma kawałkami świeżego masła na wierzchu. Danie jest niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku. Zachwyca połączenie bazylii

Raj dla Podniebienia
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 127

naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się w nim ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.  Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne(...)Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy, że taki zabieg tylko podkręca smak naszej ryby a sos dzięki temu jest bogatszy w piąty smak umami. Uwieńczeniem całości są świeże zioła, których w tym daniu zabraknąć

Mango Papaja
Dorsz pod grzybową kruszonką 171

grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie(...)grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną

Poezja smaku
Smażony karp z karmelizowaną cebulą 189

Karp nie zawsze był rybą na Wigilię. I choć teraz stał się wręcz kultową rybą, na stołach Polaków masowo zagościł w czasach PRL. Jedni go lubią, inni nie specjalnie, ale chyba każdy skubnie kawałek ryby podczas kolacji:) W moim rodzinnym domu nie było tradycji przyrządzania dań z karpia. Teraz więc odkrywam jego smak i i różnorodność sposobów przygotowania. Najprostszym(...)olej do smażenia Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać domową vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć w misce warstwami na przemian z cebulą. Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby obtoczyć

Obiad gotowy
Kotleciki z mintaja 170

piątek w każdym domu. Wówczas w sklepach nie było wyboru. Kupowało się po prostu rybę, bez nazwy. Ryba była mrożona, w kostkach i to też było dla wszystkich oczywiste. Później już tylko panierka i obiad gotowy. Dzisiaj możemy wybierać i jeść ryby z całego świata, ale warto czasem wrócić do mintaja. Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których(...)zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk: 6 kostek mrożonego mintaja (około 600g) 1 duża cebula 1 jajko

Trzeci talerz
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55867

grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę  do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna.   Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu(...)pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tempura - łosoś w tempurze 171

około 180 stopniach – ciasto nie zanurzy się, lecz skwiercząc usmaży się na powierzchni oleju. Kolejność smażenia Jeśli smażymy jednorazowo nie tylko rybę, to w celu uniknięcia zmieszania smaków stosujmy zasadę: najpierw warzywa, potem mięso, a na końcu ryby i owoce morza. Gęstość ciasta Do warzyw, mięczaków, skorupiaków i białych ryb można zastosować ciasto o luźniejszej konsystencji. Natomiast(...)tłustych ryb i owoców morza lepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz ma swoje ulubione, czasem różne do różnych produktów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorada pieczona z warzywami 224

tymianek Czosnek rozgnieść i rozetrzeć z oliwą, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, solą (ok 1/2 łyżeczki) i pieprzem. Taką mieszaniną skropić ze wszystkich stron oczyszczoną rybę. Cytrynę pokroić na plasterki, włożyć do brzucha ryby i na wierzch. Odstawić na godzinę. Ziemniaki obrać i pokroić na małe części lub talarki, a cebulę skroić w piórka. Warzywa te skropić oliwą(...)wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie do piekarnika, już bez przykrycia i piec przez ok 30 min w zależności od wielkości ryby. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad

https:KKuchniaMniam
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 150

niekłopotliwa, a warszawskie korki sprawiły, że kurier dostarczył ją nieco później i pod dom. Sprawcą całego tego zamieszania była ekipa Lidla, która rzuciła nam wyzwanie. W ich nowej książce Ryby są super Dorota Wellman i Karol Okrasa udowadniają, że ich przyrządzanie wcale nie jest trudne. My udowadniamy, że potrafimy jeszcze prościej i nie mniej pysznie! Wy śledzicie fan page(...)białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania