ryby - 22566 przepisów (strona:99/1505)

Ryba w zalewie ketchupowo-pomidorowej 192

zalewie octowej z dodatkiem ketchupu i koncentratu pomidorowego..ja zrobiłam i rybę i płaty rybne bez ości., a pomysł na taką rybkę podpatrzyłam  tutaj. dowolna ryba przyprawa do ryb  mąka do panierki  olej do smażenia 5 szk.wody 1 szkl. octu 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru(...)ketchupu 5-6 łyżek przecieru pomidorowego Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju Wodę, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy  przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia .Gotować 10 minut.Następnie usmażone ryby zalać gorącą zalewą, odstawić

Moje domowe kucharzenie
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 190

listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności znalazło się także niewłaściwe jej przechowywanie. Oznacza to, że produkty, a w szczególności warzywa – owoce, mięso, ryby, wędliny – były narażone na psucie się przez nieodpowiednie warunki, w których były przechowywane. Biorąc pod uwagę postęp technologii bardzo łatwo można temu zaradzić, kupując nowoczesną lodówkę z innowacyjnymi funkcjami(...)wyjątkowo długo zachowuje doskonały smak, aromat, wygląd oraz witaminy. Utrzymywana temperatura 0 stopni Celsjusza oraz podział na strefę wilgotną i suchą stwarzają optymalne warunki do przechowywania zarówno mięsa i ryb, jak i owoców oraz warzyw. Poziom wilgotności musi być dostosowany do typu jedzenia: - niska wilgotność dla mięsa i ryb. Suche wnętrze jest pożądane by zapobiec skraplaniu się wody

Obiad gotowy
Dorsz z warzywami 152

Dorsz jest chudą, bardzo smaczną i łatwą do przygotowania rybą. Zawiera dużo potasu, fosforu, selenu, niacyny oraz witaminy B6 i B12. Najlepsza jest oczywiście świeża polędwica z dorsza, gdyż nie traci swoich walorów w czasie rozmrażania. Szkoda, że dostęp do świeżej ryby mają zapewne tylko, osoby mieszkające nad morzem lub w większych miastach. Mam szczęście, gdyż w moim mieście(...)jest możliwość kupienia dwa razy w tygodniu naprawdę świeżej ryby, takiej z lodu, a nie zamkniętej w folii lub głęboko mrożonej. Cena świeżej ryby może zniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula

Kuchcik gotuje
Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami 177

stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut. Przed(...)podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku. Krok po kroku: 1. Pokroić ziemniaki 2. Pokroić cebulę i czosnek 3. Wymieszać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę 4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego 5. Wysmarować rybę masłem z koperkiem 6. Skropić rybę cytryną i doprawić 7. Ułożyć rybę na ziemniaczkach Pobierz wersję

KuchniaWeDwoje.pl
Wigilijny karp w miodowej galarecie 320

smaku listki natki 1-2 ugotowane jajka-opcjonalnie do dekoracji cytryna WYKONANIE: Rybę oczyścić i pokroić w dzwonka a następnie na połówki usuwając kręgosłup.Jeśli mamy 2 małe karpie można pozostać pokrojony w dzwonka. Do gorącego bulionu dodać oczyszczony i przekrojony korzeń pietruszki, dodać kawałki ryby, dorzucić ziarna pieprzu i ew. sól do smaku. Rybę obgotowywać na małym ogniu(...)będzie gotowa, nie doprowadzać bulionu do wrzenia. Ryba nie może się też rozgotować. Rybę wyłowić delikatnie z bulionu by nie połamała się a bulion odstawić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie a następnie dodać ją do odrobiny gorącej aby rozpuściła się. Rozpuszczoną żelatynę dodać do wystudzonego bulionu.Postawić go ponownie na ogniu Dodać teraz do bulionu ocet i przecedzić przez drobne

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa rybno-warzywna 197

Zgodnie z obietnicą przedstawiamy propozycję przepisu na zupę na „prawdziwym” bulionie rybnym . Niewątpliwą jej zaletą jest możliwie wysoka zawartość „ryby w rybie” – jest ona bowiem od początku do końca najważniejszym składnikiem, a nie tylko„dodatkiem”. I to nawet jeśli weźmiemy pod uwagę całkiem sporą proporcję kolorowych świeżych warzyw, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w tytule. Takie rybno-warzywne, a przy(...)lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili (ostrożnie!) sól

Kulinarna Pokusa
Jesiena rybka gotowana w warzywnej parze. 155

patelni zeszklij cebulkę, dodaj paseczki papryki podlewają odrobiną wody z gotowania brokuła. Poduś chwilę, dodaj dynię. Posól i popieprz do smaku warzywa. Gdy będą prawie miękkie ułóż płaty ryby skórą do dołu. nakryj pokrywką. Po kilku minutach, g dy mięso ryby zbieleje przewróć płaty na drugą stronę. Po kilku minutach wyłącz ogień. Rybę ułóż na półmisku pozostawiając część(...)warzyw na patelni.  Wymieszaj je z ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem czarnym , jeśli trzeba. Półmisek z rybą udekoruj rózyczkami brokuła. Podawaj rybę  z ryżem z warzywami posypaną posiekanym koperkiem

Gotuj Sam!
Tajlandia od kuchni 189

dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie te foliówki A co tak właściwie się jada w tej Tajlandii? Przede wszystkim królują tu ryby i owoce morza. Na każdym kroku znaleźć można stoisko ze świeżymi (czasem jeszcze żywymi L ) rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz(...)też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione

Zawsze głodna!
Marynowana biała ryba 115

zalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć każdą inną rybę o białym mięsie. Taką rybę można podać na świąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: • 3 filety z flądry lub innej ryby • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki(...)łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Kawałki ryby ułożyć na sitku, które zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć i gotować porcjami na parze przez 2 minuty. • Tak ugotowaną rybę ułożyć

To co kocham
Zupa rybna z amura! 175

zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)asortymencie sklepu znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 150

pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy(...)klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki sos i polać pulpeciki

Pysznosci Babci Basi
Dietetyczny pstrąg pieczony w folii babci Basi 173

pietruszki , ( ja dodałam mrożony koperek ) Przygotowanie : 1.Przygotować produkty 2 Ryby dokładnie oczyścić, opłukać i osolić z zewnątrz i wewnątrz 2. Następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem, 3. Wewnątrz ryby posypać pieprzem cytrynowym, 4. Pół cytryny pokroić w plastry , a następnie na pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu(...)ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia i nie przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min ( w zależności od wielkości ryby ) w temp. 200 stopni

Pysznosci Babci Basi
Filety z mintaja w złotej panierce 213

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto(...)pamiętać, aby taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: - posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się; - używać dobrego oleju lub masła klarowanego; - rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; - odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo

Zasmakuj Kuchni
Zawalcz o swoje wewnętrzne piękno z Goldfish Kiss :) 141

cieszyć się nieskończonymi pokładami sił witalnych.  SKŁAD hydrolizowany kolagen z ryb * liofilizowany banan * liofilizowany owoc żurawiny * liofilizowane białko serwatkowe * liofilizowany owoc róży * liofilizowana czarna porzeczka KOLAGEN Z RYB   Najważniejszym i zarazem najciekawszym składnikiem występującym w Golffish Kiss jest roztwór kolagenu uzyskiwany z wyselekcjonowanych skór ryb słodkowodnych. Badania wykazały, że jest to najlepszy kolagen do zastosowania(...)człowieka. Użyty kolagen pochodzi ze skór młodych ryb, żyjących maksymalnie dwa lata. Dzięki temu w roztworze występują głownie kolagen typu I, II i III.  TYP I - jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie. Obecny jest w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach, tkance łącznej i podskórnej, skórze.  TYP II - występuje w chrząstkach stawowych

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania