ryby - 22088 przepisów (strona:100/1473)

Dorada po grecku z sosem tzatziki 176

zbierając naklejki za zakupy w sieci sklepów Lidl. Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi. Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :) Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu(...)oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.  Składniki :  2 dorady  1 cytryna  tymianek  2 garście roszponki  1 ogórek  2 ząbki czosnku  180g jogurtu naturalnego greckiego  2 łyżki oliwy z oliwek  sok z 1/2 cytryny  Przyprawy : oregano  pieprz czarny

Parowar Faceta
RYBA Z PIECZARKAMI 156

smażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy ,  podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby 1/2 kg.pieczarek 1 jajko mąka sok z cytryny 1 duza cebula 2-3 łyżki masła olej przyprawa uniwersalna lub Vegeta sól ************************************* Cebulę siekamy drobno.Ryb(...)godziny.Jajko roztrzepać .Filety z ryby panierujemy najpierw w mące , a następnie w jajku.Olej Rozgrzać na patelni , usmażyć rybę.Pieczarki oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś z konfiturą z białej cebuli 97

około 150 ml) i dusić aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać(...)sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty. Na talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę. Podałam z solirodem**. *użyłam ryby z Bałtyku,  przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie   ProVita . A ryby były prosto z kutra. ** niestety soliród z zamrażarki i już

królestwo garów
flądra na jarzynach 147

Prosiliście ostatnio o więcej przepisów na ryby, zaopatrzyłam się więc w różne gatunki ryb i zaczynam dziś od flądry. Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad.  Składniki: 5 małych tuszek flądry 3-4 łyżki mąki(...)łyżeczki przyprawy do ryb z cytryną sól pieprz 2 ząbki czosnku 500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej) 2 łyżki masła olej do smażenia Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami 148

zrobić nudle z cukinii. Aby zrobić nudle z cukinii potrzebny jest specjalny przyrząd, który nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej ryby jak morszczuk czy dorsz. Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami Składniki: 4 – 5 porcji 2 puszki kokosowego mleka(...)warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego sosu 1 doniczka świeżej kolendry 2 suszone liście limonki 2 dymki 1 czerwona chili 400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz 300 g cukinii czarny pieprz do smaku sok z połowy limonki Wlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję i rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez

codojedzenia
Cytrynowy dorsz. 119

plastry. Sok z cytryny połączyć z oliwą i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Polędwice pokroić na mniejsze porcje a następnie ponacinać na głębokośc ok 1 cm. (na całej powierzchni ryby(...)Rybę dokładnie nasmarować powstałą marynatą z każdej strony. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki a następnie plastry powkładac w otwory na całej rybie. Rozmaryn opłukać i również po listku włozyc w nacięcia. Wierzch ryby oprószyć startą skórką z cytryny oraz pieprzem cytrynowym.Na wierzchu możemy połozyc dodatkowo gałązke rozmarynu. Rybę zawinąć w folie alumiiową i piec do miękkości

Radość kipiąca uśmiechem.
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 288

cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać(...)wino. Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej pod górną grzałką do zrumienienia. Ryby i warzywa przełożyć na talerze, posypać koperkiem, podać z ziemniakami i cząstkami cytryny.         Naczynie do zapiekania Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec

SzczyptaSmaQ
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 132

ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła  sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Sporą blachę wykładamy aluminiową folią(...)desce do krojenia, nożem miażdżymy  ząbki czosnku, siekamy go i dodajemy do niego pieprz, sól oraz masło. Całość ze sobą mieszamy a następnie nacieramy czosnkowym masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia. Do wnętrza ryby, wkładamy nać pietruszki i układamy szczupaka na blasze, wyłożonej folią. Nakrywamy rybę, drugim kawałkiem aluminiowej folii i wstawiamy

Miód i pieprz
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 180

zdecydowana większość z nas kupuje rybę mrożoną i dlatego taką postanowiłam wykorzystać :) I to udało mi się z niej przygotować. W mojej kuchni preferują dania proste i dość szybkie do zrobienia, dlatego nie siliłam się na nic skomplikowanego. Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Składniki : około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej(...)glazurze 5-6 dag szpinaku kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia, sok z cytryny Przygotowanie : Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza

Proste Potrawy
Ryba na czerwono z brzoskwinią 87

Składniki: * 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj * puszka brzoskwiń * 5 łyżek koncentratu pomidorowego * 3 małe cebule * sól, pieprz * mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka(...)podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Pstrąg pieczony z porem i pomidorami 127

Dzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga. Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy(...)brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20 minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg ) 180 o C przez około 30 lub dłużej

Smaki Ewy
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 116

próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa(...)ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem

Smaki Ewy
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 130

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego. Składniki: 2 średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki(...)Nakładamy pierwszy ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy

Smaki Ewy
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 169

tygodniu. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię rybę z grzybami , więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji(...)łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę

codojedzenia
Pstrąg pieczony z warzywami. 230

młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania      Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą do ryb (z zewnątrz i od środka). Z gałązek pietruszki i selera odrywamy liście i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy, dodajemy łyżeczkę przyprawy(...)ryb mieszamy z liśćmi. Powstałą masę dzielimy na trzy części i każdą z nich nadziewamy ryby, gotowe wkładamy do lodówki.      Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki

Rozpustne gotowanie