ryby - 22566 przepisów (strona:110/1505)

Kotleciki rybne 203

Ryba, przez wielu nielubiana, przez innych jedzona w postaci gotowych paluszków, lub smażona w panierce. Chcę Wam zaproponować alternatywną wersję na danie z ryb, czyli kotleciki, które dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :) Składniki: ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety(...)dorsza i pangi sucha kajzerka cebula 2 jajka koperek przyprawy i zioła: sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, oregano, bazylia, lubczyk Filety kroimy w kostkę "ucieramy" przy pomocy blendera na jednolitą masę.  Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ryby wraz z koperkiem, ziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku

Taste Of My Day
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 191

ząbkami czosnku i polaną dużą ilością oliwy. Była przepyszna i od tego momentu stała się moją ulubioną rybą. Dlatego bez wahania wybrałam ją z menu malutkiej restauracji rybnej w chorwackiej miejscowości Novigrad , gdzie spędziłam ostatnie wakacje. Przepiękny Novigrad jest miasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki(...)Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw. Dorada pod względem "budowy" bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga - ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli więc nie jadasz ryb z powodu ości, spróbuj doradę! Kiedyś raczej nie spotykałam jej w sklepach, ale teraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Morszczuk w sosie z krewetkami 16

Odkąd pamiętam u mnie w domu piątek był dniem rybnym - przynajmniej ten raz w tygodniu na obiad musiała być ryba. Owoce morza bywały rzadziej, raczej w postaci krewetek jako dodatku do ryżu czy makaronu niż głównego składnika dania (więcej inspiracji na dania z krewetkami znajdziecie tutaj). Tym razem z kolei pokażę Wam pomysł na połączenie białej ryby i owoców(...)morza. Morszczuk w sosie z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne: 400g morszczuka, 150g oczyszczonych krewetek, 120g marchwi, 100g cebuli, ząbek czosnku, 250ml domowego bulionu warzywnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżka mąki pszennej, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić

Z notatnika dietetyka
delikatne kotlety rybne z airfryer... 26

Składniki: filety dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka duża, boczek wędzony parzony 6 plastrów 1 opakowanie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, szczypiorek cienki 1 pęczek, natka pietruszki 4 łodyżki, tarta bułka 3/4 szklankki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba (3-4 łyżki) Filety odmroziłam na durszlaku(...)dodać jajka, kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić. Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 23 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z dorsza smażony w panierce z egzotyczną sałatką grecką 31

oliwek 1 dojrzałe mango 1/3 szklanki oliwy extra vergine około 1 łyżka soku z limonki lub octu balsamicznego (dostosować ilość do smaku) sól, pieprz, suszone oregano do smaku Przygotowanie ryby panierowanej: Umyć i suszyć filety z dorsza. Posolić i popieprzyć z obu stron. W jednej misce ubić jajka z odrobiną wody, do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej(...)bułkę tartą Panko. Każdy filet najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w ubitych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć rybę na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. po usmażeniu odsączyć rybę na papierowym ręczniku. Przygotowanie egzotycznej sałatki greckiej: Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę, i mango, obrać (jeżeli potrzeba, umyć i pokroić

Moja Książka Kucharska
Dorsz pod pierzynką 59

Dorsz pod pierzynką – wyjątkowo pyszny sposób na rybę! Wybrałam dorsza, ale można użyć innej ryby morskiej jak morszczuk, halibut, mintaj, jesiotr. Pory duszone na maśle, zioła, musztarda – wszystko świetnie współgra i pysznie aromatyzuje rybę. Ryba nie jest smażona tylko pieczona, więc tym bardziej danie jest lekkostrawne no i ma więcej wartości odżywczych. Świetnie smakuje z ziemniakami puree(...)olejem aż zmiękną. Filety dorsza kroimy w porcje, układamy w naczyniu żaroodporny, oprószamy solą i pieprzem. Pora mieszamy z koperkiem, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na filetach ryby. Śmietanę mieszamy z musztardą, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką ziemniaczaną, polewamy całość. Pieczemy 30 min w 200 stopniach. Artykuł Dorsz pod pierzynką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Tatar z łososia 46

Tatar z łososia to proste danie rybne , które świetnie sprawdza się podane jako przekąska . Przypadnie on do gustu wszystkich tym, którzy lubią połączenie świeżej ryby z intensywnym smakiem cebuli, marynowanych kaparów oraz soku z cytryny. Jako danie tatar wywodzi się z Francji i w oryginale jest to danie przyrządzane ze świeżego mięsa wołowego. Obecnie jednak nikogo już nie dziwi(...)tatar z warzyw czy tatar z ryb i te odbiegające od oryginału tatary są równie popularne i często spotkać można je w menu wielu restauracji. Jeśli zatem jesteście fanami dań ze świeżych ryb takich jak na przykład sushi, to ten tatar z pewnością wam posmakuje. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tatar z łososia i życzę

MeCooks
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 29

nazwaliśmy fast and fryless . Szukaliśmy takich przepisów, które będą robiły się same – wszystkie razem w piekarniku. Jak się okazało upiec można właściwie wszystko – nawet „smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu(...)koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia, które jest przecież średnio zdrowe, dania nie zawierają właściwie tłuszczu, nie mamy w domu zapachu smażonej ryby (z którym nawet najlepszy okap sobie nie poradzi). Oczywiście przygotowanie składników i przekładanie wszystkiego w piecu chwilę zajmuje – w sumie spędziliśmy więc dwie godziny w kuchni

Niedzielny kucharz
Smażenie bez tłuszczu 38

Smażenie na suchej patelni to jedna z najprostszych metod przygotowania potraw bez użycia tłuszczu. Wystarczy rozgrzać patelnię na średnim ogniu i umieścić na niej pokrojone produkty, takie jak mięso, ryby czy warzywa. Potrawy można również przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami, aby wzmocnić smak. Pamiętaj jednak, aby regularnie mieszkać danie, aby uniknąć przypalenia. Smażenie na Grillu Smażenie na grillu(...)opcja dla miłośników smaku wędzonego. Grillowanie nie tylko nadaje potrawom charakterystycznego aromatu, ale także pozwala na osiągnięcie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Możesz grillować mięso, warzywa, owoce czy nawet ryby. Przed umieszczeniem na grillu, warto przyprawić potrawy i skropić je sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Smażenie na Gorącej Płycie Gorąca płyta, tak jak grill, nadaje potrawom charakterystyczny

Podstawy Gotowania
Kwasy tłuszczowe omega-3. Czy warto je suplementować? Plus zestawienie 20 rybnych przepisów z bloga :) 48

Jest składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych, warunkuje prawidłowe działanie funkcjonowanie nerwowego, buduje komórki siatkówki oka i wpływa na nasz wzrok. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA znajdziemy w: – tłustych rybach, np. śledź , łosoś, makrela, sardynki, – w niewielkich ilościach kwasy te powstają w naszym organizmie z kwasu ALA. Jaki wpływ na zdrowie wykazują kwasy tłuszczowe omega-3? warunkują prawidłową(...)która prawidłowo skomponowana jest w stanie dostarczyć nam wszystkie niezbędne składniki, w tym także kwasy tłuszczowe omega-3. Warunkiem w tym przypadku jest regularne spożywanie minimum dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo. Pytanie brzmi, czy występują one w Waszym menu w takiej ilości? Suplementację kwasami tłuszczowymi omega-3 warto rozważyć: u osób z obniżoną odpornością, z chorobami skórnymi, u wegan

Natka Pietruszki
Śledzie pomorskie 28

dziś ponownie śledzie. Plany miałam nieco inne, ale zdjęcie wegańskich śledzi mi nie do końca wyszło, dlatego publikuję przepis na śledzie, które jednak ryby przypominają. W weekend zrobię ponownie te wegańskie, machnę porządne zdjęcie i w przyszłym tygodniu wrzucę przepis na bloga. Śledzie pomorskie. Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne, ale to nie mój pomysł. Wydaje mi się(...)popularny, że i bez Hani spokojnie dałabym radę. Zresztą na blogu mam wegańską wersję tej przekąski. Zapytacie z czym? A z bakłażanem . I składniki są praktycznie identyczne. Nie licząc ryb oczywiście. Tytułowe śledzie są jednymi z moich ulubionych. Od czasu do czasu zdarzało mi się kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję

Kardamonovy
Pasta z serka śmietankowego i wędzonego łososia 36

spodziewałam się fajnego efektu, ale nie aż tak. Nie pamiętam czemu zrobiłam tytułową pastę, ale coś mi świta, że z jakiejś innej potrawy została mi niewielka ilość wędzonej ryby (chyba z sałatki z pomarańczami ). Nie chciałam znowu łączyć ryby z jajkami, bo takich past na blogu już parę mam. Postanowiłam zrobić pastę do chleba. Ostatecznie okazało się(...)Jeżeli chodzi o dodatki. Hm… zioła możecie dodać dowolne. Ja normalnie pewnie dorzuciłabym natkę pietruszki, ale w sumie tylko dlatego, że ciągle zapominam jak dobrze komponują się ryby z koperkiem. Koperek miałam (na szczęście), więc go dodałam. Fajnie byłoby też połączyć np. szczypiorek z koperkiem i natką. Czosnek? No oczywiście. Dla mnie ryba i czosnek to połączenie idealne

Kardamonovy
Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 55

obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać!     Składniki: 350g polędwicy z dorsza sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa pół szklanki mąki do obtoczenia ryby olej do smażenia garść orzechów włoskich 200g szpinaku 100g żółtego sera np gouda 50g sera pleśniowego np gorgonzola 150g słodkiej śmietanki 30 lub 36% kilka suszonych pomidorków z zalewy(...)olejowej 2 ząbki czosnku       *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym *** *** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony *** *** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez chwilkę orzechy *** *** Dodajemy szpinak

Blog z Apetytem
Pierogi prosto z morza 37

Dzisiaj polecają się pierogi. Nazwałem je nie dlatego, że je przesoliłem. Powód jest bardziej oczywisty niż przesolenie w moim przypadku. Farszem jest ryba, jedna z moich ulubionych, idealna do ryby po grecku. Nie jest to skomplikowane danie, nie zrobiłem go ze względu na piątkowy post. Miałem ochotę na rybę i mały eksperyment. Udał się wybornie, a moja zachcianka została(...)wody     Farsz: 700 g fileta z czarniaka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka smalcu sól, pieprz         Przygotowanie:     Z ryby usuwamy ości, drobno mielimy. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Razem z posiekaną natką, dodajemy do ryby. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy

R'n'G Kitchen
Ryba zapiekana w porach 97

Ryba zapiekana w porach to jedna z moich propozycji na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Przygotowana w ten sposób ryba zapiekana w porach jest niezwykle aromatyczna i kremowa. Ryba zapiekana w porach jest też świetnym pomysłem na piątkowy obiad i podana w towarzystwie ziemniaków czy kaszy, ale ja na pewno zrobię ją także na święta. Warto dodać, że jej przygotowanie(...)zajmie wam wiele czasu i też nie wymaga ona długiej listy wyszukanych składników, także warto pomyśleć o jej zrobieniu. Taka ryba zapiekana w porach to zdecydowanie super pomysł, aby zaskoczyć waszych bliskich w te święta nowym daniem. Tak więc gorąco polecam wypróbować poniższy przepis i mam nadzieję, że przypadnie on wam do gustu, tak jak mojej rodzince. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci