ryby - 22566 przepisów (strona:119/1505)

Ryba w pomidorach na zimno. 152

Każdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki(...)jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas! Składniki: 4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g) 2 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Ceviche z dorsza 176

Ceviche - surowa ryba poddawana marynacie z cytrusów. Limonka, cytryna lub pomarańcza. Do tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki(...)gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam

Szczęśliwa kuchnia
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 230

jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć(...)żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu

Kraina Miodem Płynąca
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 165

zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej(...)mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju

wegujemy
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 122

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny(...)Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni.  Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 25-30 minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 184

Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki(...)stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pstrąg duszony w porach 119

łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku(...)Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut  z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę

Gotuj Sam!
Maślany miętus 152

dawno temu kiedyś ją jadłam ( zapamiętałam nazwę ) ale ni w ząb nie pamiętałam jak smakowała. Niedawno natknęłam się na miętusa w sklepie ( hurtowni ). Ryba wyglądała sympatycznie i zachęcająco. Postanowiłam kupić. Aby poznać lepiej smak tej ryby usmażyłam ją tylko na maśle z dodatkiem oleju. Ryba przepyszna. Jak będziecie mieli możliwość kupienia miętusa to warto. Szkoda tylko, że tak rzadko(...)łuski i oczyszczamy. Jeżeli mamy miętusa całego warto go przekroić na płat. Miętusa tylko solimy i obtaczamy w mące. Na patelnię wykładamy masło klarowane i dolewamy niewielką ilość oleju. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Morszczuk smażony w cieście na zielono 128

dodatkowo w cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w  ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów. Składniki: Filety z morszczuka ( mrożone(...)drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje ( wiadomo :) )surówka z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już poezja. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Jaglane kotlety z rybą i szalotką 143

Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. A ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez(...)wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki. Składniki 250 g filetu z mintaja 100 g kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy

My Chcemy Jeść
Sandacz smażony 163

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki(...)temu ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Filet z morszczuka po kaszubsku 151

Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka(...)liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego  Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Łosoś pieczony na soli babci Basi 116

więc dzisiaj polecam łososia pieczonego na soli. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Do tego bardzo soczysta i aromatyczna ! Potrzebne nam składniki : 1- 2 filety z łososia ze skórą po 25 dag ( ja miałam jeden ) ok. 1/2 kg soli kuchennej, pieprz cytrynowy Kamis, przyprawa do ryb Prymat, Sposób przygotowania : Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno około 1 centymetrową(...)warstwę soli. Filety opłukać i położyć na soli skórą do dołu. Każdy filet oprószyć obficie przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Naczynie z pokrywką lub przykryte folią aluminiową wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-45 min .   Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Pysznosci Babci Basi