ryby - 22566 przepisów (strona:134/1505)

Ryba pieczona pod pierzynką cebulową 150

Przepis na pyszną rybę pieczoną w piekarniku z cebulą i serem wędzonym. Składniki: 2-3 filety z ulubionej ryby 2 łyżki musztardy (ostrej) 2 cebule 100 g sera wędzonego sok z cytryny sól(...)pieprz rozmaryn Przygotowanie Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Rybę smarujemy musztardą, na niej układamy cebulę i starty ser. Posypujemy rozmarynem. Ryby zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 minut, po czym otwieramy folię i pieczemy bez przykrycia jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Ryba w cieście serowym 438

dodajemy ser starty na tarce i mieszamy. Rybę maczamy w tak przygotowanym cieście. Najpierw z jednej strony, i tą stroną kładziemy od razu rybę na patelnię z rozgrzanym olejem. Łyżką nakładamy ciasto na górną stronę ryby (inaczej ciasto może spłynąć z ryby). Odwracamy, kiedy ciasto na dole się ładnie zarumieni i smażymy z drugiej strony

e-PrzepisyKulinarne
Smazony szczupak 122

roku na wigilie ze stawów hodowlanych w Bielanach k/Oświęcimia zakupiłam trzy ryby: jesiotra, suma i szczupaka. Było to dla mnie wyzwanie, bo nigdy wczesnej nie jadłam tych ryb ani ich nie przyrządzałam. Kierując się radami znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały(...)zrobione dosłownie na 5 minut przed podaniem na wigilijny stół. Mam nadzieję, że mimo to zachęcę was do sięgnięcia po tę cudowną, polską rybę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tandori rybka 182

wypróbowania tej opcji na postny obiad. Dodałam od siebie do sosu warzywnego ananasa a wyrzuciłam fasolę i oliwki było pysznie Tandori ryba z sosem słodko - ostrym ok 30-40 minut 3 osoby składniki 3 filety z białej ryby osuszone i pokrojone w dość grube paski sok z cytryny 2 łyżeczki przyprawy tandorii masala jajko mąka mleko - 3/4 szklanki sól(...)pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe  dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori masala  pieprz cayenne

sierotka maRysia w kuchni
Rybka pod marchewką 174

Jest to wariacja ryby po grecku. A właściwie jej zubożona wersja, gdyż jedynym warzywem korzeniowym jest tutaj marchewka. Moja danie jest także nieco odchudzone , gdyż ryby wcześniej nie panieruję i obsmażam a duszę wraz z marchewką. Danie jest również pyszne na drugi dzień, gdyż smaki zdecydowanie się wzmocnią. Porcja na 4 osoby: - około 1 kilograma ryby(...)ziarenek ( stopień ostrości zależy od nas. moja wersja jest lekko pikantna) - 2-3 ząbki czosnku - 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, 3 łyżki oleju - 1/3 szklanki wody. Moja ryba była w postaci dwóch dużych filetów. Każdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki

kawawszklance
Ryba z szafranowym ryżem 142

stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam! Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta szafranu 3/4 kubka ryżu 250ml bulionu rybnego(...)oliwa  masło do smażenia natka pietruszki sól, biały pieprz Przygotowanie : Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić. Na suchej patelni uprażyć kmin, aż zacznie wydobywać aromat, dodać oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli

Codzienne Gotowanie
Ryba corvina 239

która mobilizowała nas do powrotu:-) W roli głównej ryba  corvina  o  której to Polonesa pierwszy raz usłyszała gdy już pojawiła się w postaci smażonych kawałków na stole. Brasileiro zdobył ją oczywiście w miejscu gdzie dostać można wszystko czyli w sklepie afrykańskim na ulicy Andersa, Warszawa. Składniki: 1 kg ryby corviny  3 ząbki czosnku(...)łyżki kuminu 1 cytryna bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie:  Rozmnożone kawałki ryby pokroić w kawałki. Naciąć skórkę i natrzeć miksturą z soku z cytryny, kuminu i czosnku. Odstawić na pół godziny.  Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. A o to i poniżej gotowe kawałki

Smaki Brazylii
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 170

Lubię ryby, ale jem je rzadko, bo moja druga połówka dostaje niemalże torsji już na sam ich widok. Swojego czasu starałam się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI(...)solą w środku i na zewnątrz. Wkładamy do jej wnętrza trochę masła, potem mieszankę dodatków i znowu trochę masła. Obwiązujemy pstrąga sznurkiem, żeby utrudnić farszowi ewentualne wypłynięcie. Dodatkowo pakujemy rybę w folię aluminiową. Tutaj następuje kilka możliwości. Jeżeli jest sezon i pogoda, a my jesteśmy dumnymi posiadaczami grilla to układamy taką rybkę na ruszcie. Jeżeli albo nie ma sezonu, albo

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg łososiowy z chermoulą 182

się nie spełniły - chermoula ma bardzo intensywny smak, wielu idealnie komponujących się przypraw, a tę mieszankę kminek dopełnia fantastycznie. Myślę, że w moim życiu ryba zyskała nowy wymiar ;) PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z CHERMOULĄ Składniki do ryby: - filet z pstrąga łososiowego  - rozmaryn - tymianek - cytryna - oliwa - pieprz - sól Przygotowanie ryby: Rybę myjemy, osuszamy, wykładamy do brytfanki/na blaszkę skórą do góry(...)Skórę nacinamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryka - skórka i sok z 1/2 cytryny - 50 mililitrów oliwy - duża garść liści

Życie zamknięte w smaku
Placki rybno – ziemniaczane 188

główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta(...)obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej zrobić to dzień wcześniej . Rybę pozbawiamy skóry i ości , kroimy w małe kwadratowe kawałki około 2 cm . Podsmażamy przez 4 minuty na maśle , lekko solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Do dużej miski przeciskamy przez praskę ziemniaki

Ogrodnik w podróży
Kotleciki rybne 207

Kotleciki nie tylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę

NA MOIM TALERZU
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 136

grillowana w papilotkach z liści klonu, to jeden z tych przepisów, który można dopisać do listy "gdyby zabrakło folii aluminiowej". Sprawdzają się one w tej wersji wyjątkowo dobrze, a ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku. Dla 4 osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta(...)Dużo łatwiej będzie nam kontrolować temperaturę, a trudniej zaś przypalić liście. ;) Najlepszy aromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również możemy przygotować na powietrzu, na grillowej patelni, w sposób następujący: Na patelni

Kuchenna Kontrrewolucya
Curry rybne 123

morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować! Krewetki duże i małe, ośmiornice - od malutkich baby do całkiem pokaźne okazy! Kalmary, wiele odmian małży, ostrygi, tuńczyki, dorady i piękne(...)cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Osuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną

Plate of Joy
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 206

Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie(...)plastry cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz czarny pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy

Kuchnia po mojemu
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 257

przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad. Ja dziś mam dla Was przepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ). Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka(...)burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej do smażenia ** Śmiało

Ostra na Słodko