KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 155Pierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś
W kuchni Karmel-itki
HERBATA KORZENNA 161Święta i okres świąteczny to nie tylko czas spędzany na przygotowaniach, gotowaniu, sprzątaniu czy docelowo na spotkaniach z rodziną i wspólnym świętowaniu. To także najlepszy
W kuchni Karmel-itki
Karp smażony z sosem grzybowym 163kilka gałązek świeżego tymianku ząbek czosnku masło olej 1 czubata łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Karp: Zabitą rybę dokładnie oczyszczamy. Robimy to nacinając brzuch ryby od ogona, wzdłuż, końcem noża. Nie wkładamy ostrza zbyt głęboko żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby jednak tak się przydarzyło i jego treść wylała się należy(...)szybko i dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą bo inaczej jej mięso może być gorzkie. Po rozcięciu ręką wyjmujemy wnętrzności. Odcinamy całą głowę. Wszystko dokładnie myjemy. Następnie kroimy w dzwonka, oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę
Życie zaczyna się w kuchni
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 169Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź
W kuchni Karmel-itki
Ryba po japońsku 1542ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu) olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/3 szklanki(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać razem, dodać trochę soli i pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 2. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia. 3. Na głębszej
Danka Pichci
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 182Ho, ho, ho! Kolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy
W kuchni Karmel-itki
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 185Tym przepisem rozpoczynamy Święta! Chociaż do Świąt jeszcze trochę, to już w sklepach i galeriach handlowych rozbrzmiewają świąteczne piosenki, miasta ozdobiono już lampkami, a w powietrzu
W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 190Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze
W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL OWOCE LEŚNE Z MELISĄ 145Koktajle, gęste i kolorowe, obłędnie owocowe polecają się na drugie śniadanie czy przekąskę w pracy, szkole, domu. Dostarczają witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, poprawiają
W kuchni Karmel-itki
MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 170Dania warzywne stanowią zdecydowaną większość naszych obiadów. Nie rezygnujemy w całości z mięsa, wybieramy jednak warzywa zdecydowanie częściej, a w szczególności te, które dostajemy od rodziny
W kuchni Karmel-itki
HUMMUS Z BURAKIEM 179Przepisów na hummus jest całe mnóstwo, każdy robi go niby tak samo, a jednak nieco inaczej. Jesteśmy wielkimi fanami tej pasty z ciecierzycy i tahini, ale
W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL MALINA ŚLIWKA BEZ LAKTOZY 157Choć nie jesteśmy osobami, które rezygnują na co dzień z nabiału i produktów zawierających laktozę, czasami zdarza się nam korzystać z napojów roślinnych, np. z mleka
W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI 218Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam placek drożdżowy z owocami. Dwa lata temu? Trzy? Bardzo dawno! Musiało minąć sporo czasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to
W kuchni Karmel-itki
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM 185Włoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto
W kuchni Karmel-itki
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 193Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także(...)skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki. Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem
Gotujemy i jemy