pysznych spanakopitas. Więc śmiało możemy zrobić z połowy składników. W roli głównej ser Favita mojej ulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego(...)arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą
Malinowe Pocałunkitortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare kawałków sera feta, całość posypuję pokrojoną czerwoną cebulą i serem mozarellą.Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe
Magiczna kuchnia Dariijednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który stanowił inspirację dla muszkatołowego dressingu.Składniki:sałatka2 garście świeżych liści szpinaku2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni2 szklanki pokrojonych w kostkę buraków1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej(...)pieczenia i układamy między nimi 4 ząbki czosnku.Pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, zdejmujemy dynię i skrapiamy sokiem z limonki. Buraki dopiekamy dodatkowe 10 minut.W misce układamy szpinak, kozi ser, cebulę, dynię i buraki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Na koniec jeszcze kilka zdjęć samej dyni, od której od kilku dni nie mogę oderwać wzroku
W kuchni wieczorembotwinkę. Było warto :) składniki:opakowanie młodego, świeżego szpinaku100 - 150 g ulubionego koziego seragarść kaparówpęczek botwinki1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki)sos wnegert albo sos balsamiczny Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy
Bon Appetit Małgorzatymłodego szpinaku1 duża szalotka3 ząbki czosnku120 g śmietany200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowysólpieprzgałka muszkatołowałyżka kaparów do posypaniamały pęczek koperkuprzygotowanieCebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Stare Garymięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę.Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli.W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez
Stare Garyrosliny w zielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor. Dzisiejszy koktajl oprocz szpinaku,mango i jablka ma w swoim skladzie nasiona chia.Chia oprocz wielu dobroczynnych skladnikow wprowadza takze ogromna ilosc blonnika,ktory syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami.Jesli nie lubisz szpinaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój nie zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy(...)ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię – najlepiej grillową i smażymy około
UgotujmyTo.plszklanki mąki pół zimnej margaryny 1 duże żółtko szczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych(...)lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami
pieprzny smaczekprzepis nie będzie skomplikowany także zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!!Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur1 łyżka masła 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Sposób wykonania(...)Piersi natrzeć oliwą z czosnkiem,solą, pieprzem zostawić na całą noc. Szpinak (bez ogonków ) zblanszować na maśle. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora ( bez skórki) oraz pokrojony ser w plastry. Chwilę dusić pod przykryciem. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół żeby powstały 4 płaty, które należy rozbić przez folię na cieniutkie plasterki. Na nich rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną masę szpinakową
pieprzny smaczeknaczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół z termoobiegiem) przez około 45 minut (ale sprawdzamy je, bo może im wystarczyć mniej czasu).Świetnie smakuje ze szpinakiem - przepis na "szpinak idealny" był przy tym przepisie (klik).To takie "nasze" dodawać do potraw zieloną 'papkę' i czosnek.W całym domu pachnie pięknie! Aromat unosi się i zaprasza do piekarnika
Wypisz Wymalujprodukty i warzywa, żeby czuć się lekko i mieć energię do życia! Dzisiaj proponuję przepis naleśniki szpinakowe z otrębami owsianymi oraz dwa rodzaje nadzienia :) Składniki:Naleśniki: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1,5 szklanki mleka 1 szklanka otrębów owsianych 2 jajka łyżka oleju czubata łyżka mąki szczypta soli I. Nadzienie z serem feta: 1/3 kostki sera feta 4 - 5 pomidorów(...)suszonych II. Nadzienie z makrelą: pół wędzonej makreli 2 jajka na twardo łyżka ketchupu 10 g śmietankowego serka kanapkowego pieprz Wykonanie: Naleśniki: Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól i mieszamy. Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy
Taste Of My Daymarca 2013 roku. Kolejnym krokiem jest wybór nadzień. My zrobiliśmy dwa rodzaje. Nadzienie 1: rukola serek topiony śmietankowy szparagi marynowane suszone pomidory oliwki czarne szynka Nadzienie 2: ser camembert szpinak (przesmażony z czosnkiem, pieprzem, z dodatkiem sera feta i papryczki chilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika po kolei nakładamy wszystkie składniki:1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki(...)suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie naszego naleśnika. Podajemy ze świeżymi warzywami :) Smacznego
Taste Of My Dayjednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki muszkatołowej- sól, pieprz Przygotowania rozpoczynamy od umycia skrzydełek i wrzucenia ich do garnka z zimną wodą. Garnek(...)oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była nadal zamarznięta, ale okazało się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez chwilę, po czym dodajemy
Kulinarne zapędy KokosaPrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g łososia wędzonego, ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama feta), sól, pieprz. Wykonanie;Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą i pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Anioły w kuchni