pokryć dno i „górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek 150 g bekonu w plasterkach ok . 150-200 g świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach 150 g innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery słodkaw-orzechowe, typu emmentaler, provolone sól, pieprz 1 cebula łyżka oliwy(...)połowę z tych, które usmażyliście), tak by pokryły dno. Na nie wykładamy cheddar – dokładnie od brzegów wydrążonego chleba. Kolejna warstwa to pieczarki z cebulą. Na nie kładziemy liście szpinaku baby. Następnie układamy chrupki bekon. Na niego kładziemy drugi ser i przykrywamy resztą steków. Wszystkie warstwy nakrywany odciętą górą z chleba. Tak przygotowaną kanapkę z wołowiną zawijamy szczelnie w folię
Pociąg Do Kuchningredients ) Ciasto ( Dough ) 500g mąki ( 500g of flour ) 150ml gorącej wody ( 150ml of hot water ) 1 jajko ( 1 egg ) szczypta soli ( a pinch of salt ) Farsz ( Filling ) 500g świeżego szpinaku ( 500g of fresh spinach ) 100g sera feta ( 100g of feta cheese ) 1 cebula (1 onion ) 1 ząbek czosnku ( 1 clove of garlic ) 2 łyżki oliwy ( 1tbs of olive oil ) Przygotowanie(...)your hand. When it’s done, cover it and leave for a moment. Posiekany drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie i doprawiamy solą. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy, aż woda całkowicie odparuje. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku pieprzem. Chopped garlic and onion fry on olive oil and season it with a pinch
Jacob TastesSkładniki: 4 tortille 100 g serka śmietankowego 4 duże plastry szynki babuni garść świeżych liści szpinaku Składniki na sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżki miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na desce układamy pierwszą tortillę, smarujemy 1/4 śmietankowego serka. Kładziemy plaster szynki babuni, smarujemy 1/4 przygotowanego sosu(...)Układamy kilka listków szpinaku. Zawijamy ciasno, kroimy na równe kawałki; w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę i układamy na dużym talerzu. Czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Smacznego
My Culinary Artprzepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety 1/2 jajka lub 1 malutkie 1/2 cebuli 1 malutki ząbek czosnku 1 łyżka oleju z pomidorów Pieprz Najpierw przygotowujemy farsz(...)patelnie wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Pół cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory oraz szpinak. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy
Kolizje SmakówKrólowa jesieni dynia w akcji. Dziś wylądowała w całkiem wschodnim daniu czyli pilawie. Danie jest znakomite i bardzo pyszne, polecam serdecznie, dodatek szpinaku i grzybów zwiększa jeszcze walory smakowe dyni. Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 kiwi 1 szklanka mleka 1 banan 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka syropu klonowego Kiwi i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać szpinak oraz mleko. Zmiksować. W drugim naczyniu rozgnieść/zmiksować maliny z syropem klonowym. Na dno szklanki wyłożyć maliny. Polać je zielonym koktajlem
Moja Galeria SmakuDanie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki. W międzyczasie rozmroziłam szpinak i dotąd mieszałam i gotowałam go w garnku aż odparowała z niego woda. Dodałam sól, pieprz,czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam(...)piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Polecam! Smacznego
potrawyregionalnenaleśniki: 0,5 szkl mleka 0,5 szkl wody 1 jajko mąka szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie zielone: 300 g liści buraka naciowego lub szpinaku 1 szkl mleka 1 łyżeczka soli pieprz pieprz ziołowy staroplski pół cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej nadzienie czerwone: 1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany(...)sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych. nadzienie zielone: Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle
Gotowanie jest łatweporcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza dyni - 3 gałązki rozmarynu *opcjonalnie: wegański parmezan z nerkowców Dynie dokładnie myjemy, odcinamy delikatnie spody(...)soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu do momentu, aż całkowicie zwiędnie. Zawartość patelni mieszamy z odcedzoną soczewicą i komosą. Tak przygotowanym farszem napełniamy
Be Fit Be StrongSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy(...)się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu
Pobite gary Barbarysiemię lniane, i jajko, i mięsko, i wiele zdrowych składników. Moja córka wcina ze smakiem. Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Zupka szpinakowa dla niemowląt Składniki garść szpinaku 1 marchewka 1 ziemniak kawałek pora żółtko jaja 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego 100 g fileta z indyka Zupka szpinakowa(...)wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min. W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko. Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowane żółtko jaja oraz mięso. Wszystko razem bendujemy i gotowe. Zupka szpinakowa dla niemowląt
Pyza i SurówkaSkładniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy(...)chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut. z moimi zmianami:) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_groszek_ziemniaki_szpinak/przepis.html
Pobite gary Barbaryminut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. farsz brokułowo-szpinakowo-serowy brokuł kilka garści szpinaku serek wiejski ok. 400 g łyżka masła i oleju cebula ząbek czosnku\ sól, pieprz +odrobina mleka/wody w razie potrzeby Brokuł ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Podzielić na mniejsze części(...)następnie zmiksować/rozgnieść widelcem. Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle i oleju z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Dodać szpinak i brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego
Kuchnia Ellieząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni(...)ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
Corner With Recipestego koktajlu podeszłam z dużą rezerwą, ale okazało się, ze jest przepyszny, najbardziej wyczuwalny jest banan. Totalne pozytywne zaskoczenie :) w dodatku bomba witaminowa. Polecam! Składniki: 2 garści świeżego szpinaku 2 gruszki 1 banan pół szklanki wody Banana i gruszki obieramy, wrzucamy do blendera wraz z szpinakiem i wodą. Miksujemy i podajemy od razu. Inspiracja : Anyzkowo
Moja Galeria Smaku