ze szpinakiem - 2500 przepisów (strona:75/167)

Potrawka z batatów i szpinaku 132

razem zainspirowałam się przepisem na potrawkę z bloga UgotujmyTo . Swoją przygodę z batatami rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy. Składniki(...)porcje: 400 g batatów 150 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 puszki ciecierzycy 2 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka papryki słodkiej ½   łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½   łyżeczki mielonej kolendry szczypta cukru ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na głębokiej

Fabryka pomysłów
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 165

kakao    ciasto szpinakowe: 3 jajka    szklanka cukru   3/4 szklanki oleju   1,5 szklanki mąki   3 łyżeczki proszku do pieczenia   350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.   Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem

Symfonia smakowa
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 303

smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g(...)mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco

Szefowa kuchni
Frittata ze szpinakiem 134

papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około 300g  (ja akurat miałam jeszcze mrożony liściasty, więc 5 zmrożonych kulek) 2 średnie pomidory (mogą też być pomidorki koktajlowe) ser żółty 4 duże plastry 2 łyżki mleka bazylia(...)bierzemy właśnie taką, jeżeli nie mamy to nic, damy radę.  Patelnię teflonową delikatnie smarujemy tłuszczem, razem z bokami. Kładziemy plasterki szynki, tak aby zakryć całe dno, podsmażamy. Szpinak delikatnie szatkujemy na mniejsze kawałki. Pomidory możemy pokroić w plastry lub kroimy w kostkę. Do dużej miski i wbijamy jajka, dodajemy mleko, szpinak, pomidory, sól, pieprz, bazylię. Mieszamy jak na jajecznicę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Lazania z ragu' z soczewicy 179

Bardzo smaczna zapiekanka  makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ . Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i  obowiazkowo zółtym serem.  Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny.  Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować(...)podgotowanym  sosem pomidorowym . Tym  razem jednak do  zapiekanki użyłam  gotowej   soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/.  Zamiast liści bietoli można  wykorzystać  świeży szpinak. Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw  zapiekanki chcemy otrzymać i  jak dużej    formy  użyjemy.  Zapiekanka

Zakamarki mojej kuchni
Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego. 103

lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu. Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;) Składniki :   150 g liści mniszka(...)łodyg) 300 g szpinaku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1,5 litra wywaru warzywnego pół szklanki 30% śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Zagotowujemy. Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze szpinakiem do gotującego

Symfonia smakowa
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 177

Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili    wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy.  Składniki: 2 filety z kurczaka, papryczka chili, bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona), 1 mała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane(...)Cebulki również grillujemy.  Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego :)   Rada: Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców.  Żeby mięso nam się

Moniki Smakołyki
Tureckie ciasto szpinakowe 159

Składniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka

O kuchni z uczuciem
GRANAT WITAMINOWY = Mango + granat + malina + banan + szpinak ( smoothie ) 151

Pyszny i unikalny smak. Połączenie banana z mango i malinami.Naprawdę w arto wybrać się do sklepu po te owoce.   Smak przełamany został szpinakiem, do tego granat, który śmiesznie chrupie przy rozgryzaniu (; Jeżeli nie chcemy żeby nam coś chrupało zgranatu wystarczy wycisnąć sok. Składniki: 1/2 grantu 1/2 mango 1/2 szklanki mrożonych malin 1 banan 1 szklanka szpinaku (dobrze(...)wypełniona) 1/4 szklanki wody Przygotowanie (20 minut): - wyciągamy pestki z granatu, resztę owoców kroimy - miksujemy szpinak z wodą następnie dodajemy banana miksując dalej - dodajemy mango, maliny i granat i miksujemy na gładką masę - na koniec ozdabiamy granatem Niech was kolor nie zniechęca! Smoothie jest pyszne. Cena: 5 zł (cena bardzo zależy od ceny mango i grantu) SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Smoothie kokosowe w czterech smakach - kiwi, malina-truskawka,banan-mango, borówka 149

Eksplozja smaku i bomba witaminowa. Czterowarstwowy koktajl idealny. 4 smaki - 4 kolory- 9 składników. Kiwi, malina, truskawka, banan, mango, borówka, szpinak,awokado i mleczko kokosowe. Składniki (2 duże porcje): 1/2 mango 1 banan 1 i 1/2 kiwi 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1/3 szklanki mrożonych borówek 1/2 awokado 5 listków szpinaku 4 łyżki mleka kokosowego(...)posypania np. granat lub czipsy kokosowe Przygotowanie (15-20 minut): ZIELONY:  miksujemy kiwi z łyżką mleczka kokosowego i szpinakiem KREMOWY/ŻÓŁTY: miksujemy 1/2 banana z awokado, mango i łyżką mleczka kokosowego CZERWONY: miksujemy maliny z truskawkami i 1/2 banana oraz łyżką mleczka kokosowego. Zostawiamy 3 łyżki koktajlu do części fioletowej FIOLETOWY: miksujemy borówki z 3 łyżkami części czerwonej

Pora na pora i pomidora
Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni 136

Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor.  Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje  bez tego dodatku. Pycha! Składniki (3 porcje): brokuł bez nóżki (400 g) 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 30 g ziaren dyni(...)minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści - krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki

Pora na pora i pomidora
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 109

ciasto na pierogi:  450 ml mąki,  250 ml ciepłej wody,  szczypta soli   farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno(...)być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Szpinak rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory, czosnek. Przełożyć do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać

królestwo garów
Łososiowa przekąska 148

łososia wędzonego, 2 małe szalotki, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy, garść liści baby szpinaku 100 g mrożonych malin, 100 g mrożonej mieszanki owoców*, 3 g agaru, Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy(...)skórka pomarańczową. Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy. Galaretkę pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić w cienkie paski. Na liściach szpinaku ułożyć łososia i paski galaretki, na wierzchu ułożyć paski listków.  *Użyłam mrożonej mieszanki owocowej Hortex- wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, maliny . zastawa

królestwo garów
Zielony koktajl z bananem i pomarańczą 146

Pyszna dawka energii i witamin - super propozycja na drugie śniadanie :)   SKŁADNIKI ( na 2 porcje) 1 pomarańcza 1 banan 2 garście szpinaku 1 łyżka otrąb owsianych woda mineralna do rozcieńczenia PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z pomarańczy. Miksujemy z bananem i szpinakiem. Dodajemy otręby i wodę mineralną do uzyskania pożądanej  konsystencji. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 248

marnować jedzenia i nie nudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso z jednej upieczonej ćwiartki kurczaka 10 dag startego żółtego sera 6 łyżek rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku kilka wiórków masła  szczypta szafranu  Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem(...)mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania