Grasz w zielone ? Masz zielone ? Ja mam :D Mam zdrowy, odżywczy shake z banana, awokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie
kolorowotorcikowoOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy(...)praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką lubimy
Amatorka kuchennaczasu! Zdjęcia do tego dania zrobiłam już dawno, miałam umieścić przepis chyba 5 dni temu i po prostu się nie dało... Nadrabiam :) Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 gramów) 3 garści ciemnego makaronu (np. razowy) 8 trójkącików topionego sera FIT śmietankowego 1 ząbek czosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować(...)osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie na maśle poddusić Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, serki topione i doprawić solą i pieprzem Szpinak zdjąć z gazu i dodać do niego makaron - wymieszać Podawać i zjadać :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia ElliePomysł na szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne(...)garście świeżych liści szpinaku (u mnie baby) 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 100 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku. Dodać opłukany i osuszony szpinak
Pasja SmakuWędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży(...)stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku. Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem.To wszystko. Gotowe
W kuchni wieczoremSkładniki:świeży młody szpinak lub sałatapuszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorkikilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)4 jajka ugotowane na twardo1 cebula - podsmażona na oliwie1 ogórek zielony4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy(...)szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit MałgorzatySzpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprzDo gotującego się bulionu wrzucamy szpinak
Bon Appetit Małgorzatymięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory zmiękną.W międzyczasie opłukać szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając, aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć(...)sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego
Stare Garyfantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g* pieczarki – 200 g* cebula – 1 szt* sól* pieprzCIASTO:* szpinak – 80 g* czosnek – 1 ząbek* klarowane masło – 2 łyżki* mąka pszenna – 550 g* jajko – 1 szt* gorąca woda – 250 ml* olej – 2 łyżki(...)drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.Studzimy, mielimy.Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie
Ostra na Słodkorazem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko...U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje(...)serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli minę C., jak ugryzł pierwszy kawałeczek! Coś ty tam włożyła? - patrzył na mnie wielkimi oczami. Mimo wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów),230 g Serka Apetina Czosnek i Zioła,2-3 żółtka,2 bakłażany,250 g listków szpinaku,20 cienkich plastrów szynki Serrano,Pieprz do smaku,Zielenina do przybrania,Oliwa lub masło do posmarowania blachy. Przygotowanie:Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić(...)żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku, w kierunku pustego kawałka
SzczyptaSmaQKolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli(...)przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni
SzczyptaSmaQinspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było(...)soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo- Pomidory suszone, Piątnica, na smak
Wypisz WymalujRoladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać… Składniki:Roladki:1 duża pierś z indyka (około 800 g)450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnkułyżka masłałyżka bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaSos:200 g sera gorgonzola200 ml słodkiej(...)łyżki wytrawnego, białego winasólbiały pieprzPrzygotowanie:Roladki:Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić.Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć
Oryginalny smak