pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się zaindukowała od koleżanki ? ;) A może to jednak ja, już dużo wcześniej zacząłem(...)pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki
zadanie-gotowaniejest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego nie wyobrażam(...)Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie: 2 dojrzałe banany 1 pomarańcza 50 g jarmużu 2 łyżeczki młodego jęczmienia 300 ml wody
Food Squarekraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz(...)ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy
Smakowity Blog KulinarnyKurczak i szpinak to zawsze dobre połączenie :) Składniki 1 filet z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 2-3 plastry szynki parmeńska 3 ząbki czosnku sól, pieprz masło ognista mieszanka przypraw (młynek) … Czytaj dalej Maślany kurczak ze szpinakiem
czarrna od kuchniCiasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając(...)miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki
w mojej kuchniNiezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy posiekana natka pietruszki, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni
karmelowyJest to idealny przepis na szybki obiad :) Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie szpinaku (ja użyłam mrożonego) makaron penne małe opakowanie śmietany do zup i sosów ząbek czosnku 1 łyżka masła starty żółty ser (do posypania) sól i pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy(...)masło, dodajemy szpinak. Smażymy aż wszystka woda odparuje, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy sos jest gotowy - dorzucamy kurczaka. Na talerz nakładamy makaron i sos - posypujemy serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuRolada ta spodobała mi się od razu - jest idealna jako przystawka i pięknie wyglądała na świątecznym stole Rolada ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku ok 400 g 4 jajka (oddzielnie żółtka od białek) opakowanie wędzonego łososia w kawałkach (ok 150 g) łyżka masła serek chrzanowy lub czosnkowy ale fajnie też się sprawdzi naturalny czosnek (ilość według upodobania(...)sól, pieprz opcjonalnie łyżka śmietany Do dzieła! Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i mieszając czekamy aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i (opcjonalnie) śmietanę. Studzimy. Miksujemy z żółtkami. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy szpinakowej. Powstałą masę wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 30/20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut
sierotka maRysia w kuchniszpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka(...)czosnku, sól,pieprz i chwilę jeszcze smażyłam go na patelni. Piersi indyka pokroiłam na plastry i cieniutko rozklepałam. Posoliłam je,posypałam pieprzem,czosnkiem i słodką papryką. Nakładałam szpinak na mięso ale nie na całe, tylko na środku. Na niego ułożyłam po dwa plasterki bryndzy. Zwinęłam je i spięłam wykałaczkami. Smażyłam na grillowej patelni skropionej olejem. Prawda ,że proste
potrawyregionalneZdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki: Ilość w zależności od upodobań pierś z kurczaka curry imbir czosnek granulowany zioła prowansalskie czarny pieprz sól oliwa z oliwek świeże liście szpinaku roszponka czarne oliwki czerwona cebula świeża czerwona papryka pomidor(...)przyprawami i polałam oliwą. Odstawiłam. Kurczaka usmażyłam na patelni. Nie kroiłam piersi,żeby były soczyste. Po usmażeniu wystudziłam je i zajęłam się sałatką. Do miski wkładałam kolejno. Liście szpinaku. Roszponkę Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Obranego ze skórki pomidora. Pokroiłam go i wydrążyłam z niego pestki. Pokrojone czarne oliwki. Plasterki czerwonej cebuli. Paseczki czerwonej papryki. Składniki
potrawyregionalnepiekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet(...)energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć
Kuchnia ElliePrzepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula(...)Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez
e-PrzepisyKulinarneściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 2,5 szklanki mleka
Kuchnia Ellieodstraszają (aż tak) wyglądem czy zapachem. To zdecydowanie propozycja dla osób, które swą przygodę z podrobami chciałyby dopiero rozpocząć. Ja serca uwielbiam! (powiało grozą) :) SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM Składniki: - 500 gram serc wieprzowych - 500 gram ziemniaków - 500 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego) - 2-3 ząbki czosnku - 150 gram sera żółtego - 100 mililitrów słodkiej śmietanki - liść laurowy - ziele angielskie - biały(...)błon. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Świeży szpinak oczyszczamy z części niejadalnych, płuczemy, odciskamy wodę i kroimy. Dusimy go w 100 mililitrach śmietanki i odparowujemy nadmiar płynu. Łączymy z odcedzonymi sercami i ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową
Życie zamknięte w smakuSkładniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej
Weganka gotuje