sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)międzyczasie wrzucamy na patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem
Plate of JoySoczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści szpinaku, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, ser,* szynka serrano, oliwa, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina Szpinak umyć i osuszyć, pokroić drobno następnie umieścić w miseczce. Pomidory drobno posiekać, dodać(...)szpinaku, dodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów. Zetrzeć ser, przyprawić solą i pieprzem. Filet z indyka umyć i rozbić na cieńszy, równy kawałek. Wyłożyć zawartość miseczki na mięso i dokładnie zwinąć, dobrze dociskając. Mięso obłożyć dokładnie szynką wędzoną, następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą
Plate of Joykolorowo pobudzi do życia oraz doda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. Składniki: 700 g dorsza, 15 krewetek(...)groszku cukrowego, 100 g szpinaku, 1 puszka mleczka kokosowego (400ml), 1 puszka krojonych pomidorów (400ml), 100 ml wody, 1 duża szalotka, 1 większy ząbek czosnku, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić
Plate of Joyuwielbiają tak jak ja i są tacy co wątróbki nie trawią, no cóż nie wiedzą co dobre według mnie. Podana przeze mnie dziś wątróbka jest chrupiąca, jędrna a ze szpinakiem smakuje wybornie. Może skuszę jakiegoś niejadka wątróbkowego. Ja użyłam do potrawy grzybów leśnych ale równie dobrze możecie użyć małych pieczarek. Zapraszam bo i żelaza dużo pojecie z wątróbki i szpinaku(...)pyszne danie zaspokoi Wasze gusta. Wątróbka z grzybami leśnymi i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko jeden lokal, który inspiruje się kuchnią skandynawską. Pozostaje mi zgłębianie książek, magazynów i internetu. Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku(...)Skropić oliwą, solą i pieprzem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od skóry. Zdjąć z patelni. Na patelnię wsypać 1/3 łyżeczki kuminu, garść świeżego koperku, dodać szpinak. Smażyć minutę. Zdjąć z ognia, dodać masło i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Na talerzach ułożyć sałatkę z buraków, szpinak, sandacza skóra do góry. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny
W kuchni wieczoremzwiązanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy w większości marketów. Dziś posmakujemy prostej i bardzo lekkiej sałatki ze świeżą bazylią i blanszowaną cukinią w towarzystwie świeżego i suszonego pomidora, kukurydzy, szpinaku czy też ziół włoskich i świeżo startego sera. Ta skromna uczta smakowo nie dość że zaspokoi apetyt na włoskie smaki to na dodatek świetnie podreperuje braki witaminowe!. Polecam szczególnie(...)osoby Czas przygotowania ok. 10 minut Składniki: Pół średniej wielkości cukini 1 pomidor 4 suszone pomidory 20g ulubionego startego sera włoskiego (np. parmigiano reggiano) Kilkanaście liści świeżego szpinaku Kilka liści świeżej bazylii Garstka kukurydzy konserwowej bez GMO Zioła włoskie w młynku (z solą) Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Cukinie przekrajamy na pół i kroimy w średniej grubości pół talarki. Wrzucamy
Kuchnia PROzdrowotnadlatego dziś - szczypta zdrowia w szklance! :) Składniki (na 2 duże szklanki): 5 łyżek nasion chia ( o zaletach nasion chia pisałam już TU ) 8-10 łyżek zimnej wody 400 g szpinaku 1 duży banan 1 duże jabłko 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowego)* Nasiona chia zalewamy wodą - tak, żeby woda je przykrywała; i zostawiamy(...)godziny do napęcznienia. Szpinak dokładnie myjemy. Szpinak, pokrojonego w kostkę banana i jabłka, sok z cytryny, sok jabłkowy* oraz nasiona chia (razem z wodą w której się moczyły) dokładnie blendujemy. Przelewamy do szklanek i... smacznego :) *z tych proporcji koktajl wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadszy - dodajcie więcej soku jabłkowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne. składniki ( 6 sztuk) 180 g surowego łososia - bez skóry i ości 100 g ugotowanych ziemniaków 130 g szpinaku(...)Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia przygotowanie Po kolei rozdrobnić w blenderze łososia, ziemniaki, cebulę z czosnkiem i papryczką.Umieścić składniki w dużej misce. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie odcisnąć, lekko posiekać dodać do miski z łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki - sól, pieprz, tartą bułkę
Stare Garyokresie świątecznym zapewne na każdym stole znalazły się jajka. Kontynuując więc ten jajeczny temat dzisiaj jajka w wersji obiadowej. Składniki: 450 g mrożonego purée ze szpinaku 5 gniazdek makaronowych ( pappardelle) 180 g śmietany 12 % masło olej 4 ząbki czosnku 5 jajek sól pieprz słodka papryka Przygotowanie: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy(...)wody i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Formujemy je w taki spokój a by w środku było wolne miejsce. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy szpinak. Gdy całość się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko odrobinę zgęstnieję napełniamy gniazdka makaronowe szpinakiem. Na sam środek gniazdek ostrożnie
Taste Therapymój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupabiałka, 0,7 g tłuszczu, 30 g węglowodanów i 4,8 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 100 g świeżych liści szpinaku 1 banan 1 pomarańcza sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Liście szpinaku myjemy, odsączamy z wody. 2. Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Przekładamy szpinak
W kuchni Katierazem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania smakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie(...)również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :) składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie
bistro mamaPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól i mielony czarny pieprz do smaku 150 g mrożonego groszku 3 garście świeżych liści szpinaku 150 g suchego makaronu ryżowego posiekanej świeżej kolendry do podania limonka do podania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku
karmelowyakcji pt. „rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam pod ręka, tj. z brokułów, szpinaku i sera pleśniowego. K ocham sery, w tym gorgonzolę, ale nie każdemu musi smakować ten specyficzny smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J Zupy nie polecam kobietom(...)problemu, wręcz przeciwnie – bardzo go lubię), radzę dodać do wody szczyptę gałki muszkatołowej. Czego potrzebujemy? (2 porcje) 1 brokuł, podzielony na różyczki garść liści szpinaku kilka kostek gorgonzoli 2-3 szklanki wywaru warzywnego jogurt naturalny 125g sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści
Powiedz dietom nieWczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego(...)makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy Makaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy
Powiedz dietom nie