ze szpinakiem - 2500 przepisów (strona:67/167)

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą 428

Tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki:300 g tagliatelle2 pojedyncze piersi z kurczaka3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)200 g gorgonzoli400 ml. śmietanki 18%sólpieprzPrzygotowanie:1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.2. Makaron ugotować al dente.3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego

Oryginalny smak
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1452

efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych.  Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii(...)kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie

Taste Of My Day
Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym 174

będę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę(...)wolnym ogniu przez ok 5 do 10 minut od czasu do czasu mieszając składniki. Gruszki studzimy. Gdy osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach szpinaku i polewamy wg uznania płynem jaki zebrał się w rondelku. Całość posypujemy skruszonym serem pleśniowym i jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
LEŚNY MECH 290

kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka(...)zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem

RAROSSA
Szpinakowe pesto 153

Świeży szpinak kusił mnie wczoraj soczystą zielenią na bazarze :-). A ponieważ lubię mieć w lodówce jakiś sos "na szybko" do makaronu, padło na pesto ! Szpinakowe pesto Składniki: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz Wykonanie: Szpinak płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 159

pojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane na bazie makaronu. Oto moja pierwsza propozycja.Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą Składniki: 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej sól pieprz świeżo starty parmezan 1 opakowanie kokardek Omnomnom   oliwa z oliwek(...)Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.  W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 345

zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni(...)masło, lekko przesmażamy i odstawiamy do przestygnięcia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy lekko posmarowanym olejem papierem do pieczenia.  Do szpinaku wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym 249

Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami  i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych(...)ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki winegretu mieszamy w szklance.  Ziemniaki myjemy i gotujemy  w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy  końcówki. To najprostszy

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki szpinakowe 309

podanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g) Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Szpinak użyłam 400g mrożonego, co dało po odparowaniu ok. 250g szpinaku Jajko 2 sztuki Olej 4 łyżki do ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody. […] The post Naleśniki szpinakowe

Kulinarne Przeboje
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 261

Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich(...)czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku zagotowałem lekko posoloną wodę. Kiedy woda zaczęła wrzeć wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem

Wyprawy kulinarne
Pesto szpinakowe 269

pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut   Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy(...)osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych

Kolizje Smaków
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami 185

ktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ?Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego  oregano Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam.Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem.W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego

Mechanik w kuchni
Sałatka z figami i serem pleśniowym 193

miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska mini pomidorki koktajlowe Dressing:  • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy(...)talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki wędzonej szynki westfalskiej, kawałki sera pleśniowego lazur, przeplatane ćwiartkami fig, oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę polewamy  dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! The post Sałatka z figami i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z figami i mozzarellą 175

pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli  • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing:  • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak(...)układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki szynki, kawałki pokrojonej mozzarelli, przeplatane ćwiartkami fig, oraz pokrojonymi pieczonymi pomidorami. Sałatkę polewamy pikantnym dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego!   Smacznego! The post Sałatka z figami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielono-czerwony obiad 128

łyżki) z 1 łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu, całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem(...)wracam do domu z pracy. Grillujemy pierś z indyka z obu stron, ja mam opiekacz, który zamykam i mięso grilluje się jednocześnie z obu stron. Grillowanego indyka układamy na szpinaku z suszonymi i świeżymi pomidorami. Grillowana pierś z indyka jest bardzo smaczna i nie wymaga zbędnego wysiłku, do tego ten zielono-czerwony obiad wygląda bardzo apetycznie. The post Zielono-czerwony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania