przygotować na wiele różnych sposobów, ale ja dzisiaj wybrałam najprostszy. Filet w panierce. Małe kąski "na jeden ząb", ale w nieco odnowionej , odświeżonej wersji panierki. Dodałam do niej zielonego szpinaku i troszkę parmezanu dzięki, któremu kąski nabierają nowego smaku. KĄSKI z KURCZAKA w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)jajko olej do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki drobno startego parmezanu garść świeżego szpinaku typu baby Przygotowanie: Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. panierka: Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak i razem miksujemy. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim kawałki kurczaka
Bon appetit mon amieząbki czosnku, grubo posiekane 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego- może być pasta imbirowa 1 łyżeczka turmeric przyprawa 1 łyżka garam masala 350g świeżych lub mrożonych szpinaków troszkę wody Sposób: Gotujemy ziemniaki na pół twardo.Odcedzamy i odstawiamy na bok. Smażymy nasiona kuminu na maśle dodając po troszku olej aż nasiona zaczną brązować. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek(...)imbir i smażymy na złoty kolor Dodajemy gotowane ziemniaki, kurkumę i garam masala troszkę wody, aby zwilżyć naczynie. Dodać szpinak i mieszać przez 6-8 minut, aż szpinak zwiędnie, a ziemniaki dojdą do pożądanej miękkośc i Smacznego
Viola cooks with passionsprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany brokuł 300 g świeżego szpinaku 2-3 cukinie (około 300 g w sumie) 30 g pestek dyni (do kupienia na przykład tu ) łyżeczka ziaren zielonego pieprzu łyżeczka soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Zacznij od podprażenia(...)umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na suchą patelnię na której prażyły się pestki i przez 3 minuty podsmażaj cały czas mieszając. Zacznij dodawać partiami szpinak, powiedz,y te 300 g w 3 partiach, jak jedna partia się zeszmaci to dodawaj kolejną, ale cały czas mieszaj, aby warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny
greenscarfodpowiedniej obróbce ziemniaka, jest on miękki i chrupiący za razem. Podaję go z idealnie kremowym, lekko kwaskowatym, a zarazem delikatnie słodkim za sprawą pomidorów, kremem z dodatkiem młodego świeżego szpinaku, warzyw i odrobiny chili. Danie proste, a zarazem idealne na obiad o każdej porze roku, czy to latem na świeżym powietrzu, czy też zimą. Po prostu pycha! APETYCZNE KARTOFLISKO(...)łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek -kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, woda KREMOWY SOS: - 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA - zielona część pora - 3 garście świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka - 1 papryczka chili - bazylia - 5 łyżek oliwy z oliwek - sól, pieprz WYKONANIE: - ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą - każdego ziemniaka natnij
SMYKWKUCHNIpokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło(...)dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć
Kuchnia w opałachbiałka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 awokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania(...)opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia
KukuleczkiUltralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie. Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje): 500 gram piersi kurczaka 200 gram szpinaku mrożonego 3 łyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka passaty(...)świeża bazylia do dekoracji sól i pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu odparuje dodaję ricottę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Piersi kurczaka kroję w połowe tworząc "kieszonkę" do której nakładam farsz. Na dnie naczynia żaroodpornego wlewam passsatę
Mango PapajaCześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej(...)Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła. Dopraw sokiem
Moja pasja smakuRolada szpinakowa Składniki Ciasto jajka - 5 szt mąka - 2 łyżki szpinak mrożony liście HORTEX - 450 g czosnek - 3 ząbki gałka muszkatałowa - szczypta sól i pieprz masło - 1 łyżka Farsz : serek śmietankowy z ziołami - 2 opak chrzan - 1 łyżeczka łosoś w plastrach - 200 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem(...)dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut. Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem
Kuchnia Danusismakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki 5 ziaren ziela angielskiego(...)listki laurowe 2 litry wody 1-2 łyżki sosu sojowego około 300 g szczawiu 1 duża garść szpinaku sól, pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy bulion (około 3o-35 minut od zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy
Moja Mama Gotujeminut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja i zawiera pełnowartościowe białko. W połączeniu ze szczypiorkiem, natką i świeżym szpinakiem tworzą bardzo zgrany zespół smaków. Oto przepis na zielony twarożek zdrowia. Składniki 200 g sera białego twarogowego 4 łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorku, natki pietruszki, świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)ziołowy Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną zielenię. Możecie dodać te zioła, które lubicie najbardziej. Ja wymieszałam biały ser ze szczypiorkiem, natką pietruszki i świeżym szpinakiem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Mieszamy z serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Taki zielony twarożek zdrowia zjadamy na śniadanie
My Chcemy JeśćPodaje składniki na oko, bo to nie sernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra(...)dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte
Z Kuchni Do KuchniŁatwy i prosty sos na bazie szpinaku i pieczarek , zagęszczony dla pysznego smaku serkiem topionym.Polecam . 1 po. Spaghetti 20 dag.obranych pieczarek Kilka kostek mrożonego szpinaku 1 duży kremowy serek topiony 1 cebulka Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa 100 ml.kremówki30% **************************** Makaron ugotować al' dente.Pieczarki pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę,poddusić chwilę,dodać pieczarki,posolić(...)popieprzyć,poddusić do miękkości.Podlač śmietaną kremówką,lekko zagotować na małym ogniu,mieszać,dołożyć rozmrozony szpinak,doprawić,wymieszać.Na końcu dodać w kawałkach serek topiony i zamieszać.Sos powinien mieć kremową konsystencję.Na talerze wyłożyć ciepły makaron,polać sosem i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy aż odparuje wodę. Doprawiamy do smaku solą. Pierś(...)kurczaka nacinamy wzdłuż tak by powstała w niej kieszeń. Oprószamy sola i pieprzem wew i zew. W każdą kieszeń wkładamy nadzienie ze szpinaku, umieszaczamy w worku do pieczenia, w którym wcześniej włożyliśmy plastry masła. Pieczemy ok 20 minut. Gotowe kroimy w plastry
Z Majeczką w kuchni