ze szpinakiem - 2500 przepisów (strona:77/167)

Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 172

średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje(...)pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się

Grunt to przepis!
Chlebek Naan z dodatkami. 178

innego. Można powiedzieć, że udało się i wyszła fajna zapiekana kanapka w nieco włoskim stylu. To bierzmy się do pracy :) Składniki: 1 opakowanie Naan (2 szt.) 1/4 opakowania świeżego szpinaku 1/2 opakowania twarogu bałkańskiego, ok. 100 g 8 średnich pieczarek 100 g sera żółtego pieprz, oregano, kmin rzymski, pasta sambal oelek Naan delikatnie rozcinamy na dwie części. Jest dość cienki(...)łatwo go idealnie rozciąć. Nie ma problemu jeśli nie wyjdzie idealnie :) Układamy na nim świeży szpinak wcześniej umyty i osuszony. Następnie kroimy ser bałkański, pieczarki i ser żółty w cienkie plasterki. Na szpinak układamy ser bałkański, potem układamy plasterki pieczarek i posypujemy pieprzem. Na koniec układamy plasterki sera żółtego i posypujemy oregano oraz smarujemy pastą sambal oelek. Przykrywamy wierzchnią częścią

vegetanie
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 179

morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy(...)sokiem. Polecamy te krojone, szybciej rozpadną się w gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną

vegetanie
Dietetyczny obiad, kluseczki szpinakowe i puree z marchwi 214

dyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni! składniki KLUSECZKI SZPINAKOWE: - 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej  - 2 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - opakowanie szpinaku - 2 ząbki czosnku - 100 g sera białego chudego - oliwa z oliwek Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około 3 minuty ciagle mieszając. Wystudź. Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź. Zimne skąłdniki(...)mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem. Do masy dodajemy pokruszony ser biały i mąkę ryżową aby zagęścić masę (możesz dodać więcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty

SMYKWKUCHNI
Saag aloo z kremową pasta serową 138

Danie nie dosyć, że jest naprawdę pyszne, to jego wielką zaletą jest to, że jest tanie, a dwa podstawowe składniki jakimi są ziemniaki i szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za rogiem. Na dwie porcje: 1 cebula 2 dojrzałe pomidory mały pęczek kolendry lub natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej pasty curry(...)ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kminu 150 g mrożonego szpinaku 1 serek naturalny Apetina olej rzepakowy sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na 3 cm kawałki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, razem z kolendrą lub natką pietruszki, oraz z cebulą i pastą carry zmiksować blenderem. Pastę podsmażyć na oleju około 5 minut, dodać ziemniaki, posolić, popieprzyć

Jadło i czytadło
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 217

uwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut

VioletoweKucharzenie
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 198

aromat. 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy(...)wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś

VioletoweKucharzenie
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 167

posypać je solą i pieprzem, Grillować 4-6 minut z każdej strony w dużej temperaturze. Grillowany pstrąg „Florentine” Jest to klasyczny przepis na pstrąga z grilla. Farsz ze szpinaku dodaje dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek. Składniki: 4 całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina(...)chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać

naRuszcie
Kurczak na zielonej łące... 199

kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak  pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie(...)oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę

Mój Smak na Życie
Kolorowy wtorek :) 122

wygląda nasze dzisiejsze danie.  Nadziewane pieczarki z ryżem i surówką :) I jak Wam się podoba ? No to teraz składniki. (4 osoby) Pieczarki : 20 średnich pieczarek 1 opakowanie twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki.  Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek(...)dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 129

podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak(...)odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie

vegetanie
Quesadillas z warzywami, czyli fastfood Meksyku :) 163

pomysł zlikwidowania takich zakazów tego komunistycznego molocha.   Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę(...)zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował.  Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz

vegetanie
Penne Italia tri colore. 147

colore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami.  Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :)     Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 2 czerwone papryki 1 duża cebula(...)brykietów szpinaku 1 słodka śmietanka 12%, 200 ml 1 serek topiony 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek

vegetanie
Zuppa di quattro formaggi, czyli zupa serowa ze szpinakiem i grzanką na porach. 187

wino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba pełnoziarnistego Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski(...)jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku (sól nie zawsze będzie potrzebna). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na minutę szpinak, solimy i pieprzymy. Z kromki chleba robimy grzankę w opiekaczu. Na talerz wykładamy szpinak, zalewamy gorącą zupą, dodajemy grzankę i posypujemy świeżo startym grana padano. Smacznego

BaRepas
Zdrowe, odchudzone krokiety 175

Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli Farsz: Paczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego mozzarella (125 g) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 białka jaj 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych(...)oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu). Smażyć do zarumieniania z dwóch stron. Farsz: Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania