Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje bez tego dodatku. Pycha! Składniki (3 porcje): brokuł bez nóżki (400 g) 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 30 g ziaren dyni(...)minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści - krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki
Pora na pora i pomidoraciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno(...)być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Szpinak rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory, czosnek. Przełożyć do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać
królestwo garówłososia wędzonego, 2 małe szalotki, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy, garść liści baby szpinaku 100 g mrożonych malin, 100 g mrożonej mieszanki owoców*, 3 g agaru, Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy(...)skórka pomarańczową. Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy. Galaretkę pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić w cienkie paski. Na liściach szpinaku ułożyć łososia i paski galaretki, na wierzchu ułożyć paski listków. *Użyłam mrożonej mieszanki owocowej Hortex- wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, maliny . zastawa
królestwo garówPyszna dawka energii i witamin - super propozycja na drugie śniadanie :) SKŁADNIKI ( na 2 porcje) 1 pomarańcza 1 banan 2 garście szpinaku 1 łyżka otrąb owsianych woda mineralna do rozcieńczenia PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z pomarańczy. Miksujemy z bananem i szpinakiem. Dodajemy otręby i wodę mineralną do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemarnować jedzenia i nie nudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso z jednej upieczonej ćwiartki kurczaka 10 dag startego żółtego sera 6 łyżek rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku kilka wiórków masła szczypta szafranu Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem(...)mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy
Kuchnia po mojemunawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami: Składniki: 3-4 spore ziemniaki 1/2 brokuła 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT) 3-4 łyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz zioła(...)pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy do gotowania by miały piękną barwę. Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy. Szpinak przyrządzamy ze śmietaną również wg wypróbowanej receptury . Ugotowane warzywa przerzucamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń
Kuchnia po mojemupiwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość energicznie zagnieść. Kule ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści. Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone
MarciochaKucharzyLeniwy sobotni obiadek, taki by dobrze i zdrowo zjeść a się nie narobić :D SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu w kawałkach opakowanie mrożonego szpinaku pół opakowania sera gorgonzola 200ml śmietany 12% sól, pieprz,2 ząbki czosnku Umyć mięsko, przyprawić sola i pieprzem.Obsmażyć z każdej strony na patelni. Udusić zamrożony szpinak, dodając czosnek, sól i pieprz. wyłączyć gaz i dodać pokrojoną(...)kostkę gorgonzolę i całą śmietanę. Wymieszać. Spróbować czy smakuje:) Przenieść szpinak do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażony schab. Piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Jak podzielić 5 kawałków na pół? :) Smacznego
MarciochaKucharzyObowiązkowe jesienne danie Faszerowana papryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem SKŁADNIKI: 4 duże papryki 500g mięsa mielonego wołowego pół opakowania szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, olej pomidory z puszki krojone Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania
MarciochaKucharzyRolada szpinakowa z wędzonym łososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić
MarciochaKucharzyZdrowsza a jak dla mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać
MarciochaKucharzybędą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony) 1 jajko 100 g orzeszków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem(...)misce. Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo
Ciastkozercydziałanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest wielowymiarowe, od działania oczyszczającego krew do wzmacniającego odporność poprzez pomoc dla alergików głównie przy katarze siennym. Wraz z świeżym szpinakiem którego też dodamy będzie świetną witaminową bombą bogatą w witaminę K, C czy też żelazo. O smak martwić się nie musicie bo banan i mango świetnie złożą wszystko do całości(...)POLECAM! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 mango 1 banan 2 garście świeżego szpinaku Ostudzony napar 1,5 łyżeczki pokrzywy (250ml) Przygotowanie: 1/ Do pojemnika od blendera wrzucamy obrane i pokrojone mango, pokrojonego banana, umyte liście szpinaku i ostudzony napar z pokrzywy. Miksujemy na jednolitą konsystencję. Rozlewamy do szklanek. SMACZNEGO i NA ZDROWIE
Kuchnia PROzdrowotnaSzpinak wszedł na salony całkiem niedawno. Nie kojarzę by kilka lat temu był tak powszechnie dostępny jak teraz: w każdym markecie, dyskoncie a nawet osiedlowym warzywniaku. Powszechne stały się także koktajle ze szpinakiem w składzie, do których przekonałam się całkiem niedawno. :-) Polecam tę przepyszną bombę witaminową! 2 garści szpinaku 1 dojrzały banan sok z 1 limonki 1 kiwi
Szefowa kuchnimusimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać(...)skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki. Na pierwszą warstwę
paapilotkaa