wygląda nasze dzisiejsze danie. Nadziewane pieczarki z ryżem i surówką :) I jak Wam się podoba ? No to teraz składniki. (4 osoby) Pieczarki : 20 średnich pieczarek 1 opakowanie twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek(...)dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona
vegetaniepodoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak(...)odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie
vegetaniepomysł zlikwidowania takich zakazów tego komunistycznego molocha. Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę(...)zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował. Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz
vegetaniecolore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami. Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :) Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 2 czerwone papryki 1 duża cebula(...)brykietów szpinaku 1 słodka śmietanka 12%, 200 ml 1 serek topiony 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek
vegetaniewino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba pełnoziarnistego Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski(...)jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku (sól nie zawsze będzie potrzebna). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na minutę szpinak, solimy i pieprzymy. Z kromki chleba robimy grzankę w opiekaczu. Na talerz wykładamy szpinak, zalewamy gorącą zupą, dodajemy grzankę i posypujemy świeżo startym grana padano. Smacznego
BaRepasNaleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli Farsz: Paczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego mozzarella (125 g) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 białka jaj 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych(...)oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu). Smażyć do zarumieniania z dwóch stron. Farsz: Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku
Powiedz dietom niesporą dawkę błonnika, chlorofilu, mikro i makoelementów :) Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy, a wybór mamy ogromny. Ważne, aby taki napój zawierał ok 40% zielonych warzyw liściastych (np szpinak, jarmuż, natka pietruszki) i 60% owoców. Dzięki takim proporcjom zielenina jest prawie niewyczuwalna, delektujemy się smakiem owoców. Ja do takiego koktajlu dodaję również zieloną herbatę, która nie tylko wzbogaca smak(...)materii i wspomaga układ krążenia. Nic tylko pić...Na zdrowie! :) Składniki na 4 porcje: 300 ml mocnego naparu zielonej herbaty z aloesem CLIPPER (od DeCare ) Duża garść liści szpinaku Pół pęczka natki pietruszki Pół dojrzałego, słodkiego mango 1 pomarańcza 1 jabłko Sok z połowy cytryny Przygotowujemy napar z zielonej herbaty-1 torebka na kubek (300ml) gorącej wody. Parzymy
Zawsze głodna!Jest taki jak lubię, nie jest słodki i mdły, ale orzeźwiający i do tego bardzo zdrowy. Jaka jest historia jego powstania? Całkiem niechcący :) Chciałam jakość wykorzystać połowę pojemnika świeżego szpinaku, który został z ostatniego obiadu, postanowiłam połączyć go z grejpfrutem, dodałam mrożone truskawki i spirulinę, aby podnieść jego wartość witaminowo odżywczą. Wyszedł pyszny i nie słodki!. Mocno wyczuwalny smak grejpfruta(...)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 szklankę: połowę opakowania świeżego szpinaku ok. 2 duże garście :) 1 grejpfrut czerwony 4 truskawki (użyłam mrożonych) 1 mała łyżeczka spiruliny Wykonanie: Do dzbanka blendera wrzucamy 4 truskawki, liście szpinaku, wydrążony miąższ z grejpfruta
Blondynka Gotujekumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw. Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty(...)Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek
Powiedz dietom nieleczeniu cukrzycy. Warto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę pyszna. Dzisiaj może nie najlepiej wyglądająca, ale za to nadrabiająca smakiem cieciorka ze szpinakiem i fetą. Zapraszam! :) Składniki (2 porcje): 1/2 szkl. surowej ciecierzycy (ok. 1 szklanki ugotowanej) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej opakowanie szpinaku mrożonego (450g) 2 pomidory 100 g fety Ciecierzycę(...)płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 h. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera
Powiedz dietom niedanie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego jogurt naturalny mały 2 kulki mozzarelli(...)WYKONANIE: filet kroimy na paski 3 cm. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...), kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała
Kuchnia Beatypracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę(...)Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowuje się dosłownie w kilka minut a efekt smakowy i wizualny jest ciekawy. Polecamy zarówno na codzienny jak i na odświętny obiadek. Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy a następnie obsypujemy(...)stron przyprawą do kurczaka. Układamy na każdym po 5 listków szpinaku a na nich plasterek sera feta. Całość zwijamy tak jak krokiety czyli boki zawijamy do środka a następnie zwijamy całość. Tak przygotowane panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem. SKŁADNIKI Na naleśniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka mleka 2 jajka woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka masła do obsmażenia naleśników. Do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)odrobina soli i pieprzu 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie ze szpinaku robimy w/g przepisu na tej STRONIE WYKONANIE: Mąkę jajka, sól i mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej śmietanki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju. Wlewać
W kuchennym oknie Ewy