Kilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka
Klaudynkowa kuchniaPrzepis na klasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem śmietankowo-cebulowym. Jeśli ktoś mocno preferuje włoskie klimaty, to w zasadzie możemy uznać, że szpinakowe kopytka, to inaczej szpinakowe gnocchi :) Specjalnie dla tych wszystkich dziś serwujemy 'gnocchi di patate e spinaci'. Może komuś jako(...)obranych ziemniaków,1 jajko,20 dag mrożonego szpinaku,2 szklanki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,oliwa. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości
Delicious TitbitsSzpinak u mnie w tym roku obrodził jak nigdy więc jemy go ile możemy i pod każdą postacią. Przygotowałam więc koktajl z jego dodatkiem. Wyszedł bardzo pyszny więc polecam spróbować. A wkrótce przedstawię kolejne szpinakowe przepisy.składniki:3 dojrzałe banany3 solidne garście młodego szpinaku1 szklanka mlekaSzpinak opłukać i osączyć z wody. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić(...)pojemnika i zblenderować. Następnie dodać garść szpinaku i połowę mleka i znowu zblenderować. I znowu dodać gaść szpinaku i resztę mleka i na koniec zostaje jeszcze ostatnia garść szpinaku. Nie mam kielicha do koktajli dlatego blenderowałam w pojemniku i składniki dodawałam porcjami, jeśli posiadacie taki można od razu wrzucić wszystkie składniki
Monia miesza i gotujezielony koktajl z bananami, szpinakiem, natką pietruszki, pomarańczą i limonką nie tylko świetnie smakuje, ale również wzmocni naszą odporność i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Dodatkowo koktajl jest sycący, więc może nam z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1 pęczek natki pietruszki 150 g mrożonego szpinaku 3 banany 1 pomarańcza 1 limonka 600 ml wody WYKONANIE(...)Szpinak odmrozić, natkę pietruszki umyć, banany obrać ze skórki, po czym umieścić wszystko w misie blendera. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, wlać wodę i włączyć urządzenie. Koktajl przelać do szklanek i podawać od razu. Uwagi: Osobiście posiadam blender wysokoobrotowy, więc pomarańczę i limonkę obieram jedynie ze skóry (i ewentualnych pestek), po czym wrzucam w całości. Blender o takiej
Passions hobbies lifeSkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szpinak umyć, drobno posiekać. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą
Gospodyni Miejskakilku krajach południowej Europy podaje się w czasie wielkanocnym dania, które umownie można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym okresem tego rodzaju potrawy wcale nie są rzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione(...)mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 250 g młodego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 surowe jajka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka startego sera (ostrego) sól oliwa Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości
zadanie-gotowanieSzpinaku nie czuć tu wcale. Składniki są tak wyważone, że czuć tylko słodką babkę urozmaiconą dodatkiem bitej śmietany z galaretką. Ta galaretkowa bita śmietana sprawia, że ciasto nie jest suche, jak to w przypadku babek bywa, a jest wyjątkowo przyjemne dla podniebienia. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 220 gram Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej - 250 gram cukru trzcinowego - 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego(...)pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę
WielopokoleniowoJestem pewna, że część z Was będzie zaskoczona, że smażoną wątróbkę można wykorzystać do sałatki :) Poniższy przepis to pomysł na sycącą sałatkę wraz z dodatkiem szpinaku, jabłka i malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej(...)grube plasterki. Na tą samą patelnię przełożyć jabłka. Posypać majerankiem. Smażyć dosłownie 1-2 minuty, aż do lekkiego zarumienienia. Na talerzach lub w dużej misce rozłożyć umyty i osuszony szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika
Ugotowaćsię Święta, warto więc pomyśleć o jakimś pasztecie na Wielkanocne śniadanie. Wszystkim, którym znudziły się tradycyjne pasztety proponuję urozmaicić je ciekawymi dodatkami – na przykład kaszą jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek(...)marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka muszkatołowa tymianek kolendra czosnek granulowany Galeo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka
Smaki Na TalerzuDzień 28 Zielony koktajl z melonem i szpinakiem 1/4 żółtego melona 2 pomarańcze 2 kiwi garść liści szpinaku Z pomarańczy wycisnąć sok i zmiksować z obranym melonem,kiwi i szpinakiem. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 24 Zielony koktajl ze szpinakiem 1/2 ananasa 2 banany 1 szkl. soku z pomarańczy garść świeżego szpinaku Ananasa i banana obrać,zmiksować z sokiem i szpinakiem. Koktajl przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkiciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł Tort leśny mech pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortySkładniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min + 30 min 2 cukinie 1 cebula 140 g pomidorów suszonych w zalewie 2 ząbki czosnku 150 g ego szpinaku 200 g koziego sera (rolada) 450 g pomidorów z puszki szczypta cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki brązowy cukier, miód, syrop z agawy (opcjonalnie) 2 łyżki harissy(...)Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok 3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie 4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić
Słodki KompromisZielone koktajle to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Awocado, ananas i szpinak to bohaterowie dzisiejszego smoothie. Ananas - wiadomo to genialny spalacz tłuszczu, przy tym naturalny diuretyk o właściwościach detoksykacyjnych. Szpinak z racji chlorofilu wykazuje silne działanie oczyszczające. Awocado, dość niepozorne kryje w sobie ogromny potencjał. I chociaż 100 g awocado to aż 160 kcal pomoże spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Ochroni(...)przepadasz za jego smakiem spróbuj koniecznie tego koktajlu, bo naprawdę warto włączyć go do swojej diety! Składniki na 2 porcje: 1/2 małego ananasa 1 awokado 100-120 g liści szpinaku 2 plasterki mrożonej cytryny kawałek imbiru około 1 szklanki wody mineralnej Wykonanie: owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w kielichu blendera zmiksować do pożądanej konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!