Pierwszy raz jem ją w Polsce. kojarzy mi się z wakacjami u naszych południowych sąsiadów Dorada faszerowana szpinakiem SKŁADNIKI: 2 dorady 1 op. mrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, przyprawa prowansalska cytryna Dodatkowo: pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać(...)drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka cytryny. Rybkę posolić i popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła
MarciochaKucharzypoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło
Kulinarne InspiracjeZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie(...)wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CookYourselfStasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie(...)ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp
Proste PotrawySzpinak omijany szeroki łukiem wraca do łask za sprawą zdrowych i dietetycznych smoothie przyrządzanych z jego udziałem. Źle przyrządzony szpinak był dla wielu zmorą dzieciństwa. Dziś przedstawie Wam przepis na smoothie z wykorzystaniem szpinaku. Gwarantuje, że złe wspomnienia pójdą w zapomnienie ! Składniki: -garść szpinaku - średniej wielkości banan - 1 jabłko -1 pomarańcza -pół awokado -mleko lib kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie
Zdrowo kolorowo lifestylowoSmaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy
VioletoweKucharzenieodrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku (wg uznania) oliwa z oliwek przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie Makaron ugotować(...)lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą. Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon
vegetaniedodajemy jajka :) a dalej jak kto lubi, albo luźna, albo spieczona jajecznica. Na koniec posypujemy twarogiem. Dzisiaj jeszcze coś wzmacniającego, ponieważ weekend był zapewne męczący :) Pasta twarogowa ze szpinakiem i czerwoną fasolą :) twaróg fasola czerwona szpinak (mrożony brykiet) tymianek sól pieprz ostra papryka Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg(...)rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Smacznego i życzymy miłego dnia
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz Ziemniaki(...)ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy
vegetaniepewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz(...)sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem
vegetanieDzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone
vegetaniedomyśleć się, że na pewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)ciasto. Najlepiej w dużej misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę
vegetanieZupa krem ze szpinakiem i awokado Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek(...)naturalny - świeża bazylia - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi
Fit-aminadobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często(...)listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie
Blondynka Gotujeświętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :) Składniki: 2 jajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego Warzywa umyć, pomidorki sparzyć(...)paprykę i pomidorki - doprawić Nagrzać piekarnik do 190 stopni C Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić i przesypać do nich warzywa Na patelni, na której były podsmażane warzywa rozmrozić kostki szpinaku Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem Na szpinak wylać rozkłócone jajka z warzywami Piec ok. 20 minut aż jajka się zetną, wówczas bardzo ładnie będą się kroić Posypać z wierzchu posiekaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com